fbpixel

Search icon
Search
6 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό
WELLNESS

6 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό

Εντάξτε τες άμεσα στη διατροφή σας και καταπολεμήστε το οξειδωτικό στρες


Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλαβερά στοιχεία, γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες. Όταν αυτές συσσωρεύονται στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν «οξειδωτικό στρες», το οποίο είναι ικανό ν' αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, να γίνει αντίπαλός σας στη μάχη σας κατά των περιττών κιλών και να κάνει την επιδερμίδα σας να μοιάζει θαμπή και άτονη.

Ας δούμε τις έξι τροφές, που πρέπει να βάλετε τώρα στο diet plan σας, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θα ευεργετήσουν τον οργανισμό σας άμεσα! 

Μαύρη σοκολάτα

Όσοι λατρεύετε τη σοκολάτα, έχουμε καλά νέα για εσάς. Ωστόσο, πριν βιαστείτε να κάνετε επιδρομή στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσετε όλα τα είδη που υπάρχουν, προτείνουμε να περιοριστείτε μόνο στη μαύρη, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ απομακρύνει και την απόλυτα ενοχλητική αίσθηση φουσκώματος. Ωστόσο, επειδή δεν αποτελεί, δυστυχώς, τρόφιμο με μηδενικές θερμίδες, προσπαθήστε να αρκεστείτε σε μια μπάρα, μετά από το γεύμα σας το μεσημέρι ή το βράδυ. 

f686eca0241417c49897ac3591142909.jpg

Blueberries

Αν και είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι φουλ από αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Έρευνες, μάλιστα, έχουν αποδείξει ότι τα blueberries βοηθούν στην επιβράδυνση της αντιγήρανσης και των δυσλειτουργιών του εγκεφάλου, που εμφανίζονται με την πάροδο των χρόνων. Τέλος, βοηθούν στην ισορροπία των επιπέδων της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος. Βάλτε τα στην καθημερινή σας διατροφή, συνοδεύοντας το γιαούρτι σας το πρωί ή τρώγοντας απλώς μια χούφτα σαν σνακ το απόγευμα. 

Φράουλες

Μπορεί να μην είναι η εποχή τους, αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε κατεψυγμένες σε επιλεγμένα σουπερ μάρκετ. Είναι νόστιμες, αποτελούν ισχυρή πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών και πρέπει οπωσδήποτε να τις προτιμήσετε εάν θέλετε να δώσετε ένα boost στην υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα, το έντονο κόκκινο χρώμα τους προκύπτει χάρη στην ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που είναι φιλικό για τον οργανισμό. Καταναλώστε τες με δημητριακά ή και σε σαλάτες, εάν είστε λάτρεις των πιο ιδιαίτερων γεύσεων και σας αρέσουν οι πειραματισμοί στην κουζίνα.

gigi-hadid-vogue-eyewear-campaign-june-2017.jpg

Goji berries

Σίγουρα θα τα βλέπετε να φιγουράρουν σε πολλά energy snacks και γλυκά, όπως μπάρες δημητριακών ή σοκολάτες. Τα goji berries είναι αποξηραμένα φρούτα, που εκτός από πολύ νόστιμα είναι ιδανικό συστατικό για πολλά πιάτα, είτε αλμυρά είτε γλυκά! Πρόκειται για ένα superfood, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, οπότε μην το παραμελήσετε και βάλτε το στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, να τα ρίξετε πάνω από το γιαούρτι σας ή να τα καταναλώσετε μαζί με άλλους ανάλατους ξηρούς καρπούς σαν δεκατιανό ή απογευματινό.

Kale

Είναι από τα πιο θρεπτικά πράσινα λαχανικά που υπάρχουν και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, K και C, ενώ θεωρείται το απόλυτο wellness trend του εξωτερικού και πολλές celebrities, όπως η Gwyneth Paltrow και η Jennifer Aniston το λατρεύουν. Επίσης, περιέχει κάλιο, που ενισχύει την υγεία των οστών. Την επόμενη φορά, που θα ετοιμαστείτε να φτιάξετε μια σαλάτα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαρούλι ή τη ρόκα με kale και να τη συνοδέψετε με ένα ωραίο dressing με ξίδι μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και ελάχιστη μουστάρδα. Ή να ετοιμάσετε ένα wrap με αυτό και άλλα λαχανικά και βραστό κοτόπουλο.

ca9679850da3f3a1266059dcf02e19d0.jpg

Κόκκινο λάχανο

Το «προφίλ» αυτού του κατακόκκινου λαχανικού είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εκτός από την πλούσια ποσότητα αντιοξειδωτικών, περιέχει βιταμίνες A, K και C, μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί άξια ασπίδα προστασίας από καρδιακές -και όχι μόνο- παθήσεις, ενώ απομακρύνει και την κατακράτηση από την περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο, καλό είναι να το προτιμήσετε βραστό, διότι με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος απελευθερώνονται περισσότερα ιχνοστοιχεία και άλλα σημαντικά συστατικά, που θα σας κάνουν καλό και θα ευεργετήσουν το ανοσοποιητικό σας. Το δοκιμάσαμε σε σαλάτα, ρεβύθια, λάδι, λεμόνι και λίγα κρουτόν και ήταν πεντανόστιμο.