fbpixel

Search icon
Search
Emotional Eating: Γιατί συμβαίνει και πώς το διαχειριζόμαστε;
PSYCHOLOGY

Emotional Eating: Γιατί συμβαίνει και πώς το διαχειριζόμαστε;

Τρόποι για να αποκατασταθεί η σχέση μας με το φαγητό


Η διατροφική συναισθηματική διαταραχή, όπως γνωστά αποκαλείται emotional eating, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, που χρήζει λεπτού χειρισμού. Υπάρχουν πολλές μορφές διαταραχών, οι οποίες προκαλούν διακυμάνσεις στα κιλά και επομένως στην υγεία του οργανισμού, αλλά σαφώς επεκτείνονται και επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογική υπόσταση του ανθρώπου. Η τροφή είναι μια φυσιολογική ανάγκη. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φάει κανείς, με τον βασικότερο την επιβίωση. Πολλές φορές, όμως, η σχέση μεταξύ αυτής και εμάς μπορεί εύκολα να περάσει μια σημαντική κρίση, όπως το να «ζούμε για να τρώμε».

Έτσι, λοιπόν, μιλώντας για τη συγκεκριμένη διαταραχή, αντιλαμβάνεστε από το όνομά της, πως σχετίζεται με τα συναισθήματά μας. Το emotional eating μας ωθεί να υπερκαταναλώνουμε και μάλιστα κυρίως junk food και γλυκά. Επιπλέον, δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως η συχνή αυτή υπερφαγία καλύπτει το κενό που μπορεί να νιώθουμε μέσα μας, καταπραΰνει το άγχος και τη στεναχώρια, βελτιώνει τη ψυχολογία, μας βοηθάει να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις, ακόμη και χαράς. Πρόκειται, για μια αυταπάτη, κατά την οποία γινόμαστε έρμαια του φαγητού. Στην πραγματικότητα ,όμως, δεν μας προσφέρει καμία αρωγή.

Πώς εντοπίζεται;

photo-1.jpg

Στην αρχή δεν δύναται να την αντιληφθεί ο πάσχων, πόσο μάλλον να την παραδεχτεί. Χρειάζεται λίγο χρόνο, ώστε να υποψιαστεί πως κάτι συμβαίνει. Εάν πιστεύετε πως υποφέρετε από emotional eating διαβάστε τα ακόλουθα συμπτώματά της και διαπιστώστε το με τις απαντήσεις σας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, έστω κι αν ένα από αυτά κυριαρχεί στην καθημερινότητά σας και σας την καθορίζει, τότε φροντίστε να μην το αμελήσετε και να αναζητήσετε τρόπους επίλυσης.

  • Τρώτε από έντονο στρες.
  • Νιώθετε παρηγοριά μόνο με το φαγητό.
  • Όποτε φορτίζεστε με αρνητισμό( για παράδειγμα με θυμό) καταφεύγετε μόνο στη τροφή.
  • Πιστεύετε ότι εάν φάτε αυτομάτως θα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο.
  • Δεν τρώτε μόνο όταν πεινάτε πραγματικά από ανάγκη, αλλά για διασκέδαση.
  • Το φαγητό είναι ο καλύτερος φίλος σε άσχημες και όμορφες στιγμές.

    Επίσης, οι ειδικοί έχουν διαμορφώσει ερωτηματολόγια, μέσω των οποίων γίνονται αντιληπτά τα σημάδια της. Δύο κύριες ερωτήσεις, οι οποίες βοηθούν σε αυτό είναι και οι εξής: «Τι συναισθήματα θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε το πώς νιώθετε για το σώμα σας;» και «Ποια συναισθήματα σας προκαλεί η υπερφαγία;». Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνετε στη διαδικασία να περιγράψετε όσα βιώνετε και καταλαβαίνουν τους λόγους που σας ωθούν εκεί.

    Τρόποι αντιμετώπισης

    4ae2503aaa8894028fbed060226d4b56.jpg

    Προκειμένου, να προχωρήσετε σε αυτό το κεφάλαιο οφείλετε να δείξετε θέληση, υπομονή και επιμονή. Οι βασικές αρετές για να επιτύχουμε οποιοδήποτε στόχο. Έπειτα από τη διαπίστωση ότι πάσχετε από συναισθηματική διαταραχή, αναμένεται να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα, ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει. Ο λόγος που συνιστάται να μην το αγνοήσετε είναι επειδή μπορεί να επιφέρει σημαντικά θέματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία.

    Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε 4+1 μεθόδους!

    Αναλύστε τις σκέψεις σας

    Προσπαθήστε να βάλετε σε μια σειρά αυτά που νιώθετε και δείτε τι μπορεί να είναι αυτό που σας το προκαλεί. Για παράδειγμα, ένα δυσάρεστο γεγονός που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σας άφησε ως στίγμα αυτή τη συνήθεια. Βρίσκοντας την αιτία θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε, καθώς μόλις το λύσετε, θα δείτε πως δεν χρειάζεστε πλέον να το καταπολεμάτε τρώγοντας.

    Μάθετε να αναγνωρίζετε την πραγματική πείνα

    Πως θα γίνει αυτό; Θεσπίστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κατά το οποίο θα διατηρείτε μια συνέχεια στα γεύματα. Δε θα αμελείτε, αλλά αντιθέτως θα καθιερώσετε όλα τα βασικά πιάτα, πρωινό – μεσημεριανό- απογευματινό – βραδινό. Έτσι, θα μπορείτε να αντιληφθείτε πότε νιώθετε λιγούρα και πότε σας κυριαρχεί η λαιμαργία.

    «Αδειάστε» τη κουζίνα από παρασπονδίες

    Προκειμένου να μην επηρεαστείτε, αποφασίστε να ξεφορτωθείτε είδη, όπως πατατάκια, σοκολάτες κτλ… προμηθευτείτε με φρούτα, λαχανικά και υγιεινές θρεπτικές επιλογές και αλλάξτε συνήθειες.

    Μη ντρέπεστε για το θέμα σας

    Μη διστάσετε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε να μιλήσετε στην οικογένεια και τους φίλους σας για να σας στηρίξουν. Εννοείται δίπλα σας είναι και οι ψυχολόγοι, οι οποίοι θα εστιάσουν στο ψυχολογικό κομμάτι, όπως και οι διατροφολόγοι, που θα σας προσφέρουν μια υγιεινή σχέση με το φαγητό.