fbpixel

Search icon
Search
H επιστήμονας που ηγείται των εξελίξεων στο κεφάλαιο της ανδρικής υπογονιμότητας
MAGAZINE

H επιστήμονας που ηγείται των εξελίξεων στο κεφάλαιο της ανδρικής υπογονιμότητας

Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, PMI Επαγγελματίας Διαχείρισης Ρίσκων, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab, προσφέρει την εμπειρία της στη λύση ενός θέματος που παραμένει πρόκληση


H Αλεξία Χατζηπαρασίδου ζει το πάθος της για την επιστήμη και γίνεται μέρος των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της, με τα ενδιαφέροντά της να εστιάζουν στην εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων και θεραπείας της αζωοσπερμίας. Eστιάζει και στην επιστημονικά ανδρική υπογονιμότητα, η οποία αποτελεί ένα «μυστήριο» που πρέπει να διαλευκανθεί. Εδώ και τρεις δεκαετίες έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια στην προσπάθειά τους για την απόκτηση παιδιού, όντας δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Eίναι η πρώτη γυναίκα Κλινική Εμβρυολόγος στην Ελλάδα που πριν από περίπου 20 χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίχθηκε στην Κλινική Γονιμότητας Embryolab, αποδίδοντας και το Embryolab Academy, μία εκπαιδευτική και ερευνητική μη κερδοσκοπική ακαδημία για επιστήμονες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής απ’ όλο τον κόσμο.

17a5803.jpg
Αλεξία Χατζηπαρασίδου

Ένα συχνό φαινόμενο

Η ανδρική υπογονιμότητα αφορά σε πολλά εκατομμύρια ανδρών παγκοσμίως. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου στο 50% των ζευγαριών που δυσκολεύονται να συλλάβουν εμπλέκεται ο ανδρικός παράγοντας. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν μια ανησυχητική σταδιακή πτώση της ποιότητας του σπέρματος παγκοσμίως. «Ο αριθμός των ανδρών με τέτοια διάγνωση είναι μεγάλος και στο μέλλον θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Προηγουμένως, η επιστήμη στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επικεντρωνόταν στην επίλυση θεμάτων γυναικείας υπογονιμότητας. Αυτός είναι ο λόγος που η αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βρίσκεται στους βασικούς άξονες του δικού μου ερευνητικού έργου», δηλώνει.

Σημεία προόδου

Σήμερα, το βέβαιο, όπως τονίζει η ίδια, είναι ότι στο θέμα της ανδρικής υπογονιμότητας είμαστε πολύ καλύτεροι απ’ ό,τι παλιότερα: «Από 1992, χάρη στη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, εκατομμύρια άνδρες έχουν αποκτήσει τους δικούς τους βιολογικούς απογόνους. Σήμερα, η πλειοψηφία των ζευγαριών με διάγνωση ανδρικής υπογονιμότητας παραπέμπεται σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όμως, τα θεραπευτικά μέσα για την αποκατάστασή της παραμένουν δυστυχώς πολύ περιορισμένα». Μέσα από την επιστήμη που υπηρετεί, ωστόσο, έχει έναν κομβικό ρόλο να επιτελέσει ως προς αυτό. Ο Κλινικός Εμβρυολόγος καλείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία επιλογής σπερματοζωαρίων, τη συνεχώς αυξανόμενη γνώση και τεχνολογία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις γονιμοποίησης και πατρικής υποστήριξης.

shutterstock-731807401.jpg

Η ελληνική έρευνα

Μέσα από την ανήσυχη ματιά της επιστήμονα, η Αλεξία Χατζη-παρασίδου σήμερα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην έρευνά της κι εμπνεύστηκε το διαγνωστικό πρόγραμμα “Spermogene”, ένα όνειρο που ευελπιστεί να μας οδηγήσει σ’ ένα καλύτερο αύριο, όπου η ανδρική υπογονιμότητα θα μπορεί να θεραπευτεί. «Οι επιστήμονες του Embryolab ενώσαμε τις δυνάμεις μας με συναδέλφους του εργαστήριου ΒΙΟΖ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και, με την υποστήριξη 1.800 και πλέον εθελοντών μας, δημιουργήσαμε μια τεράστια βάση γενετικών δεδομένων γόνιμων και υπογόνιμων ανδρών. Η αποκρυπτογράφησή τους θα μας οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα για τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη γονιμότητα ενός άνδρα και στην ανάπτυξη ακριβέστερων διαγνωστικών εργαλείων και θεραπευτικών μέσων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένουμε την παρουσίαση της νέας, ακριβέστερης πρωτοποριακής εξέτασης της ανδρικής γονιμότητας μέσα από λήψη αίματος», μας εξηγεί. Αυτό το εγχείρημα δείχνει να οδηγεί σε μία σειρά από επιστημονικά συμπεράσματα πολύτιμα για τον κλάδο της: «Στόχος μας ήταν να διευκρινιστεί η γενετική βάση της ανδρικής γονιμότητας και να αναγνωριστούν τα γονίδια που ευθύνονται γι’ αυτήν. Ένα παρακλάδι αυτού του ερευνητικού έργου είναι η μελέτη της γενετικής βάσης της μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας. Τα δεδομένα που προκύπτουν υπόσχονται να ρίξουν φως σε καλά κρυμμένα μυστικά».

Θέση ευθύνης

Η ανάγκη για επικοινωνία στον χώρο της είναι μεγάλη και οι άντρες δεν αποτελούν εξαίρεση. Θέλουν κι αυτοί να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό που τους απασχολεί και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή και στην προοπτική της πατρότητας, γι’ αυτό και την εμπιστεύονται. «Όλα αυτά τα χρόνια είχα την τιμή να μοιραστώ τις αγωνίες χιλιάδων ζευγαριών με διάγνωση ανδρικής υπογονιμότητας και να είμαι δίπλα τους στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού. Είμαι πραγματικά ευγνώμων γι’ αυτό κι εύχομαι σύντομα η Επιστήμη να τους χαρίσει ακόμη πιο αποτελεσματικές λύσεις».

Info: www.embryolab.eu, www.embryolab-academy.org

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022