Ένας δεσμός για να εξελιχθεί χρειάζεται την προσπάθεια και των δύο ατόμων. Οι εντάσεις, ειδικότερα όσο περνάνε τα χρόνια, θα είναι πολλές και τα εμπόδια ακόμη περισσότερα. Το μυστικό είναι να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα.
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα μεταξύ ενός ζευγαριού είναι οι καθιερωμένοι καβγάδες. Αυτοί, δηλαδή, οι οποίοι επαναλαμβάνονται συνεχώς και εμφανίζονται στην επιφάνεια χωρίς να δίνεται μια οριστική λύση. Πόσες φορές σας έχει συμβεί; Σε κάθε σχέση υπάρχουν ένα-δύο θέματα, τα οποία ανεξάρτητα από τον βασικό λόγο της διαφωνίας, καταλήγουν να πρωταγωνιστούν. Η ρίζα τους μπορεί να αφορά γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να σας τραυματίζουν ή η ρουτίνα, η οποία φανερώνει με τον καιρό όσα πραγματικά μας ενοχλούν. Όποια κι αν είναι η πηγή, το σίγουρο είναι πως μας φθείρουν ψυχικά.
Οι εντάσεις μέσα στο δεσμό είναι φυσιολογικές. Όταν, όμως, δημιουργούνται λόγω ενός συγκεκριμένου θέματος, τότε αυτό μας αποδεικνύει ένα είδος απωθημένου. Αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχουμε καταφέρει να το ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε. Όσο συνεχίζεται, τόσο περισσότερο θα αποτελεί εμπόδιο για την ευτυχία σας.
Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να δώσετε το δικό σας τέλος και να σταματήσετε να τσακώνεστε για τα ίδια ξανά και ξανά, υπάρχουν οι ιδανικοί τρόποι αντιμετώπισης. Η θετική διάθεση δρα αποτελεσματικά εναντίον στο πρόβλημα.
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω πως μπορείτε να διορθώσετε αυτή την κατάσταση!
Θέστε γερές βάσεις επικοινωνίας
Η ειλικρίνεια μέσα στη σχέση είναι άκρως σημαντική για την υγιή εξέλιξή της. Βοηθάει στην δημιουργία του αισθήματος της ασφάλειας και ενισχύει το μεταξύ σας δέσιμο. Όταν σας απασχολεί ένα θέμα, μην επιλέγετε να το παραμερίσετε. Αντιθέτως, συζητήστε το με το σύντροφό σας. Να είστε ξεκάθαροι με όσα νιώθετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε στη θέση να μπορείτε να εντοπίσετε τη πηγή του προβλήματος και να δώσετε από κοινού λύσεις. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μην τα αναλύουν, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις. Αυτή η κίνηση, όμως, θα προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Δουλέψτε με τον εαυτό σας
Ειδικότερα, όταν πρόκειται για μια παλιά «πληγή», πολλές φορές θεωρούμε πως την έχουμε ξεπεράσει, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μας ταλανίζει. Οι «δαίμονες» των σκέψεων μας είναι δική μας υπόθεση. Από τη στιγμή που έχουμε συγχωρήσει φαινομενικά το ταίρι μας, δεν θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να του το θέτουμε κατά τη διάρκεια του καβγά. Πλέον, αποτελεί ένα δικό μας υπαρκτό πρόβλημα και καλό θα είναι να μην έχουμε την απαίτηση να περιμένουμε να τα λύσει άλλο για εμάς.
Πραγματοποιήστε μερικές ερωτήσεις στο μυαλό σας
Προτού ξεκινήσετε να αναφέρεστε στα ίδια γεγονότα, κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε μια ανάσα. Είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθείτε κατά πόσο το παρών ζήτημα αξίζει να σας δημιουργεί αυτό το δυσάρεστο κλίμα. «Τι θα κερδίσετε από αυτό;», «Κρίνεται τόσο απαραίτητο για τη πορεία της σχέσης σας;», «Η ψυχική σας υγεία επηρεάζεται περισσότερο με το να ασχολείστε με αυτό ή όχι;». Ένα δείγμα από τις σκέψεις που μπορείτε να κάνετε για να λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.
Αμοιβαίες υποχωρήσεις
Ένα κομμάτι που είναι αναπόσπαστο στις σχέσεις. Πρέπει να μάθουμε πότε να συμβιβαζόμαστε και πότε όχι. Πότε δεν επιτρέπουμε τον εγωισμό να σταθεί εμπόδιο. Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας, γι αυτό και θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε αποσκοπώντας στο καλό του «μαζί».
Αναρωτηθείτε εάν έχετε τις ίδιες προσδοκίες
Υπάρχει και η περίπτωση που η αιτία που επαναλαμβάνονται τα ίδια θέματα είναι λόγω της διαφορετικής εικόνας που έχετε για τη ζωή. Τοποθετείτε ανοιχτά για τα μελλοντικά σας θέλω και μην περιμένετε από τον άλλον να συμφωνεί απαραίτητα. Μέσω αυτού του διαλόγου θα διαπιστώσετε κι αν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η σχέση ή αν έχει φτάσει στο τέλος της.