Τα Σαββατοκύριακα είναι σίγουρα η πολυαναμενόμενη στιγμή της εβδομάδας. Ένα πραγματικό «διάλειμμα», που ακόμη και μια ολόκληρη φαντασία συνδέεται με αυτό: Sunday brunch, βόλτες, night-outs, σινεμά, pilates session... Αν και στερεοτυπική, αυτή η ρουτίνα αναδεικνύει έναν στόχο: την προτεραιότητα της σωματικής και ψυχικής ευεξίας του ατόμου κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, όπου αναζητά την ηρεμία και τη χαλάρωση. Και κάπως έτσι, μια μελέτη απέδειξε πρόσφατα ότι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες για να κάνετε στα day-off σας, η οποία μάλιστα μπορεί να έχει και πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία είναι... ο ύπνος!
Ο απροσδόκητος σύμμαχος για μια πιο υγιή καρδιά
Ποιος δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ το Σαββατοκύριακο για να προλάβει να κοιμηθεί; Μια κατ' εξοχήν στιγμή ανάπαυλας, αυτές οι δύο ημέρες ξεκούρασης αναμένονται σαν Άγιες μετά από μια έντονη εβδομάδα εργασίας. Αλλά αν, εξ ορισμού, ο ύπνος βοηθά προφανώς το σώμα να αναγεννηθεί ανακτώντας το ενεργειακό του «κεφάλαιο», θα ήταν επίσης χρήσιμος για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό απέδειξε μελέτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο συνέδριο ESC 2024 τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 90.000 Βρετανούς για περισσότερα από 13 χρόνια, όσοι επέλεγαν τον ύπνο κάθε Σαββατοκύριακο (δηλαδή περισσότερες από εννέα ώρες συνεχόμενου ύπνου) εμφάνιζαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Κατά συνέπεια, το να καλύπτετε το να περνάτε ώρες στο κρεβάτι, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, θα βοηθούσε στην αναγέννηση της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τελικά θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Όπως και να επιλέγετε να πέφτετε στο κρεβάτι πριν τα μεσάνυχτα
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας έδειξε επίσης ότι η ώρα του ύπνου έχει άμεσο αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πρώιμη ή η καθυστερημένη ώρα ύπνου είναι πιο πιθανό να διαταράξει το βιολογικό ρολόι, γεγονός που έχει δυσμενείς συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία. Σε σύγκριση με την έναρξη του ύπνου μεταξύ 22:00 και 22:59, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν 25% υψηλότερος για την έναρξη του ύπνου τα μεσάνυχτα ή αργότερα και 24% υψηλότερος για την έναρξη του ύπνου πριν από τις 22:00. Το ιδανικό παράθυρο θα ήταν επομένως μεταξύ 10μ.μ. και 11μ.μ., υποθέτοντας βέβαια ότι το ξύπνημα είναι γύρω στις 7 ή 8 π.μ. Η μελέτη λοιπόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βέλτιστη ώρα για να κοιμηθεί κανείς είναι μια συγκεκριμένη ώρα στον 24ωρο κύκλο του οργανισμού και ότι οι αποκλίσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία, γνωρίζοντας ότι η πιο επικίνδυνη ώρα είναι μετά τα μεσάνυχτα. Η ώρα του ύπνου σε σταθερή ώρα -και πριν από τα μεσάνυχτα- σε συνδυασμό με τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα, αποδεικνύεται επομένως η νικητήρια «συνταγή» για τη βελτιστοποίηση της ενέργειάς σας και τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς!