Τελευταία υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις ζωές των Γαλλίδων... τι φοράνε, τα χτενίσματα που προτιμούν αλλά και τι επιλέγουν να τρώνε. Οι διατροφικές τους συνήθειες μορφοποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή αλλά υπάρχουν κάποιες κοινές πρακτικές που συναντούμε σε όλη τη χώρα. Τρόφιμα όπως το κόκκινο κρασί, η μπαγκέτα αλλά και το κρουασάν, μεταξύ άλλων, είναι λέξεις που «μοσχοβολούν» Γαλλία.
Τελικά έχουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες οι Γαλλίδες; Αξίζει να τις ακολουθήσουμε;
The French paradox
Δεν θα μπορούσαμε να μη ξεκινήσουμε σχολιάζοντας το λεγόμενο «French paradox» το οποίο αφορά μία από τις παγκοσμίως δημοφιλείς διατροφικές συνήθειες των Γάλλων. Αυτός ο όρος περιγράφει την παράδοξα καρδιοπροστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού. Αυτό που παρατηρήθηκε σε μεγάλη έρευνα της δεκαετίας του 80’, ήταν ότι ενώ η Γαλλία παρουσίαζε υψηλή και παρόμοια κατανάλωση βλαβερών κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης με άλλες χώρες, η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρασιού από τους Γάλλους, συσχετίστηκε με μειωμένη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικών επεισοδίων. Το συστατικό που φαίνεται ότι ευθύνεται για αυτά τα καλά νέα είναι οι πολυφαινόλες, ομάδα συστατικών που βρίσκεται στο στέμφυλο (φλούδα) του σταφυλιού. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η συστηματική (αλλά όχι σε υπερβολική ποσότητα) κατανάλωση κόκκινου κρασιού των Γάλλων, μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, εφόσον φυσικά είναι κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής και ζωής.
Σας θυμίζει κάτι; Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού περιγράφεται και σε άλλες διατροφές, όπως η μεσογειακή διατροφή, η “Blue zone diet” και η “MIND diet”.
Χυμός πράσου για αδυνάτισμα
Ο χυμός πράσου αναφέρθηκε στη σειρά Emily in Paris, ως κλασική μέθοδος αδυνατίσματος των Γάλλων. Αναλύοντας την επιστημονική του βάση, φαίνεται ότι όσο υγιεινό και αν είναι το πράσο, θαύματα δεν κάνει, όπως και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Προσωπικά θα περίμενα οι παραγωγοί της σειράς να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και να ενημέρωναν μέσα από τις επόμενες σκηνές ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα έπρεπε να ακολουθείται. Δεν έχει μόνο σημασία να είναι ενδιαφέρον το σενάριο αλλά να σεβόμαστε τους τηλεθεατές· ειδικά την ομάδα εφήβων κοριτσιών (και γιατί όχι αγοριών) που υπάρχει κίνδυνος να ακολουθήσουν τέτοιες εσφαλμένες συμβουλές χωρίς κανέναν λόγο, με αποτέλεσμα την προώθηση κακών διατροφικών συνηθειών, τη σίγουρη αποτυχία και την ψυχική απογοήτευση. Αν θέλετε μία θρεπτική εναλλακτική για το πράσο, δοκιμάστε ένα διαφορετικό πρασόρυζο ή μία εύκολη και ελαφριά συνταγή ζυμαρικών (και ιδανικά στην εποχή του).
Η Γαλλική μπαγκέτα
Η παραδοσιακή μπαγκέτα στους Γάλλους, είναι κάτι σαν το τυρί φέτα για εμάς τους Έλληνες, υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Είναι αρκετά ελαφρύ ψωμί σε βάρος, κάνοντας την τυπική φέτα των 30 γραμμαρίων, να φαίνεται μεγαλύτερη σε μερίδα. Ωστόσο δεν παύει παραδοσιακά να παρασκευάζεται από λευκό αλεύρι, δηλαδή ένα αλεύρι με λιγότερα θρεπτικά συστατικά, λιγότερες φυτικές ίνες και υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το αντίστοιχο ολικής. Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα λαχταρίσετε μπαγκέτα, επιλέξτε μία ολικής άλεσης, οι θερμίδες μπορεί να είναι παρόμοιες, αλλά τα προϊόντα ολικής προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Le dessert
Μπορεί να έχουμε συνδέσει τη Γαλλία με το κρουασάν, την crème brulee και το mille feuille αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι στη καθημερινή διατροφή των Γάλλων. Είναι σαν να λέμε ότι εμείς τρώμε καθημερινά λουκουμάδες, ρυζόγαλο και γλυκό του κουταλιού. Όλα επιτρέπονται σε μία ισορροπημένη διατροφή αλλά η λέξη κλειδί είναι η συχνότητα, οπότε απολαύστε το γλυκό σας 1-2 φορές την εβδομάδα και χαρείτε το, είτε έχει αέρα Γαλλίας είτε είναι οτιδήποτε άλλο, και μην υπερβάλλετε στην ποσότητα.
Καλή όρεξη!
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.