Όταν ο σύντροφός σας περνάει μια αγχωτική περίοδο στη δουλειά του, είναι σύνηθες να επηρεάζεστε και εσείς από αυτήν (και το αντίστροφο). Ορισμένες φορές μπορεί ακόμη και να νιώθετε τόσο έντονα, σαν να το βιώνετε από πρώτο χέρι. Αυτή η εμπειρία ονομάζεται διασταυρούμενο εργασιακό στρες (ή τραύμα) -ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να περιγράψουν πώς το εργασιακό stress μεταδίδεται από τον έναν σύντροφο στον άλλο.
Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους το εργασιακό στρες κάποιου μπορεί να επηρεάσει τον σύντροφό του: μέσω άμεσης διασταύρωσης, έμμεσης διασταύρωσης και κοινών στρεσογόνων παραγόντων.
Άμεση διασταύρωση: Αν αισθάνεστε το άγχος του συντρόφου σας σαν να ήταν δικό σας, είναι πιθανό να βιώνετε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν άμεση διασταύρωση. Είναι όταν ένας σύντροφος έχει μεγάλη ενσυναίσθηση και βάζει τον εαυτό του στην ίδια θέση με τους σημαντικούς άλλους.
Έμμεση διασταύρωση: Μπορείτε να βιώσετε έμμεσο crossover στρες όταν η ένταση στη σχέση σας προκύπτει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει το εργασιακό του στρες και αυτό επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης σας. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας βιώνει μια πραγματικά αγχωτική περίοδο στη δουλειά, μπορεί να γίνει αποφευκτικός-δεν θέλει να μιλήσει για ό,τι συμβαίνει. Επειδή δεν επικοινωνεί, μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε ότι η πηγή του άγχους του είστε εσείς ή η σχέση σας, γεγονός που επηρεάζει τη σύνδεση μεταξύ σας.
Συνήθεις στρεσογόνοι παράγοντες: Ο χώρος εργασίας του συντρόφου σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει κοινούς (ή γενικούς) στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν εσάς και ολόκληρο το νοικοκυριό. Για παράδειγμα, ίσως η έλλειψη ευκαιρίας για προαγωγή στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σύζυγό μου και ταυτόχρονα αυτό επηρεάζει το επίπεδο οικονομικής ασφάλειας που βιώνει ολόκληρη η οικογένεια.
5 τρόποι για να διαχειριστείτε το crossover stress
Σύμφωνα με ειδικούς, με όποιον τρόπο κι αν σας επηρεάζει το εργασιακό άγχος του συντρόφου σας, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο ψυχολογικής δυσφορίας. Kάθε σύντροφος χάνει τότε την ικανότητα να στηρίζει τον άλλο και εξαντλούνται συναισθηματικά και δεν μπορούν να πλοηγηθούν λογικά και αποτελεσματικά μέσα στη σχέση.
Πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, σκεφτείτε εσείς και ο σύντροφος σας πέντε πράγματα.
Δημιουργήστε υγιή όρια
Είναι σημαντικό να υποστηρίζετε τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου σας -αυτό είναι μέρος μιας συμπονετικής σχέσης- αλλά το να αναλαμβάνετε το άγχος του δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Νιώθουμε ότι βοηθάμε, αλλά με τη σειρά μας αδειάζουμε κατά κάποιο τρόπο το ποτήρι μας, ενώ ο σύντροφός μας αδειάζει το δικό του ποτήρι, και τότε δεν μένει κανείς να γεμίσει ξανά τα ποτήρια, επειδή τώρα είστε και οι δύο στραγγισμένοι και συναισθηματικά εξαντλημένοι. Ο καθορισμός ορίων επιτρέπει στον καθένα σας να δημιουργήσει τρόπους διαχείρισης του άγχους του και σας βοηθά και τους δύο να περνάτε καλύτερα τις στρεσογόνες στιγμές.
Επικοινωνήστε
Αν βιώνετε άγχος στη δουλειά, επικοινωνήστε το στον σύντροφό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο σύντροφός σας είναι ενήμερος για τις συνθήκες και με τη σειρά του είναι πιο πιθανό να έχει υπομονή και κατανόηση καθώς θα ξεπερνάτε την υπερβολικά αγχωτική περίοδο.
Να είστε διακριτικοί
Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του πόσο άγχος νιώθετε και πόσο από αυτό φορτώνετε στον σύντροφό σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας τον σύντροφό σας ποια είναι η ικανότητά του να ακούσει πριν μοιραστείτε. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι: "Βιώνω πολύ άγχος στη δουλειά. Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσεις γι' αυτό;".
Ζητήστε υποστήριξη
Μην ξεχνάτε πως το να μιλήσετε σε άλλους ανθρώπους -έναν έμπιστο συνάδελφο, έναν φίλο ή έναν θεραπευτή- για το εργασιακό σας άγχος μπορεί να ανακουφίσει μέρος του φορτίου που αναλαμβάνει ο σύντροφός σας.
Να έχετε ένα σχέδιο
Αν ξέρετε ότι πλησιάζει μια αγχωτική περίοδος στη μία (ή και στις δύο) από τις επαγγελματικές σας ζωές, σχεδιάστε την. Θα μπορούσατε να προγραμματίσετε χρόνο ηρεμίας κάθε μέρα (είτε μόνοι σας είτε μαζί), να κάνετε διαλογισμούς που μειώνουν το άγχος προγραμματίσετε κάτι τα Σαββατοκύριακο για να απελευθερώσετε τον ψυχικό σας χώρο. Ό,τι κι αν μοιάζει για εσάς, η πραγματοποίηση προσαρμογών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες για εσάς και τον σύντροφο σας.