fbpixel

Search icon
Search
Back to school: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για την επιστροφή στο σχολείο
PSYCHOLOGY

Back to school: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για την επιστροφή στο σχολείο

Εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν αυτή την περίοδο


Η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς -κακά τα ψέματα- δεν μπορεί να είναι το ίδιο συναρπαστική για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν αυτά που ανυπομονούν για την επιστροφή στην πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν κι αυτά, που κατακλύζονται από άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Η back-to-school διαδικασία -λοιπόν- δεν είναι πάντα τόσο εύκολη, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει τρόπος να γίνει ομαλά η μετάβαση από τη χαλάρωση των διακοπών στις απαιτήσεις του σχολείου. 

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα tips που θα κάνουν πιο εύκολη την πνευματική προετοιμασία των παιδιών σας με φόντο την πολυπόθητη επιστροφή και κάντε τόσο τη δική σας, όσο και τη δική τους ζωή, πιο εύκολη.

Διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση!

«Κλειδί» η συνειδητοποίηση

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πως δε συμβαίνει τίποτα λάθος με τα παιδιά που δεν ενθουσιάζονται στη σκέψη της επιστροφής στο σχολείο κι ακόμη κι αν αδυνατείτε να το καταλάβετε αυτό, αρκεί απλά να μπείτε για λίγο στη θέση τους. Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα, όταν καλείστε να μπείτε ξανά στη ρουτίνα της δουλειάς σας, μετά το καλοκαίρι ή μετά από οποιοδήποτε  break; Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση, ακριβώς η ίδια διαδικασία, η ίδια μετάβαση. Η επιστροφή στο σχολείο συνιστά και την επιστροφή στη ρουτίνα κι είναι πολύ-πολύ φυσιολογικό μερικά παιδιά -αν όχι όλα- να αισθάνονται ανασφάλεια και φοβία. 

Σίγουρα, στην περίπτωση αυτή δε χρειάζεται κανένας πανικός κι ακόμη πιο σίγουρα, δεν αποτελεί σύμμαχο ο εκνευρισμός. Ένας γονιός, αυτό που πρέπει να κάνει σε αυτή τη φάση, είναι να μάθει στο παιδί του πώς να διαχειρίζεται το άγχος της επιστροφής στο σχολείο και να εστιάζει στη μεγαλύτερη εικόνα. Η συζήτηση, η ειλικρίνεια και η κατανόηση, είναι λέξεις-κλειδιά σε αυτή τη διαδικασία και σύντομα, όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Πώς θα γίνει αυτό; Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν σε τεράστιο βαθμό να διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση...

shutterstock-574173421.jpg

Αναλάβετε δράση

Κατανόηση

Το αν θέλει ένα παιδί ή όχι να επιστρέψει στο σχολείο, δεν εξαρτάται πάντα από την ηλικία του. Από τα πιο μικρά, ως τα πιο μεγάλα, έχουν τις ίδιες ανάγκες ακόμη κι αν δεν το δείχνουν σε όλες τις περιπτώσεις. Τι πρέπει να κάνετε εσείς; Να είστε δίπλα τους και να επικοινωνείτε με απόλυτη ειλικρίνεια. Αφήστε τα να σας μιλήσουν, ακούστε όσα έχουν να σας πουν και δώστε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Ειδικά, στην περίπτωση των πιο μικρών παιδιών, είναι καλό ακόμη και να τα συνοδέψετε έως και το εσωτερικό του σχολείου, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες και σίγουρα, σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να τα αγχώσετε υπερβολικά ακόμη και για την πιο μικρή λεπτομέρεια. Ο χρόνος είναι σύμμαχος κι εφόσον αφήσετε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να πάρουν το δρόμο τους, όλα θα γίνουν πιο εύκολα πολύ σύντομα.

Υποστήριξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι τόσο δύσκολο για ένα παιδί να αισθανθεί πως μπορεί να μιλήσει για όλα με τους γονείς του; Κι ακόμη περισσότερο, έχετε αναρωτηθεί πόσο άσχημο είναι αυτό; Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μας δείχνουν ότι τα πιο επιτυχημένα και συναισθηματικά υγιή παιδιά στο σχολείο, γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους. Τα παιδιά αυτά, ξέρουν πως μπορούν να εμπιστευθούν τους γονείς και την οικογένειά τους για το οτιδήποτε, γι' αυτό κι είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τα ενθαρρύνετε να μοιράζονται μαζί σας ό,τι συμβαίνει στο σχολείο καθημερινά. Ακόμη και τα αρνητικά parts μίας ημέρας έχουν τη δική τους σημασία κι ίσως αυτά θα πρέπει να συζητάτε ακόμη περισσότερο, με την επιστροφή τους στο σχολείο. 

Μοιραστείτε τα συναισθήματα 

Η περίοδος αυτή, πριν την επιστροφή στο σχολείο, μπορεί να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά συναισθήματα για ένα παιδί. Ο ενθουσιασμός, η ανησυχία, η λύπη, ακόμη κι ο θυμός μπορεί να είναι μερικά από αυτά, ενώ κυρίως τα πιο μικρά σε ηλικία παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία να τα εκφράσουν με ξεκάθαρο τρόπο. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προσπαθήσετε να «φτιάξετε» τα δύσκολα ή τα αρνητικά συναισθήματα. Μοιραστείτε τα, δείξτε στα παιδιά πως συμπάσχετε μαζί τους και κατόπιν, προχωρήστε στο επόμενο step, επιχειρώντας τα λύσετε το όποιο ζήτημα τα απασχολεί.

shutterstock-535152550.jpg

Μακριά από εντάσεις

Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό από όλα, είναι να αποφύγετε σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε ένταση μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία όλων των πλευρών. Ακόμη κι αν παρατηρείτε πως το παιδί σας έχει την πιο αρνητική στάση, δε χρειάζεται να το αντιμετωπίζετε με αρνητισμό και να προκαλείτε επιπλέον εντάσεις. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και λειτουργήστε με ρεαλισμό, συνειδητοποιώντας πως το παιδί αδυνατεί σε αυτό το σημείο να σκεφτεί με τον ίδιο τρόπο με εσάς. Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους κι εφόσον υπάρχει ψυχραιμία κι ηρεμία, σύντομα η επιστροφή στην πραγματικότητα και σε μία σταθερή ρουτίνα, θα γίνει πιο εύκολη και διαχειρήσιμη για όλους.