Ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθείτε, μπορεί να ξεκινάτε τη μέρα σας με πρωινό ή όχι. Κάποιοι μπορεί να τρώνε δύο γεύματα τη μέρα ενώ άλλοι να μην παραλείπουν ούτε ένα γεύμα ή σνακ. Το γεγονός είναι ότι μέσα στη μέρα καταναλώνουμε έναν αριθμό γευμάτων που αποτελούνται από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και συνδυασμούς αυτών. Ωστόσο πιο γεύμα είναι πιο σημαντικό; Υπάρχει κάποιο που κάνει τη διαφορά σε μία διατροφή και αξίζει να του δώσουμε περισσότερη σκέψη όταν το παρασκευάζουμε;
Σας είναι γνωστό το «Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper»;
Το παλιό γνωμικό
Έχετε ακούσει ποτέ το «Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper»; Ουσιαστικά αυτό το γνωμικό μας εξηγεί ότι είναι καλό να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πλούσιο πρωινό, να συνεχίζουμε με ένα κανονικό μεσημεριανό και να ολοκληρώνουμε με κάτι εξαιρετικά ελαφρύ. Το συγκεκριμένο προτάθηκε από την Adelle Davis, μία από τις πιο δημοφιλής διαιτολόγους της Αμερικής τη δεκαετία του… 1960.
Η αιτιολογία της σύστασης ακούγεται λογική, δηλαδή προτείνεται να ξεκινάμε με τις περισσότερες θερμίδες το πρωί, όπου τις έχουμε και περισσότερο ανάγκη για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια, και σταδιακά να μειώνουμε τα γεύματά μας ώστε να καταλήξουμε με τις λιγότερες θερμίδες πριν την κατάκλιση, όπου η ενεργειακή μας δαπάνη μειώνεται δραστικά έως σχεδόν εκμηδενίζεται (εξαιρώντας τις βασικές βιολογικές λειτουργίες φυσικά).
Quality over quantity
Όσο λογικό και αν ακούγεται το γνωμικό, υπάρχει πιθανώς κάτι πιο σημαντικό από το μέγεθος (ή τις θερμίδες) ενός γεύματος… και αυτό είναι η ποιότητα, δηλαδή τα υλικά από τα οποία αποτελείται. Όταν λέμε ένα «πλούσιο» πρωινό, δεν εννοούμε με κρουασάν, pancakes με πραλίνα σοκολάτας και τηγανητά αυγά με ουκ ολίγες λωρίδες μπέικον. Όπως συστήνουν και οι σύγχρονες συστάσεις διατροφής, το «πλούσιο» προσανατολίζεται στην ποιότητα των πρώτων υλών ενός γεύματος.
Οπότε αντί για τις «κενές» θερμίδες ενός κρουασάν – δηλαδή θερμίδες που δεν περιέχουν ιδιαίτερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά. – επιλέξτε στο πρωινό προϊόντα ολικής άλεσης, ένα γαλακτοκομικό χαμηλής λιποπεριεκτικότητας, ένα φρέσκο φρούτο και κάποιο βούτυρο ξηρού καρπού, όπως ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο. Αυτό το είδος πρωινού θα σας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια – αλλά και θρεπτικά συστατικά – για να ξεκινήσετε καλά τη μέρα σας έως το επόμενο γεύμα η σνακ. Αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα γεύματα…
Δηλαδή δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα το πρωινό;
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό δεν υπερτερεί απαραίτητα έναντι άλλων γευμάτων. Επίσης, μελέτες παρατηρούν ότι ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι παραλείπουν το πρωινό τους, είναι υγιείς και με φυσιολογικό σωματικό βάρος, εφόσον αναπληρώνουν τα «χαμένα» θρεπτικά συστατικά του πρωινού στα υπόλοιπα γεύματα.
Good to know
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, δεν έχει τόσο σημασία ποιο γεύμα θεωρείται το πιο σημαντικό, αλλά από τί αποτελούνται όλα τα γεύματα της μέρας. Η ουσία είναι η ποιότητα των γευμάτων και όσο πιο θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, τόσο πιο σημαντική και ωφέλιμη είναι η διατροφή για την υγείας μας (και τόσο πιο εύκολο να διατηρείται ένα υγιές σωματικό βάρος).
Γι’ αυτό λοιπόν εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχετε, τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά καταναλώνετε. Eat the rainbow λένε για τα λαχανικά και τα φρούτα επισημαίνοντας τη σημασία της κατανάλωσης διαφορετικών χρωμάτων που προσφέρουν διαφορετικά αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε; Με μία γρήγορα ανασκόπηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε υγιεινές, ισορροπημένες και νόστιμες συνταγές για όλα τα γεύματα της ημέρας.
Καλή όρεξη!
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.