fbpixel

Search icon
Search
4 θρεπτικά συστατικά που δε λαμβάνετε από μια vegan διατροφή
WELLNESS

4 θρεπτικά συστατικά που δε λαμβάνετε από μια vegan διατροφή

Αναπληρώστε αυτά τα θρεπτικά συστατικά και θα έχετε ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα


Οι vegan καθώς και οι vegeterian δίαιτες αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες επιλογές διατροφής. Έχοντας συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και με χαμηλό κίνδυνο αύξησης βάρους, καρδιακών παθήσεων, ακόμα και ορισμένων μορφών καρκίνου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να τις ακολουθήσουν. Ωστόσο, λίγα θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο ή αδύνατο να ληφθούν σε επαρκείς ποσότητες από φυτικές τροφές. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε και να συμπληρώνετε τη διατροφή σας, για να διατηρήσετε την υγεία αλλά και τη σωματική σας απόδοση στο μέγιστο εντάσσοντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο διατροφολόγιο σας. 

threptika-sistatika-vegan-2.jpg

Vegan Vs Vegeterian

Οι Vegans και οι Vegeterians επιλέγουν να μην τρώνε κρέας. Παρόλα αυτά, ο veganism είναι αυστηρότερος τρόπος διατροφής και απαγορεύει επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το μέλι και άλλα στοιχεία που προέρχονται από ζωικά προϊόντα, όπως το δέρμα και το μετάξι. Και οι δύο διατροφές προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την υγεία κι εν γένει ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Είναι σημαντικό, βέβαια, προτού ακολουθήσετε οποιαδήποτε κατευθυντήρια γραμμή να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να ακούσετε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού σας. 

Παρακάτω θα ανακαλύψετε τα θρεπτικά συστατικά -απαραίτητα και μη- που δε μπορείτε να λάβετε από μια διατροφή βασισμένη στα φυτικά παράγωγα...
threptika-sistatika-vegan.jpg

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στα βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, όπως τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση των νεύρων και της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό προβλήματα όπως κόπωση, μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, μεγαλοβλαστική αναιμία ακόμη και Alzheimer. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να την παραλάβετε είτε από συμπληρώματα είτε από τρόφιμα εμπλουτισμένα με εξωγενή Β12, όπως τα φυτικά γαλακτοκομικά. 

Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα μόριο που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα και όπου το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται στους μύες. Η «δουλειά» που ουσιαστικά επιτελεί είναι να αυξάνει το αποθεματικό ενέργειας και να χαρίζει μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή για αυτό και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα συμπληρώματα των αθλητών. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη η λήψη της ως θρεπτικό συστατικό από την τροφή καθώς μπορεί να παραχθεί από το ήπαρ σε συγκεκριμένες ποσότητες. 

threptika-sistatika-vegan-1.jpg

Δοκοσαεξανοϊκό οξύ

Αποτελώντας ένα βασικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου η ανεπάρκεια του DHA είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Μπορείτε να το παραλάβετε κυρίως από λιπαρά ψάρια και ο οργανισμός μπορεί να το παράγει από τη διάσπαση της αλανίνης. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μετατροπή δε μπορεί να αυξήσει επαρκώς τα επίπεδα DHA στο αίμα. Εάν όμως επιθυμείτε να αποκτήσετε σταθερά ισορροπημένα επίπεδα, τότε θα πρέπει να καταναλώνετε σπόρους chia, καρύδια καθώς και λιναρόσπορο έτσι ώστε να λάβετε ένα από τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά. 

Βιταμίνη D3

H Βιταμίνη D είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία σας. Ως βασικό θρεπτικό συστατικό με πολλές σημαντικές λειτουργίες δε χρειάζεται να προέρχεται από τη διατροφή σας καθώς το δέρμα σας μπορεί να την παράγει με απλή έκθεση στο ηλιακό φως. Για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, υπάρχουν δύο τύποι διαιτολογικής βιταμίνης D. Η D2 που βρίσκεται σε φυτά και η D3 που εντοπίζεται σε ζωικά τρόφιμα και αυξάνει αποτελεσματικότερα τα επίπεδα της απορροφούμενης ολικής D. 

Έτσι, καθώς οι βασικές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D3 δεν είναι φυτικής προέλευσης, οι χορτοφάγοι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας -ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα- και να εμφανίζουν προβλήματα όπως μειωμένη αντοχή, αλλά και οστεοπόρωση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πολλά φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με αυτό το βασικό συστατικό.

threptika-sistatika-vegan-4.jpg

Summary line

Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες είναι αναμφίβολα πολύ υγιεινές. Μάλιστα το γεγονός πως ελάχιστα μόνο θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να συμπληρωθούν από τον οργανισμό, τις κάνει μια ιδανική επιλογή για όλους όσους μπορούν να τις ακολουθήσουν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και «χτίστε» ένα διατροφικό πλάνο που θα σας γεμίζει ενέργεια, ευεξία και που θα σας βοηθάει με τους κατάλληλους συνδυασμούς να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!