fbpixel

Search icon
Search
Μια πέτρινη κατοικία στη Μάνη που αντλεί έμπνευση από τα φυσικά χρώματα του μοναδικού τοπίου της περιοχής
MAGAZINE

Μια πέτρινη κατοικία στη Μάνη που αντλεί έμπνευση από τα φυσικά χρώματα του μοναδικού τοπίου της περιοχής

Υπό την επιμέλεια των Loci Architects


Σε μια πέτρινη κατοικία στη Μάνη, οι Loci Architects κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που αποπνέει αίσθηση φρεσκάδας και ηρεμίας, αντλώντας έμπνευση από τα φυσικά χρώματα του μοναδικού τοπίου της περιοχής.

Όνειρο ζωής για μια οικογένεια Άγγλων είναι η εξαιρετικής αισθητικής εξοχική έπαυλη, που απολαμβάνει το κατάφυτο τοπίο βουτηγμένη μέσα στην ειδυλλιακή φύση, με τη βεράντα και τα ανοίγματα να προσφέρουν εκπληκτική θέα στην περιοχή και στον Μεσσηνιακό κόλπο, και ολοκληρώθηκε σε διαφορετικά στάδια.

katoikia-mani1.jpg
Κομψές λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα στοιχεία διαμορφώνουν το στιλ των εσωτερικών χώρων, που ταιριάζουν απόλυτα στον χαρακτήρα της κατοικίας.

Το 2015, ο Jamie Anderson ξεκίνησε το έργο ως αρχιτέκτονας της Aiolou Architects και, από το 2017 και μετά, ολοκλήρωσε την κατασκευή του ως ιδρυτής των Loci Architects. Μαζί με την κατασκευαστική ομάδα ανέλαβε τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χωρών σε κάθε λεπτομέρειά τους (landscaping). «Στόχος μας ήταν να επιτύχουμε έναν ρουστίκ χαρακτήρα, μ’ ελάχιστες μορφές, που αντικατοπτρίζουν τα μπλε και πράσινα χρώματα του μεσσηνιακού τοπίου. Στη βεράντα, οι απαλοί τόνοι και οι πέτρινες υφές προσφέρουν το αίσθημα γαλήνης και νοσταλγίας. Οι λευκές αποχρώσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι η γεωμετρία, τα υλικά και οι υφές δίνουν μια μοναδική ταυτότητα στον χώρο. Μέσα από τα χρώματα και τα υλικά θέλαμε ο χώρος να είναι προσωπικός, αντικατοπτρίζοντας την προσωπικότητα και τις συνήθειες των ενοίκων», σημειώνει ο ίδιος.

Το έργο αυτό ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με ανθρώπους που είχαν ιδιαίτερο ταλέντο στον δικό τους τομέα ο καθένας, όπως στιλίστες, κατασκευαστές επίπλων, αρχιτέκτονες τοπίου, κηπουρούς και τεχνίτες. Ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες και τις αξίες της 6μελούς οικογένειας. Ο συνεχής διάλογος με την αρχιτεκτονική ομάδα βοήθησε στην υλοποίηση του έργου με βάση τη λογική του customised.

katoikia-mani3.jpg
Λεπτομέρεια μιας εσωτερικής σκάλας.

Η οικογένεια αναζητούσε προτάσεις πλήρως εναρμονισμένες με το τοπικό περιβάλλον και τη φύση, κι έτσι οι χώροι ξεδιπλώνονται σε αλληλουχία, με τέτοιον τρόπο, ώστε η θέα να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν πολύ σημαντικό να περνούν χρόνο έξω και να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν όμορφες στιγμές με φίλους τους. Τόσο σχεδιαστικά όσο και τεχνικά, το αποτέλεσμα προσδίδει μια ρουστίκ αισθητική προσαρμοσμένη στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική και το στιλ της περιοχής, φέρνοντας τις καθημερινές συνήθειες κοντά στη φύση. Τα δωμάτια είναι αυτόνομα κτίσματα με προσανατολισμό στον κόλπο. Το σπάσιμο αυτό των όγκων σε μικρότερες μονάδες δημιουργεί μια κλίμακα που εναρμονίζεται εύκολα στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, η επιλογή του χώρου της πισίνας ήταν σημαντική τόσο σε σχέση με τη θέα που διαθέτει, αλλά και ως σημείο συνάντησης.

Όσον αφορά στο εσωτερικό της κατοικίας, η αγάπη της οικογένειας για τα ταξίδια και την τέχνη οδήγησε την αρχιτεκτονική ομάδα στην αναζήτηση μοναδικών κομματιών, που αναδεικνύουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του έργου, όπως διακοσμητικά στοιχεία και κομμάτια από παλαιοπωλεία σε Αθήνα και Πελοπόννησο. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή από μια διαφορετική γκάμα επίπλων, υφασμάτων, φωτιστικών, χαλιών και διακοσμητικών, ενώ επιπλέον ειδικές κατασκευές βοήθησαν να συνδυαστεί η ρουστίκ ταυτότητα του χώρου με την αισθητική του εκλεκτικισμού.

katoikia-mani2.jpg
Θέα από το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Ο ιδιόκτητης, James, είναι ιστορικός και συγγραφέας κι έχει γράψει πέντε ιστορικά μυθιστορήματα βασισμένα στη βυζαντινή περίοδο και τις τοποθεσίες της Μονεμβασιάς, του Μυστρά και της Μάνης, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Στη διάρκεια της έρευνας, μαζί με τη σύζυγό του ανακάλυψαν και αγάπησαν την περιοχή, κι έτσι είχαν την ιδέα να κτίσουν το σπίτι για εκείνους και τα τέσσερα παιδιά τους. Ο James έχει ολοκληρώσει το νέο του βιβλίο που αφορά στην ιστορία της Ελλάδας, το οποίο θα εκδοθεί τον Μάιο του 2021, ενώ η γυναίκα του, Charlotte, είναι ιστορικός Τέχνης και δασκάλα yoga. Μαζί οργανώνουν περιπάτους εκπαιδευτικού και ιστορικού περιεχομένου, διακοπές yoga ή νοικιάζουν περιστασιακά την κατοικία τους.

About

imgp9429-1-5BVJr.jpg

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Lοci Architects ιδρύθηκε από τον Jamie Anderson, με 18ετή εμπειρία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η πλειοψηφία των έργων του κοσμεί τη Μάνη και τα ελληνικά νησιά. Μέλος της ομάδας είναι η Στέφανη Τζανουδάκη, η οποία εξειδικεύεται στο interior styling. Οι Lοci Architects εμπνέονται από το λατινικό “genius loci” (Cristian Norberg-Schulz), που χαρακτηρίζει τον χώρο ως μια διάσταση με ιδιαίτερη σημασία και νόημα και βασίζεται στη φιλοσοφία ότι ο εκάστοτε τόπος διαθέτει τη δική του δυναμική, αλλά κι ερεθίσματα, όπως η τοπική αρχιτεκτονική και τα υλικά, το περιβάλλον, το κλίμα, η ιστορία και ο πολιτισμός, τα οποία έχουν συνθέσει τον χαρακτήρα του στο πέρασμα των χρόνων.

Photo 1: Custom made κατασκευές και ειδικές επεξεργασίες έχουν προσδώσει στο εσωτερικό την αίσθηση της μοναδικής προσωπικής αισθητικής των ιδιοκτητών.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της εντυπωσιακής κατοικίας!

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σ.ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ Λ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ - LOCI ARCHIVE

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021