fbpixel

Search icon
Search
Εσείς γνωρίζετε ποιο είδος γυμναστικής αντιστοιχεί στην ηλικία σας;
WELLNESS

Εσείς γνωρίζετε ποιο είδος γυμναστικής αντιστοιχεί στην ηλικία σας;

Ακολουθήστε το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα


Η γυμναστική οποιαδήποτε μορφής οφείλει να ενταχθεί στη ζωή μας από τη νεαρή ακόμη ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός συνηθίζει σε μια υγιεινή ρουτίνα και σαφώς με τα χρόνια διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα, συγκριτικά με όσους δεν γυμνάζονται. Τα οφέλη που θα βλέπουμε μακροχρόνια είναι απίστευτα. Πέρα από το ότι το σώμα παραμένει γραμμωμένο και «ασφαλές», εκκρίνονται οι ενδορφίνες, μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και πολλά ακόμα οφέλη.

Το work-out δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένα άτομα, ούτε είναι μόνο για τους νέους. Είναι για όλους. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα τέτοιο δώρο, μπορούν και να το κάνουν. Αφιερωνόμαστε αποκλειστικά στην καθημερινότητά μας, αμελώντας βασικές ανάγκες που χρειαζόμαστε. Παρόλο, που η γυμναστική δεν έχει ηλικία, είναι καλό να την αλλάζουμε ανά τα χρόνια. Επιπλέον, είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο μεγαλώνουμε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις πιο απαιτητικές ασκήσεις. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Γι' αυτό και θα πρέπει να προσαρμόζουμε την προπόνηση με βάση τη φυσική μας κατάσταση και να μην ξεπερνάμε τα όρια. Άλλωστε, υπάρχει πληθώρα επιλογών προγραμμάτων, τα οποία θεωρούνται τα ιδανικά ανάλογα με την ηλικία του καθενός.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική για εσάς!

Παιδιά – έφηβοι

Σε αυτήν την κατηγορία καλύπτονται όσοι είναι συνήθως από 6 ετών μέχρι και 18. Η συνιστώμενη διάρκεια ορίζεται περίπου στην μια ώρα και περιλαμβάνει κυρίως το τρέξιμο και την αερόβια άσκηση. Επίσης, ιδιαίτερα ωφέλιμο θα ναι η ασχολία με κάποιο άθλημα, όπως βόλεϊ, μπάσκετ... κατά τα οποία ενεργοποιούνται όλοι οι μύες. Γενικά, από μικρή ηλικία είναι θετικό να ενδυναμωθούν τα οστά και να εξασκήσουν την αναπνοή τους.

Στα «20»

shutterstock-1180487500.jpg

Διανύοντας αυτήν την περίοδο δώστε έμφαση στις ασκήσεις ευλυγισίας και σε έντονα προγράμματα, στα οποία σταδιακά θα προσθέσετε και βάρη. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσετε περισσότερη βάση στο να μάθετε να τα εκτελείτε σωστά, καθώς θα σας συντροφεύουν και μετέπειτα. Μπορείτε να ξεκινήσετε personal training, ώστε να είναι ο γυμναστής επικεντρωμένος σε εσάς και να δείτε τις τεχνικές. Η ένταξη 3-4 ωρών την εβδομάδα είναι η ιδανική.

Στα «30-40»

shutterstock-1176291451.jpg

Είστε ακόμα νέοι και γεμάτοι ενέργεια να ολοκληρώσετε επίπονες ασκήσεις, τουλάχιστον 2-3 φορές κάθε βδομάδα. Οφείλετε να διατηρήσετε την μυϊκή δύναμη που αποκτήσατε σε μικρότερη ηλικία, γι αυτό και συνεχίζετε με αερόβια άσκηση, στην οποία δεν θα μπορούν να απουσιάζουν τα βάρη. Plus, μην ξεχνάμε το τζόκινγκ, το οποίο βοηθάει και στην μείωση του περιττού λίπους.

Στα «50-60»

shutterstock-92436103.jpg

Πολλοί έχουν την τάση να σταματάνε και να παρατάνε την προσπάθειά τους. Σαφώς, μπορείτε να γυμναστείτε. Ακόμη και αν δεν το είχατε ξεκινήσει νωρίτερα, ποτέ δεν είναι αργά για να το εντάξετε στη ζωή σας. Σίγουρα, θα υπάρχουν περιπτώσεις που συνήθως οι άνω των 65 ενδεχομένως να διαθέτουν μυοσκελετικά θέματα υγείας, οπότε προσαρμόζουμε ανάλογα και τις ασκήσεις. Οι ειδικοί ορίζουν κατά βάσει περίπου 300 λεπτά ήπιας άσκησης, συνδυαζόμενο με ένα δεκάλεπτο περπάτημα, το οποίο είναι άκρως ευεργετικό για τον οργανισμό. Τα είδη ασκήσεων, όπως είναι η yoga ή οι pilates, αλλά και η κολύμβηση είναι οι κατάλληλες επιλογές. Αυτό, επειδή διατηρούν την ισορροπία, ενώ δεν περιέχουν και έντονους κραδασμούς προς αποφυγή τυχόν τραυματισμών.

Στα «70» και άνω

shutterstock-1048790201.jpg

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η γυμναστική δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Είναι αναγκαίο να βοηθάμε το σώμα μας, για να μας προσφέρει στη συνέχεια και τα ανάλογα οφέλη. Το περπάτημα σε αυτήν την περίοδο της ζωής σας είναι εξαιρετική λύση. Εάν καθημερινά, έστω και για λίγα λεπτά, για να πάτε μέχρι το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, το κάνετε με τα πόδια, τότε θα σας ενδυναμώσει τα οστά. Μην αμελείτε την υγεία σας. Σε περιπτώσεις που δυσκολεύεστε αρκετά σε αυτό το κομμάτι, συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή.