Καταπολεμήστε τη χειμερινή κατάθλιψη με φυσικούς και υγιεινούς τρόπους και πείτε «αντίο» στη δυσθυμία της εποχής, αποκτώντας ευχάριστη διάθεση και θετική σκέψη.
• Φάτε… τρυπτοφάνη
Το αμινοξύ τρυπτοφάνη έχει βρεθεί πως προκαλεί ύφεση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν το γάλα, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και το φυστικοβούτυρο. Οπότε, εάν η διάθεσή σας έχει αρχίσει ήδη να πέφτει επιστρέφοντας στην καθημερινότητα και τις υψηλές απαιτήσεις της, μην ανησυχήσετε εάν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους ηλιόσπορους είναι άδεια. Μόνο προσοχή στις ποσότητες καθώς οι ηλιόσποροι, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί, είναι τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Σε περίπτωση που η κατανάλωση των παραπάνω σας δυσκολεύει, τρυπτοφάνη μπορείτε, επίσης, να προσφέρετε στον οργανισμό σας μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
• Fish for happiness
Το φρέσκο ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, δε θα ήταν άσχημο να τα επιλέγατε πιο συχνά για το τραπέζι σας. Τα Ω3, εκτός από την ευεργετική τους δράση στην καρδιά, συνδέονται και με την καλύτερη διάθεση.
• Βρώμη και ντομάτα
Ψωμί ολικής αλέσεως από σιτηρά και κυρίως δημητριακά βρώμης, εναλλακτικά κουάκερ είτε στη σαλάτα σας είτε βραστό με ντομάτα, φτιάχνοντας μια υπέροχη δροσιστική σούπα ντομάτας.
• Λίγη ακόμα μουστάρδα
Το σκόρδο φαίνεται να συσχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης της κατάθλιψης σε πληθυσμούς που κατανάλωναν μια ειδική συσκευασία μουστάρδας από σκόρδο στη Βόρεια Αμερική.
• Κάντε το πικάντικο
Kαρυκεύματα, όπως το κόκκινο πιπέρι, το δεντρολίβανο, η πιπερόριζα (γνωστό ως τζίντζερ), το κάρδαμο και ο βασιλικός, φαίνεται ότι σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσής μας, αν και δε γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό.
• Χαλαρώστε τον λαιμό σας
Κάντε ένα διάλειμμα από τις εργασίες σας και τεντώστε τον λαιμό σας. Υπάρχει μεγάλη ένταση σε αυτούς ειδικά τους μύες, και συγκεκριμένα, ψηλά στην ωμοπλάτη. Τεντώνοντάς τους θα απελευθερώσετε το σωματικό και ψυχολογικό σας στρες και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.
• Κοιμηθείτε
Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται καλά, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Οπότε φροντίστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες ημερησίως και στις σωστές ώρες.
• Κάντε ένα φρεσκάρισμα
Πλύντε τα χέρια, το πρόσωπο και τα δόντια σας (όπως κάνετε κάθε πρωί). Με αυτόν τον τρόπο δροσίζετε και αναζωογονείτε το πρόσωπό σας, αλλάζετε διάθεση και παίρνετε μια φρέσκια ανάσα για να συνεχίσετε.
• Στηριχτείτε σ’ έναν φίλο
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη ενός στενού κύκλου καλών φίλων. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη. Το να κουλουριαστείτε στον καναπέ παρέα με μια φίλη μπορεί να είναι, επίσης, τονωτικό. Ένα φιλικό άγγιγμα βάζει φρένο στα σήματα αντίδρασης του εγκεφάλου στο στρες. Αγκαλιάστε αυτούς που αγαπάτε πιο συχνά.
• Ιδρώστε
Η άσκηση μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική στην ανακούφιση της ήπιας κατάθλιψης όσο το αντικαταθλιπτικό Zoloft, αποκαλύπτει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί την ντοπαμίνη, η οποία αυξάνει την αίσθηση της ευφορίας.
• Βγείτε στον ήλιο
Το φως του ήλιου είναι βασικό για τη ρύθμιση του βιολογικού σας ρολογιού, το οποίο επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο και την ενέργειά σας. Άνθρωποι με κατάθλιψη που εκτέθηκαν επί πέντε εβδομάδες σ’ έντονο φως για μια ώρα, αφότου ξύπνησαν είχαν 54% βελτίωση των συμπτωμάτων, διαπιστώνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ.
• Ελέγξτε το Instagram
Πιεστικό deadline; Πάρτε στα χέρια το κινητό σας και κοιτάξτε τις φωτογραφίες που τραβήξατε στις αποδράσεις σας. Θα σας βοηθήσουν ν’ αναπολήσετε τις στιγμές που περάσατε όμορφα και να νιώσετε ακόμα καλύτερα.
Το μυστικό
Τι θα λέγατε για λίγο παραπάνω κίνηση ακόμη κι αν πρόκειται να σηκωθείτε απλά από την καρέκλα για ένα ποτήρι νερό; Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως όσο ενηλικιωνόμαστε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε όσους έχουν χαμηλή φυσική δραστηριότητα σε σύγκριση με αυτούς που έχουν συστηματική κι έντονη φυσική δραστηριότητα. Η απόφαση είναι δική σας!
KEIMENO ΒΙΚΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ