fbpixel

Search icon
Search
Κιβωτός του Κόσμου: Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι η νέα πρόεδρος
LIFE & CAREER

Κιβωτός του Κόσμου: Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι η νέα πρόεδρος

Η Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί θα ηγηθεί της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης


Μετά τις τραγικές τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Κιβωτό του Κόσμου και μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αντικατέστησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη μονάδα, νέα πρόεδρος ορίστηκε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου - μια γυναίκα που έχει ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια για την κοινωνικής της προσφοράς.

Το νέο ΔΣ (το οποίο αναλαμβάνει χρέη για έναν χρόνο) αποτελείται από τα εξής άτομα:

1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχοντας μοιραστεί στο περσινό GLOW Δεκεμβρίου μια πραγματικά συγκινητική ιστορία από την προσωπική της εμπειρία και το έργο της στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί», αποτελεί μια προσωπικότητα που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στη φροντίδα παιδιών και νέων που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Ποια είναι όμως η γυναίκα που θα αναλάβει την απαιτητική αποστολή να ηγηθεί της ΜΚΟ στον απόηχο των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων; 

Who is who

alexandra-martinou.jpg

Γεννημένη στην Αθήνα από πολύ μικρή τής δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα τους συνανθρώπους της με όποιον τρόπο μπορεί. Μάλιστα ως παιδί βοηθούσε την μητέρα της, Αλίκη Βεκρή στα ετήσια μπαζάρ, που έκανε το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, στο οποίο η τελευταία ήταν δραστήριο μέλος. Αφού φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία, από όπου και έλαβε το πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Μαρτίνο, και η οικογένειά τους αποτελείται από τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ήρθε σε επαφή με μια μητέρα που μεγάλωνε μόνη της ένα παιδί με σύνδρομο Down, και τότε, ήταν που κάτι μέσα της την «έσπρωξε» να ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά με τον κόσμο της προσφοράς. Η γνωριμία τους ήταν που την έκανε να σκύψει πάνω από οικογένειες, νέους και παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη. Κι έτσι κάπως δημιουργήθηκε το κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά». Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου όμως δεν έμεινε μονάχα εκεί. Το 1996 ίδρυσε το «Μαζί για το Παιδί», που έχει ως σκοπό την βοήθεια παιδιών και οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης καθώς και υγείας. 

«Μαζί για το Παιδί»

martinou.jpg

Η γνωστή για το σπουδαίο έργο της Ένωση, συμπεριλαμβάνετε στα μη-κερδοσκοπικά σωματεία και ιδρύματα που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος τους είναι να προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Το 2016, το Μαζί για το Παιδί τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. 

Όπως είχε δηλώσει η ίδια παλαιότερα στην εφημερίδα Καθημερινή, «Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που από τη φύση τους είναι δοτικοί. Όμως η ίδια η φιλανθρωπία είναι θέμα παιδείας, ξεκινάει από την οικογένεια, εδραιώνεται στο σχολείο. Συχνά μάλιστα είναι θέμα κουλτούρας μιας χώρας. Φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία. Όταν ασχολείσαι με το δικό μας πεδίο βλέπεις, ακούς και μαθαίνεις πράγματα που αν και αυτονόητα στη συνείδησή μας, σκοντάφτουν στη σκληρή πραγματικότητα.»