Πώς ορίζεται η παχυσαρκία;
Ως παχυσαρκία ορίζεται η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικού λίπους συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Το μέγεθος ορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), που είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (Β/Υ2). Νοσογόνος ορίζεται η παχυσαρκία όταν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 40 ή πάνω από 35, με σχετιζόμενα με την παχυσαρκία νοσήματα. Από αυτό το επίπεδο και πάνω, η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση σε πολλά όργανα και στην υγεία του ατόμου.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπισή της, λόγω της πολύπλοκης φύσης της, οφείλει να είναι ολιστική. Η εμπλοκή πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως διατροφολόγων, ψυχολόγων, ενδοκρινολόγων που ασχολούνται με την παχυσαρκία, είναι επιβεβλημένη, καθώς η διεπιστημονική προσέγγιση έχει καλύτερα αποτελέσματα. Εάν δεν επιτευχθεί μείωση του βάρους με συντηρητικές μεθόδους, η εναπομένουσα λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η χειρουργική επέμβαση. Η επιμήκης γαστρεκτομή (Sleeve gastrectomy) ή κοινώς «μανίκι» και η γαστρική παράκαμψη (gastric bypass) έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και ποιότητα ζωής. Η επιλογή της επέμβασης εξατομικεύεται έπειτα από διεξοδική συζήτηση του εξειδικευμένου χειρουργού με τον ασθενή.
Πόσο ασφαλείς είναι οι επεμβάσεις παχυσαρκίας;
Είναι ασφαλείς εφόσον διενεργούνται από ειδικούς χειρουργούς και αναισθησιολόγους σε κλινικές με τις κατάλληλες υποδομές. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών και στην κοινωνική τους επανένταξη. Δηλαδή, εκτός από την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας που επιφέρει η παχυσαρκία, η αλλαγή στο σώμα προσφέρει καλύτερη εικόνα, που βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου αλλά και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, που δεν ήταν εφικτό με την προηγούμενη κατάσταση. Στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης λειτουργεί πλήρως οργανωμένη ομάδα χειρουργικής της παχυσαρκίας, αποτελούμενη από διαιτολόγο, χειρουργό, ενδοκρινολόγο, ψυχολόγο, ψυχίατρο, γαστρεντερολόγο και εξειδικευμένη νοσηλεύτρια χειρουργείου και τμήματος. Διατίθεται πλήρης υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ειδικά κρεβάτια, φορεία και τροχήλατα για ασθενείς μεγάλου βάρους, οι οποίοι νοσηλεύονται διακριτικά σε μονόκλινους ή δίκλινους θαλάμους.
Τι ρόλο παίζει, κυρίως στη μετεγχειρητική περίοδο, ο εξειδικευμένος διαιτολόγος;
Μεγάλο! Η βοήθειά του είναι σημαντική για τη μονιμότητα της απώλειας βάρους και για μια υγιεινή ζωή χωρίς στέρηση καθημερινών διατροφικών απολαύσεων. Στόχος είναι να εκπαιδευτεί το άτομο για τις αλλαγές στο διαιτολόγιό του στην καθημερινότητα και να καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις. Ο διαιτολόγος βοηθά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων ή παρενεργειών όπως ναυτία, αφυδάτωση, τριχόπτωση, παλινδρόμηση κ.ά. Επιπρόσθετα, με κατάλληλες ανθρωπομετρικές μετρήσεις μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία σε σχέση με τη σύσταση σώματος και τον βασικό μεταβολισμό και να εξατομικεύσει το πλάνο διατροφής.
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Δεληβοριά, Χειρουργό Παχυσαρκίας, συνεργάτη της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός και τον Δρα Αναστάσιο Βαμβάκη, Κλινικό - Αθλητικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Πιστοποιημένο Ανθρωπομέτρη ISAK 3 και συνεργάτη της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, για τις πληροφορίες.
Ιnfo: Βιζύης -Βύζαντος 1, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 966 000 & 2310 966 100, kianous-stavros.gr