Με ένα σύντομο και περιεκτικό διάγγελμα εχθές το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πρώτη φορά μια γυναίκα υποψήφια, η οποία «σπάει» το glass ceiling στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αφού αποτελεί μια δραστήρια και μοντέρνα προσωπικότητα, που μάλιστα από το 2018 αποτελεί και την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Από χθες, λοιπόν, τα media της χώρας ασχολούνται έντονα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν το προφίλ της υποψήφιας, η οποία από ότι φαίνεται ξεχωρίζει για τη σύγχρονη ματιά της και το έντονο ταμπεραμέντο της. Η ίδια είναι παρούσα στα κοινά της Ελλάδας, ενώ εδώ και χρόνια καταφέρνει να παραμένει ενεργή σε ότι αφορά τις κοινωνικοπολιτικές, αλλά και καλλιτεχνικές ανησυχίες της.
Πράγματι, η «φρενίτιδα» που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη χώρα δικαιολογείται λόγω του γεγονότος, ότι η κ. Σακελλαροπούλου γίνεται για πρώτη φορά αφορμή για να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση για τη θέση της Ελληνίδας γυναίκας, όχι μόνο στην πολιτική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία της χώρας. Όπως, μάλιστα σχολίασε η ίδια στην πρώτη της δήλωση μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».
Ποια, όμως είναι αυτή η γυναίκα που κατάφερε να «σπάσει» την ανδροκρατία του χώρου και ίσως να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην συνολική μας εικόνα;
Who is Who
Mε καταγωγή από την Ξάνθη, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο, το 1988 και Σύμβουλο, το 2000. Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ. Η δραστήρια δικαστής φαίνεται πως «κόλλησε» το μικρόβιο από τον αείμνηστο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πατέρα της, Νικόλαο Σακελλαρόπουλο, στον οποίο δίπλα μαθήτευσε. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η «δίψα» της 64χρονης υποψήφιας για γνώση δεν σταματά ποτέ.
Μέσα από το εντόνως ενεργό προφίλ της στα social media καταλαβαίνει κανείς, ότι πρόκειται για ένα άτομο με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, διευρυμένους ορίζοντες και αγάπη για τα ταξίδια και τα ζώα. Η ίδια, επίσης απολαμβάνει τις δημιουργικές δραστηριότητες, είναι πάντα κοντά στους νέους και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη επιθυμία της για οικολογική επαγρύπνηση.
Η Ελληνίδα δικαστής λοιπόν, μοιράζεται συχνά με τους διαδικτυακούς της φίλους, όμορφες προσωπικές στιγμές με φίλους, αλλά και την οικογένεια της. Συχνά, της αρέσει να αναδεικνύει ξεχωριστές στιγμές από τα αγαπημένα της ταξίδια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάνει κάποια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν, μέσω φωτογραφιών από την παιδική της ηλικία.
Η ιδιαίτερη αδυναμία της στις γάτες, αλλά και σε ότι την κάνει να χαμογελάει, αναδεικνύει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μια σύγχρονη Ελληνίδα, που φροντίζει την οικογένεια της, παραμένει δυναμική σε ότι αφορά την επαγγελματική της ζωή, ενώ παράλληλα δείχνει ότι μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει διάφορες αντικρουόμενες δραστηριότητες, βρίσκοντας πάντα την ισορροπία στη ζωή της.
Ανάμεσα στις προτιμήσεις της ξεχωρίζει το τραγούδι «Καλοκαιράκι» με τους Φατμέ και τον Διονύση Σαββόπουλο, οι επισκέψεις σε μουσεία όπως αυτό του Λούβρου στο Παρίσι, οι αναφορές σε ταινίες που έχουν σχέση με τη δικαιοσύνη και τα βιβλία της Χάρπερ Λι. Αγαπάει την ανατρεπτική αρχιτεκτονική του Γκαουντί στην Ισπανία, ενώ απολαμβάνει τον αθλητισμό και ιδιαίτερα ότι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο.
Με την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, που αναζητά τα πατήματά της στα νέα κοινωνικά δεδομένα, που έχουν στόχο να προάγουν την ελευθερία και την ισότητα!