Αν κάποτε ταλαιπωρούσασταν από ακμή ή αν ταλαιπωρήστε ακόμη και τώρα, μάλλον είστε ήδη εξοικειωμένοι με την ερυθρότητα που αφήνουν τα σπυράκια στο πρόσωπο μόλις μαραθούν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ευαίσθητων δερμάτων, τα οποία έχουν την τάση να «κοκκινίζουν» πολύ εύκολα. Όσο ενοχλητικό κι αν είναι αυτό το ερυθρό flush όμως, άλλο τόσο αντιμετωπίσιμο είναι, σύμφωνα με τον δερματολόγο David Lortscher.
Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ερυθρότητα στο πρόσωπο, από το τι την προκαλεί και πώς να την προλάβετε μέχρι το ποια καλλυντικά να δοκιμάσετε και ποια να αποφύγετε, και ο ειδικός θα υπόσχεται ότι δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αισθανθείτε άσχημα για την όψη σας.
Τι προκαλεί την ερυθρότητα στο δέρμα;
Η υπερβολική απολέπιση
Μπορεί η απολέπιση να θεωρείται απαραίτητο βήμα σε κάθε εβδομαδιαία ρουτίνα ομορφιάς, αλλά χρειάζεται μέτρο. Αν δηλαδή ξεπεράσετε τις 2 φορές την εβδομάδα ή αν συνδυάσετε πολλά χημικά και φυσικά απολεπιστικά συστατικά μαζί (όπως ένα προϊόν με AHAs = α-υδροξυοξέα και μία cleansing βούρτσα), τότε αντί για μια αίσθηση καθαρότητας και λάμψης, θα αισθάνεστε ένα ενοχλητικό τράβηγμα και ένα «κάψιμο».
Η κατάχρηση ρετινοειδών
Την ίδια αίσθηση τραβήγματος και «καψίματος» μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική χρήση καλλυντικών με ρετινοειδή, παράγωγα της βιταμίνης Α. «Αν εφαρμόσετε τα ρετινοειδή σε υψηλές συγκεντρώσεις ή πιο συχνά από το κανονικό, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε θερμότητα, ευαισθησία και κοκκίνισμα στο πρόσωπό σας» εξηγεί ο Lortscher. Γι' αυτό και προτείνει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγος σας.
Η φλεγμονή
Σύμφωνα με τον Lortscher, τα 4 σημάδια της φλεγμονής είναι η ερυθρότητα, η αίσθηση θερμότητας, το πρήξιμο και ο πόνος. Γι' αυτό και η ακμή, η οποία είναι ουσιαστικά μια φλεγμονή, συνοδεύεται πάντα από κόκκινα σπυράκια ή κόκκινα σημάδια μετά το breakout.
Πώς να την αντιμετωπίσετε;
Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια
Προκειμένου να προλάβετε την ερυθρότητα πριν κάνει την εμφάνισή της στο πρόσωπό σας, θα πρέπει να εστιάσετε στους παράγοντες που την προκαλούν. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με τον Δρ. Lortscher, είναι και η θερμότητα από το μπάνιο ή το ντους. «Τα καυτά ντους/μπάνια προκαλούν διαστολή ή μεγέθυνση των τριχοειδών αγγείων, των μικροσκοπικών αγγείων του αίματος δηλαδή που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος» εξηγεί ο ειδικός. Έτσι δημιουργείται το ερυθρό χρώμα, οπότε την επόμενη φορά που θα μπείτε για μπάνιο φροντίστε να γυρίσετε την βρύση στο χλιαρό και να ανοίξετε το παράθυρο πριν βγείτε από το δωμάτιο.
Χρησιμοποιήστε foundations με ορυκτά
Για εσάς που αντιμετωπίζετε πρόβλημα ερυθρότητας το foundation είναι το απόλυτο must στο νεσεσέρ σας. Προσοχή όμως, αν δε χρησιμοποιείτε την κατάλληλη φόρμουλα, είναι πολύ πιθανό να επιδεινώνετε την κατάσταση άθελά σας. «Αν πρόκειται να μακιγιαριστείτε, χρησιμοποιήστε ένα foundation με ορυκτά, το οποίο περιέχει πυρίτιο, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου σε μορφή πούδρας, συστατικά τα οποία απορροφούν τη λιπαρότητα και κρύβουν την ερυθρότητα χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα και να προκαλούν σπυράκια» προτείνει ο Lortscher.
Δώστε χρόνο
Στην περίπτωση που η κοκκινίλα στο πρόσωπό σας οφείλεται σε ακμή και σε σπυράκια τα οποία πλέον έχουν μαραθεί, η καλύτερη θεραπεία είναι ο χρόνος. «Η ερυθρότητα που μένει μετά από μια πληγή ακμής μπορεί να πάρει μέχρι και μήνες για να φύγει. Κατά μέσο όρο αυτό το διάστημα κυμαίνεται στους 6 μήνες περίπου μετά την πρώτη εμφάνιση» αποκαλύπτει ο Δρ. Lortscher. Αφήστε λοιπόν τον χρόνο να κάνει τα μαγικά του!
Ποια συστατικά να δοκιμάσετε;
Acne dots
Το νέο skincare trend κατά της ακμής ακούει στο όνομα acne dots και υπόσχεται να εξαφανίσει κάθε ανεπιθύμητο σπυράκι σε μία βραδιά και να επισπεύσει τη διαδικασία επούλωσης του δέρματος. Πρόκειται ουσιαστικά για στρογγυλούς αυτοκόλλητους επιδέσμους φτιαγμένους από υδροκολλοειδές (hydrocolloid), ένα gel ειδικά σχεδιασμένο να απορροφά τα υγρά του breakout, τους οποίους τοποθετείτε ακριβώς πάνω στο σπυράκι το βράδυ ή και όλη την ημέρα κάτω από το μακιγιάζ σας. Το αποτέλεσμα; Λιγότερες πιθανότητες να σπάσετε το σπυράκι και άρα λιγότερη ερυθρότητα.
Αζελαϊκό οξύ
Χημικά το αζελαϊκό οξύ είναι ένα δικαρβοξυλικό οξύ, το οποίο συναντάται στην φύση σε δημητριακά, όπως η σίκαλη και το κριθάρι, ενώ παράγεται και στον ίδιο τον οργανισμό από τον ζυμομύκητα Malassezia furfur. Πρακτικά, η δράση αυτής της φυσικής ουσίας είναι να ξεμπλοκάρει τους πόρους, να καταπολεμά τα «κακά» βακτήρια και τους μύκητες και να μειώνει την ερυθρότητα. Αναζητήστε το στη λίστα με τα συστατικά των skincare προϊόντων σας.
Νιασιναμίδιο
Μπορεί το όνομά του να σας προδιαθέτει αρνητικά, αλλά στην πραγματικότητα το νιασιναμίδιο είναι σύμμαχός σας κατά της ερυθρότητας. Πρόκειται για μια ενεργή και υδατοδιαλυτή μορφή βιταμίνης Β3, μιας βιταμίνης απαραίτητης για την υγεία του δέρματος, την οποία όμως δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και άρα πρέπει να την προσλάβει εξωγενώς, από την skincare ρουτίνα δηλαδή. Ποια είναι η δράση του νιασιναμιδίου; Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την ερυθρότητα, εξαφανίζει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, δρα σαν αντιοξειδωτικό, βελτιώνει την λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Πολλά υποσχόμενο!
Ποια συστατικά να αποφύγετε
Το υδροκολλοειδές gel, το αζελαϊκό οξύ και το νιασιναμίδιο είναι οι προτάσεις του Δρ. Lortscher για την αντιμετώπισή της ερυθρότητας. Πέρα από αυτά τα 3 συστατικά όμως, ο δερματολόγος σας προτείνει να αναζητήσετε ακόμη 3 στην ετικέτα των skincare καλλυντικών σας, το υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide), το λαυρυλοθεϊκό νάτριο (sodium lauryl sulfate) και την μετουσιωμένη αλκοόλη (denatured alcohol). Σε αντίθεση με τα πρώτα 3 όμως, αυτά ανήκουν στην don't λίστα αφού αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος και άρα εντείνουν το πρόβλημα της ερυθρότητας.