Το Κυκλαδίτικο νησί φημίζεται για τις εντυπωσιακές του παραλίες. Η πρώτη σας επιλογή θα πρέπει να είναι η ξακουστή Γούπα-Καρά. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ψαροχώρι, όπου άκρη του κάβου θα δείτε τον «ελέφαντα», μια μορφή που δημιούργησαν η θάλασσα και ο αέρας με το πέρασμα του χρόνου. Σ' ένα άλλο σημείο θα κερδίσουν το ενδιαφέρον σας τα Σύρματα, οι σπηλιές που έβαζαν οι ψαράδες τις βάρκες του, κυρίως κατά την περίοδο του χειμώνα.
Πλάι στα Σύρματα θα βρείτε το Ρέμα, μια βοτσαλωτή ακτή με γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζει με φυσική πισίνα. Στη συνέχεια, η παραλία Πράσσα είναι από τις πιο εντυπωσιακές. Την χαρακτηρίζουν τα τιρκουάζ νερά της και η λευκή χοντρή άμμος καθώς λίγο πιο διπλά γίνεται η παραγωγή της κιμωλίας, απ' όπου πήρε και το όνομά του το νησί. Είναι οργανωμένη και σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε ολόκληρη την ημέρα εκεί. Όπως κάθε κυκλαδίτικο νησί έτσι και η Κίμωλος έχει μία παραλία που ονομάζεται Αλυκή. Έχει άμμο, βότσαλα και ρηχά καταγάλανα νερά, ενώ τα αρμυρίκια του θα σας προσφέρουν τη σκιά που αναζητάτε. Δίπλα της βρίσκεται η Μπονάτσα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη και απάνεμη. Έχει ψιλή άμμο, ρηχά κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια.
Ότι κι αν αποφασίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει να προσθέσετε στην to do list σας αν βρεθείτε στην Κίμωλο είναι μία ολοήμερη κρουαζιέρα στο νησάκι που βρίσκεται απέναντι - από την μία πλευρά βλέπει την Κίμωλο κι από την άλλη τη Σιφνό - την Πολύαιγο. Τα καταγάλανα νερά και οι ψηλοί του βράχοι δημιουργούν ένα σκηνικό που «κόβει» την ανάσα. Δεν φανταζόμουν ότι το μπλε έχει τόσες αποχρώσεις μέχρι που επισκέφθηκα αυτό το ακατοίκητο νησί του αιγαίου.
Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας σε τοπία άγρια, όπως φώκιες στη θάλασσα κι αγριοκάτσικα στη στεριά. Αποτελεί τόπο αναπαραγωγής αρκετών ειδών, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας για τα ενδημικά και σπάνια είδη φυτών και ζώων, μεταξύ των οποίων η προστατευόμενη κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri, η σαύρα Podarcis milensis και τα αγριοκάτσικα.