fbpixel

Search icon
Search
Πώς να σας πάρει ο ύπνος πιο γρήγορα και να κοιμηθείτε καλύτερα
WELLNESS

Πώς να σας πάρει ο ύπνος πιο γρήγορα και να κοιμηθείτε καλύτερα

Αισθανθείτε καλύτερα από αύριο...


Είναι αλήθεια ότι στα οφέλη του καλού ύπνου για την ψυχική υγεία περιλαμβάνεται η τόνωση της διάθεσής μας, η μείωση του άγχους και η καταπολέμησή του φυσικά. Αν έρχεστε κι εσείς αντιμέτωπη με τα λεγόμενα «προβλήματα ύπνου», το να γνωρίζετε πώς να κοιμάστε πιο γρήγορα και σαφώς καλύτερα, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Παρακάτω, σας έχουμε μια σειρά προτάσεων που θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε άμεσα και καλά! 

1. Η καλή ρουτίνα ύπνου

Η ύπαρξη μιας τακτικής ρουτίνας βοηθά στη βελτίωση του ύπνου. Μερικές φορές την αποκαλούμε υγιεινή του ύπνου. Μια σωστή sleep routine πρέπει να περιλαμβάνει την ύπαρξη μιας καθορισμένης ώρας για να αρχίζετε να χαλαρώνετε - και ο τρόπος για να κάνετε cooling down είναι επίσης σημαντικός. Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε σε καθορισμένες ώρες είναι μια άλλη καλή συνήθεια ύπνου. Ιδανικά, μια ρουτίνα ύπνου θα πρέπει να είναι η ίδια κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

shutterstock-2462276803.jpg

2. Χαλαρώστε και δοκιμάστε τον διαλογισμό για να κοιμηθείτε

Να θυμάστε ότι η ρουτίνα του ύπνου σας ξεκινάει πριν πέσετε στο κρεβάτι, γι' αυτό αφιερώστε χρόνο κάθε βράδυ για να χαλαρώσετε. Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο, καθώς τα κινητά, τα tablet και οι υπολογιστές εκπέμπουν μπλε φως -το γνωστό blue light- που εμποδίζει τον ύπνο. Το διάβασμα, η ακρόαση απαλής μουσικής ή ενός podcast ή φυσικά και ο διαλογισμός που προάγει τον ύπνο μπορούν να σας βοηθήσουν. Tip: Δοκιμάστε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό, όπως τα βίντεο χαλάρωσης με τίτλο Beditation.

3. Δοκιμάστε την τακτική του mindfulness

Το άγχος, η ανησυχία και το στρες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμόμαστε. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να διαχειριστείτε τις ανησυχίες σας, όπως το να μιλήσετε σε κάποιον που εμπιστεύεστε ή να γράψετε σε ένα notebook τι σας απασχολεί. Αν ξαγρυπνάτε συχνά ανησυχώντας, αφιερώστε χρόνο πριν από τον ύπνο για να φτιάξετε μια λίστα με τις δουλειές της επόμενης ημέρας - αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκουράσετε το μυαλό σας.

shutterstock-2455925403.jpg

4. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου

Είναι γενικά πιο εύκολο να κοιμηθείτε όταν είναι ήσυχα, σκοτεινά και δροσερά - αν και το σωστό περιβάλλον ύπνου είναι υποκειμενικό για τον καθένα, μπορείτε να δοκιμάσατε διάφορα πράγματα και να δείτε τι σας ταιριάζει. Η σιωπή είναι χρυσός όταν πρόκειται για τον ύπνο για πολλούς από εμάς, οπότε φορώντας ωτοασπίδες, βάζοντας το τηλέφωνό σας στο αθόρυβο (ή βγάζοντάς το τελείως εκτός δωματίου) μπορείτε να διατηρήσετε την ησυχία. Οι καλές «βαριές» κουρτίνες ή περσίδες μπορούν να βοηθήσουν στο να κρατήσετε ένα δωμάτιο σκοτεινό και να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα φώτα, κρατώντας τα ρολόγια εκτός οπτικού πεδίου. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας έχει τη σωστή θερμοκρασία για εσάς και ότι αερίζεται καλά, καθώς ένα δωμάτιο ζεστό ή αποπνικτικό δυσκολεύει τον ύπνο. Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν επίσης ότι υπάρχουν ειδικοί βοηθητικοί ήχοι για τον ύπνο, όπως ήχοι περιβάλλοντος σαν τη βροχή και το θρόισμα των φύλλων.