fbpixel

Search icon
Search
Ανισακίαση: Τι πραγματικά συνέβη σχετικά με το σοβαρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη;
GOOD LIFE

Ανισακίαση: Τι πραγματικά συνέβη σχετικά με το σοβαρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη;

Τα δεδομένα, οι κίνδυνοι και τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε ωμό ψάρι


Η διατροφή δεν είναι απλά μια βιολογική ανάγκη, αποτελεί πυλώνα της προληπτικής ιατρικής αλλά και μέσο ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και δημιουργικότητας. Γι’ αυτό μία επίσκεψη σε ένα εστιατόριο έχει αξία που ξεπερνά το ίδιο το γεύμα.

Ωστόσο όταν οι κανόνες υγιεινής και συντήρησης δεν τηρούνται, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Ας μην ξεχνάμε το τραγικό συμβάν στο Μπορντό της Γαλλίας με τις παστές σαρδέλες. Μία τροφική δηλητηρίαση μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα αλλά και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά σε περίπτωση παραμέλησης των συμπτωμάτων.

Λόγος για το πρόσφατο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας νεαρός άνδρας προβλήθηκε από σοβαρή τροφική δηλητηρίαση από το παράσιτο Ανισάκις (Anisakis). Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα καλά νέα είναι ότι πραγματοποιήθηκε άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε κατάλληλη θεραπεία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός κινδύνου.

shutterstock-1870197520.jpg

Τι συνέβη στο περιστατικό;

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο εν λόγω 22χρονος επισκέφτηκε ένα ασιατικό εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτά τα γαστρονομικά spots η κατανάλωση ψαριού σε ωμή μορφή είναι πολύ συχνή και ένα από τα βασικά κομμάτια του καταλόγου, όπως ρολάκια σούσι, σασίμι, νιγκίρι κ.α.

Όσο ο νεαρός απολάμβανε το γεύμα του και λίγη ώρα μετά την κατανάλωση μίας επιλογής που περιείχε ωμό ψάρι, άρχισε να αισθάνεται έντονη αδιαθεσία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι τα οξεία συμπτώματα οφείλονταν σε πιθανή νεοπλασία, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τροφική δηλητηρίαση από συγκεκριμένο παράσιτο που ευδοκιμεί σε ωμά κομμάτια ψαριών. Ακολούθως του χορηγήθηκε σχετική αντιβίωση και πλέον αναρρώνει χωρίς κίνδυνο.

Από τι υπέστη δηλητηρίαση;

Τη δηλητηρίαση προκάλεσε το εντερικό παράσιτο Ανισάκις, γνωστό σε περιοχές όπως η Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση ωμών ψαριών είναι εξαιρετικά συχνή αλλά η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά πανελλαδικά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από λεπτά έως λίγες ώρες μετά το γεύμα. Συνήθως αφορούν κοιλιακός άλγος, ναυτία με ή χωρίς εμετό, διάρροια, ήπιος πυρετός και πιο σπάνια δερματικά συμπτώματα, όπως εξανθήματα. Αν αναγνωρισθεί εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητο η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνσή του.

shutterstock-1927981172.jpg

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει για να αποφευχθεί η μόλυνση;

Το συγκεκριμένο παράσιτο μπορεί να εξουδετερωθεί όταν το ωμό ψάρι καταψύχεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες πριν τη βρώση. Εναλλακτικά, η θερμική επεξεργασία (πλήρως μαγειρεμένο, όχι μερικώς), μπορεί να μας προφυλάξει από το παράτισο Ανισάκις. Το μαρινάρισμα σε ξύδι ή λεμόνι (παστά ψάρια), δεν αδρανοποιούν το παράσιτο.

Είναι τόσο επικίνδυνο να τρώμε σε εστιατόρια;

Αυτό το περιστατικό, δυστυχώς, ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερες πρακτικές στα εστιατόρια, ειδικά σχετικά με ωμά ψαρικά, αφού τα τελευταία χρόνια τέτοια εδέσματα έχουν σημαντική θέση στους καταλόγους των καταλυμάτων. Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν θα έπρεπε να μας αποθαρρύνει από το να επισκεφτούμε ένα asian food restaurant. Είναι σημαντική η ευθύνη των εστιατορίων, επαγγελματική και ηθική, να τηρούν άριστες συνθήκες υγιεινής και συντήρησης τροφίμων. Κι εμείς έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε ποιον επαγγελματία θα εμπιστευτούμε. Εξαίρεση αποτελούν ευπαθείς ομάδες, όπως έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν τα ωμά θαλασσινά και γενικότερα τρόφιμα υψηλού κινδύνου για δηλητηριάσεις. Όσο για την επικινδυνότητα του σούσι; Όπως και σε άλλες παρασκευές που περιέχουν ωμή πρωτεΐνη (σεβίτσε, ταρτάρ μόσχου κα.), είναι προσωπική μας ευθύνη αν θα τα επιλέξουμε έναντι  πλήρως μαγειρεμένων προϊόντων, τα οποία εκ των πραγμάτων θεωρείται πιο ασφαλές. Όπως και να έχει, εφόσον το προσφέρει ένα εστιατόριο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

niki-dietitian.jpg
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.