fbpixel

Search icon
Search
Χυμός πράσου και απώλεια βάρους: Eat or pass?
WELLNESS

Χυμός πράσου και απώλεια βάρους: Eat or pass?

Αξίζει να επενδύσετε στη νέα τάση;


Οι πρώτες μέρες των καλοκαιρινών μηνών έχουν καταφτάσει και πολύ συχνά γίνονται συζητήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους. Κατά καιρούς, διάφορα τρόφιμα προτείνονται ως βοηθητικά στην επιτυχημένη απώλεια βάρους, όπως το πρόσφατο trend του χυμού πράσου.

Το πράσο ανήκει στην οικογένεια του κρεμμυδιού και το σκόρδου, ωστόσο έχει πιο γλυκιά και ντελικάτη γεύση. Ο χυμός πράσου φτιάχνεται βράζοντας κομμάτια πράσου σε νερό για 20 λεπτά, στραγγίζοντας και αφήνοντας να έρθει ο ζωμός σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο είναι όντως βοηθητικό στο χάσιμο κιλών; Αξίζει να εντάξουμε τον συγκεκριμένο χυμό στην καθημερινή διατροφή μας;

Η διατροφική αξία του πράσου

Το πράσο αποτελείται από περίπου 85% νερό αλλά προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει καροτένιο ή αλλιώς προβιταμίνη Α, η οποία εκτός από τη συμβολή της στην όραση, συμμετέχει σε μηχανισμούς σχετικούς με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης προσφέρει την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, γνωστή για τη συμβολή της στην άμυνα του οργανισμού αλλά και τη ελαστικότητα και λάμψη της επιδερμίδας. Μην ξεχνάμε ότι περιέχει και πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην εντερική μικροχλωρίδα και τα φυτοχημικά καεμπφερόλη και αλισίνη, πολυφαινόλες που μελετούνται σχετικά με την καρδιαγγειακή προστασία. Τέλος περιέχει μικρότερες ποσότητες μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνη Β6, μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου και καλίου. Με άλλα λόγια, γενικότερα το πράσο είναι ένα λαχανικό που αξίζει να χρησιμοποιείται σε μία υγιεινή διατροφή.

shutterstock-1533582116.jpg

Πώς μπορούμε να εντάξουμε το πράσο στην εβδομαδιαία μας διατροφή

Το πράσο μπορεί να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το κρεμμύδι σε οποιαδήποτε συνταγή, προσφέροντας μία πιο ήπια και γλυκιά γεύση στο φαγητό. Βρείτε μία ελαφριά all-in-one συνταγή ζυμαρικών με πράσα και μανιτάρια εδώ. Επίσης κάνει πιο νόστιμες τις σούπες, βρείτε μία vegan συνταγή με κουρκουμά εδώ ή μία διαφορετική κοτόσουπα με μανιτάρια εδώ. Αν ψάχνετε κάτι βασισμένο σε πιο παραδοσιακή συνταγή, δοκιμάσετε αυτό το πρασόρυζο με πράσο.

Πράσο και απώλεια βάρους

Το πράσο, όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά της ίδιας οικογένειας, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες· πιο συγκεκριμένα προσφέρει περίπου 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Επίσης είναι πλούσιο σε νερό και περιέχει ποσότητα φυτικών ινών, κάτι που βοηθά στο αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία έρευνα ή ένδειξη ότι μεμονωμένα το πράσο ή ο χυμός πράσου, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν μιλάμε για θεαματικά αποτελέσματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για επιτυχημένη απώλεια βάρους

Καλώς ή κακώς, η επιτυχημένη απώλεια βάρους δεν βασίζεται σε ένα τρόφιμο ή προϊόν (π.χ. χυμός λεμονιού με τζίντζερ ή χυμός βρασμένων κουκουτσιών μήλου) αλλά στην ρεαλιστική αλλαγή του τρόπου ζωής μας και πιο συγκεκριμένα στο τρίπτυχο:

1. Ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή
2. Συστηματική γυμναστική
3. Επαρκής ύπνος

Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα που διαρκούν χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα ξαναβάλουμε το ανεπιθύμητο βάρος αφού σταματήσουμε τη διατροφή. Η χειρότερη μέθοδος είναι να χάσουμε τα κιλά απότομα και γρήγορα καταναλώνοντας ελάχιστες ποσότητες τροφών.

shutterstock-1460967881.jpg

Μα γιατί να μην χάσουμε γρήγορα πολλά κιλά και να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα;

Η απότομη απώλεια βάρους προκαλεί μείωση της μυϊκής μάζας (αντί του σωματικού λίπους), ανεπάρκεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών, πιθανή δυσλειτουργία του βασικού μεταβολισμού, αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης και σε παρατεταμένες περιπτώσεις ακόμα και καταστάσεις όπως πέτρες στα νεφρά, αμηνόρροια, οστεοπόρωση, κ.ά.

Το πιο σημαντικό

Γενικά όταν ακούτε οτιδήποτε αναφορικά με την ιδιότητα ενός τρόφιμου ή μίας διατροφής, σχετιζόμενη με απώλεια βάρους ή την αποτοξίνωση του οργανισμού, είναι σημαντικό να ψάχνετε αν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις για την εγκυρότητά και αποτελεσματικότητά του. Είναι πολύ σημαντικό να ψάχνετε σε έγκυρες πηγές, όπως διαδικτυακά ιστοσελίδες οργανισμών υγείας ή διαιτολογικών συλλόγων ή ακόμα και να ρωτάτε ειδικούς του χώρου.

Καλή όρεξη!
niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.