Η χερσόνησος της Μάνης είναι ένα μαγευτικό περιβάλλον άγριας ομορφιάς με μεσαιωνικά χωριά στην κορυφή ενός λόφου, κολπίσκους και αρχαίους ελαιώνες -ένα μέρος όπου «κάθε βράχος και ρυάκι είναι ένας μύθος», όπως λέει ο Άγγλος συγγραφέας Patrick Leigh Fermor. έγραψε για το υιοθετημένο σπίτι του. Οι Μονόλιθοι, ένα ζευγάρι εξοχικών σπιτιών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη δυτική ακτή της Μάνης, αντικατοπτρίζουν υποβλητικά την τραχιά ψυχή και το αδάμαστο πνεύμα της περιοχής, ενώ προσφέρουν σύγχρονη φιλοξενία που χαρακτηρίζεται από διακριτική κομψότητα και εξαιρετική άνεση.
To αρχιτεκτονικό studio Desypri & Misiaris με έδρα την Αθήνα άντλησε έμπνευση από την τοπική δημοτική γλώσσα, ιδιαίτερα από τους μονόλιθους πέτρινους πύργους που διακοσμούν το βραχώδες τοπίο, από το οποίο πήρε το όνομά του το έργο. Σε συνδυασμό με τη διαχρονική κομψότητα των επίπλων κατά παραγγελία από το Interior Design Laboratorium και την πανοραμική θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο που δεσπόζει πέρα από τις δύο πισίνες υπερχείλισης του ακινήτου, το ακίνητο περικλείει τη δωρική ευαισθησία της Μάνης όσο και τη μυθική της γοητεία.

Η βασική ιδέα του έργου ήταν να αναγνωρίσει και να εμπνευστεί από ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οικιστικών μορφών της Μάνης - τα «Ξεμόνια» (που σημαίνει «αυτός που έχει μείνει μόνος»), που ήταν μοναχικοί πύργοι ή μικρά συγκροτήματα κατοικιών που στέκονταν μόνα τους στο τραχύ τοπίο της Μάνης, και λειτουργούν ως καταφύγια ή σημεία παρατήρησης. Από μακριά, αυτοί οι πετρόκτιστοι «πύργοι» φαίνονται σαν ένα ακόμη στοιχείο της γης, σαν μονολιθικά ξεσπάσματα από το χώμα, ωστόσο η ίδια η ύπαρξή τους καταγράφει το αποτύπωμα της πολυτάραχης ζωής της παραδοσιακής Μάνης σε αυτό το αξιόλογο τοπίο.
Το συγκρότημα κατοικιών είναι οργανωμένο γύρω από δύο πύργους, τοποθετημένους στο οικόπεδο έτσι ώστε να επιτρέπει τη δυναμική διάταξη των εξωτερικών χώρων και των εισόδων των κατοικιών και να ορίζει επιπλέον χώρους όπως οι χώροι στάθμευσης. Τα μοντέρνα πυργόσπιτα είναι σχεδιασμένα ώστε να συνδέονται στενά με το φυσικό τοπίο -όπως ακριβώς συμβαίνει και με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, που έγινε αναπόσπαστο μέρος του τόπου που το γέννησε. Η πέτρινη μάζα τους διαμορφώνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τόσο δομικά όσο και αισθητικά, και διαμορφώνει τα επίπεδα και τις ζώνες που θα «φιλοξενήσουν» τη ζωή.
Οι αρχιτέκτονες Ήρα Δεσύπρη και Αριστείδης Μισιάρης έχουν διοχετεύσει την ιστορική τυπολογία των πύργων της Μάνης στην ογκομετρική σύνθεση του έργου με μονοώροφα τετράγωνα οργανωμένα γύρω από δύο ψηλότερους, πύργους όγκους. Σε συνδυασμό με τη χρήση της πέτρας ως κύριο δομικό υλικό, οι αυστηρές γραμμές και η γεωμετρική απλότητα του κτιριακού συγκροτήματος αντικατοπτρίζουν τη δημοτική αρχιτεκτονική της περιοχής, αν και μέσα από ένα σύγχρονο φακό μοντέρνας κομψότητας. Συμπληρωμένα από μη επικαλυμμένες τσιμεντένιες επιφάνειες και ξύλινα στοιχεία όπως πέργκολες, δικτυωτές σκιές παραθύρων και έπιπλα εξωτερικού χώρου, τα πετρόχτιστα σπίτια δένουν αρμονικά στο τραχύ τοπίο.

Στο ισόγειο, ένα ευρύχωρο σαλόνι και ο παρακείμενος χώρος τραπεζαρίας και κουζίνας συμπληρώνονται από δύο υπνοδωμάτια, με το ανώτερο επίπεδο των πύργων να προορίζεται για το master bedroom. Η κλιμακωτή διαμόρφωση του κτηρίου δεν είναι απλώς ένα νεύμα στην άτακτη διαμόρφωση των τοπικών χωριών, αλλά διασφαλίζει επίσης την ιδιωτικότητα διαμορφώνοντας μια σειρά από ανεξάρτητες βεράντες και αυλές. Με ηλιόλουστες πισίνες υπερχείλισης, σκιερά αίθρια για φαγητό στο ύπαιθρο, απομονωμένες αυλές και βυθισμένους χώρους καθιστικού με θέα στο ηλιοβασίλεμα, οι εξωτερικοί χώροι του καταλύματος προσφέρουν καλοκαιρινή ζωή στα καλύτερά τους.
Η λιτή κομψότητα και η τραχιά ομορφιά του εξωτερικού διατηρούνται στο εσωτερικό, όπου οι γενναιόδωροι χώροι διαβίωσης καλύπτονται από γήινες αποχρώσεις και υφές. Το δάπεδο από τσιμέντο, η εκτεθειμένη λιθοδομή και το ομαλό σοβάτισμα επιτυγχάνουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δημοτικής και της σύγχρονης γλώσσας, όπως και τα ειδικά έπιπλα από το Interior Design Laboratorium. Με βάση απλές, γεωμετρικές φόρμες και κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως δρυς και πέτρα, τα εντοιχισμένα και αυτοτελή έπιπλα απηχούν την αρχιτεκτονική του κτιρίου καθώς και το γύρω τοπίο. Ασκητικοί στο σχεδιασμό αλλά και γεμάτοι χαρακτήρα, οι Μονόλιθοι αναδεικνύουν τη διαχρονική γοητεία και το απαράμιλλο πνεύμα της Μάνης στη σύγχρονη κομψότητα.
Και οι δύο Μονόλιθοι ενσωματώνουν το σύμβολο του μανιάτικου πύργου στην αφήγησή τους: Γύρω από αυτό το ισχυρό κοινωνικό στοιχείο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την τοπική ιστορία, εξελίσσονται οι χώροι υποδοχής των δύο κατοικιών, τα σαλόνια και τα κύρια υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο στο δεύτερο επίπεδο των πύργων. Στην προέκταση του πύργου, το κεντρικό, γραμμικό τμήμα των κατασκευών, φιλοξενεί τις κουζίνες και τις τραπεζαρίες που μπορούν να μετατραπούν σε ημιυπαίθριους χώρους, τοποθετώντας σοφά ανάμεσα στην πίσω αυλή και τα μεγάλα ανοίγματα του σκελετού της πισίνας. Στο ίδιο επίπεδο των σπιτιών βρίσκονται δύο κρεβατοκάμαρες με διπλό κρεβάτι, -το ένα με δικό του μπάνιο-, και ένα μπάνιο.

Για τους εξωτερικούς χώρους και την είσοδο των σπιτιών, μια δυναμική διάταξη επιτρέπει την ιδιωτικότητα και τον ορισμό πρόσθετων χώρων: Τα πέτρινα επίπεδα είναι διαμορφωμένες και εντυπωσιακές ζώνες με θέα στη θάλασσα που φιλοξενούν δραστηριότητες αναψυχής ξεδιπλώνονται γύρω από τις πισίνες υπερχείλισης, τα εντοιχισμένα σαλόνια και τις σκιερές τραπεζαρίες.
Ανατρέξτε σε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!