Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τη φλεγμονή για να βοηθηθεί στην καταπολέμηση ασθενειών και για να προστατεύσει τις περιοχές από περαιτέρω βλάβες. Αν και στο άκουσμα αυτής της λέξης οι περισσότεροι προκαταβάλεστε αρνητικά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η φλεγμονή είναι απαραίτητο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.
Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις προκαλούν ελαττωματικές αντιδράσεις φλεγμονής. Γνωστές ως χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, ένα από τα κυριότερα μέτρα τα οποία απαιτούν για την ίαση ή την αποτροπή τους είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή. Περιλαμβάνοντας την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και την αποφυγή άλλων έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα χρόνιων ασθενειών, η δίαιτα αυτή είναι ένα must για όλους εσάς που επιθυμείτε να δώσετε ένα φυσικό boost στον οργανισμό σας.
Αντιφλεγμονώδης διατροφή με απλά γράμματα
Με απλά λόγια μια αντιφλεγμονώδης διατροφή αποτελείται από τρόφιμα που μειώνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των ζαχαρωδών, επεξεργασμένων τροφίμων με άλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει επίσης αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία είναι αντιδρώντα μόρια στα τρόφιμα που μειώνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών. Είναι γνωστό πως οι τελευταίες μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πολλές δημοφιλείς δίαιτες ακολουθούν ήδη αντιφλεγμονώδεις αρχές. Για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή περιέχει τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα καλά λιπαρά οξέα μειώνοντας τις επιδράσεις της φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ποιες καταστάσεις μπορεί να ωφελήσει
Οι γιατροί καθώς και οι διατροφολόγοι συστήνουν αυτού του είδους τη διατροφή ως συμπληρωματική θεραπεία σε καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, το άσθμα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο διαβήτης καθώς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπως το απλό κρυολόγημα. Μην ξεχνάτε βέβαια πως η αλλαγή στην διατροφή σας δεν μπορεί πάντα να κάνει θαύματα σε ήδη υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις αλλά μπορεί να προλάβει ή να μειώσει τα συμπτώματά σας.
Χορτοφαγία και φλεγμονή
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή έχουν υψηλότερα επίπεδα αμινοξέων πλάσματος. Αυτά αποτελούν έναν δείκτη γενικής υγείας που συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων. Ακόμη σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η Trustled Source διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων αύξησε τον κίνδυνο συστηματικής φλεγμονής, ενώ μια άλλη μελέτη υποδηλώνει ότι ένα από τα βασικά οφέλη της διατροφής vegan είναι τα χαμηλά επίπεδά της.
Όλα όσα πρέπει να καταναλώνετε
Φρούτα και λαχανικά: Επιλέξτε την ποικιλία και τα πολλά χρώματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale και το μπρόκολο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ακόμη, η ουσία που δίνει σε φρούτα, όπως τα κεράσια, τα σμέουρα και τα βατόμουρα το χρώμα τους είναι ένας τύπος χρωστικής, που βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Ολόκληροι καρποί: Πείτε «όχι» στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες κι επιλέξτε πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και άλλους ακατέργαστους κόκκους. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και φυσικά των εποχιακών κρυωμάτων.
Ξηροί καρποί: Ένα ακόμη δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Διαθέτοντας υγιές λίπος, οι ξηροί καρποί βοηθούν στη διακοπή της φλεγμονής. Τονώστε τόσο το ανοσοποιητικό σας όσο και το καρδιαγγειακό σας σύστημα με μια απλή κίνηση.
Ψάρια: Βάλτε το στο πιάτο σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες έχουν όλα τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή και χαρίζουν υπέροχη όψη στο δέρμα σας.
Βότανα και μπαχαρικά: Προσθέτουν αντιοξειδωτικά και νοστιμιά στο φαγητό σας με τον πιο απλό τρόπο. Ο κουρκουμάς, ο οποίος βρίσκεται στη σκόνη του curry, έχει μια ισχυρή ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη και αποτελεί σύμμαχό σας τόσο στην πρόληψη του οξειδωτικού stress όσο και στο φλεγμονώδες οίδημα. Ακόμη, το σκόρδο εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ουσίες που ενισχύουν τη φλεγμονή.
Γιαούρτι: Αν και τα γαλακτοκομικά είναι υψηλά στις λίστες με τα προϊόντα που δημιουργούν φλεγμονές, όταν καταναλώνονται με μέτρο αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών λόγω των προβιοτικών που περιέχει μειώνει τις φλεγμονές του εντέρου.
Ελαιόλαδο: Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ισχυρίζονται πως τα κυριότερα οφέλη της μεσογειακής διατροφής οφείλονται στις εξαιρετικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου. Εντάξτε το στη διατροφή σας -με μέτρο- και θα εκπλαγείτε από τη διαφορά που μπορεί να κάνει τόσο στα φαγητά όσο και στον οργανισμό σας.
Κρατήστε τις δυσμενείς καταστάσεις μακριά και απαλλαγείτε από τα κρυώματα της εποχής... με τον πιο αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο! Πως; Ενισχύοντας την ισορροπία του οργανισμού σας!