fbpixel

Search icon
Search
Ask the health expert: Tι είναι το μικροβίωμα και γιατί είναι σημαντικό για την υγεία μας;
HEALTH

Ask the health expert: Tι είναι το μικροβίωμα και γιατί είναι σημαντικό για την υγεία μας;

O Βιολόγος PhD, Γιώργος Πανταζίδης, με πολυετή εμπειρία στον χώρο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Επιστημονικός Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Personal Wellness μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Κεφάλαιο μικροβίωμα. Μια μικρή αλλά τόσο σημαντική λέξη. Γνωρίζατε ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε και για ολόκληρη τη ζωή μας, δεν μένουμε ποτέ στην ουσία μόνοι μας; Μάλιστα! Και αυτό γιατί μας ακολουθεί ένα πλήθος μικροοργανισμών, των οποίων μοιάζει να είμαστε το «όχημα μεταφοράς» τους. Με άλλα λόγια λοιπόν, μιλάμε για τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και όπως είναι φυσικό επηρεάζουν την υγεία μας. 

Έτσι κι εμείς, αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για το μικροβίωμα, αφού τα μυστικά της καλής λειτουργίας του οργανισμού μας αναζητούνται σε αυτό. Ο Βιολόγος PhD, Γιώργος Πανταζίδης, με πολυετή εμπειρία στο χώρο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Επιστημονικός Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Personal Wellness απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Τι ακριβώς είναι το μικροβίωμα και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

    Οι μικροβιακοί πληθυσμοί που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό συνιστούν τον όρο ανθρώπινη μικροχλωρίδα ή ανθρώπινο μικροβίωμα. Αποτελείται από περίπου 1014 βακτηριακά κύτταρα, αριθμός υψηλότερος από το σύνολο των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Η διαταραχή της ισορροπίας του μικροβιώματος επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας προκαλώντας παθολογικές καταστάσεις.

    Πώς συνδέεται με την ευζωία; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά που προσφέρει στον οργανισμό;

    Τα βακτήρια στο έντερο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τον οργανισμό μας. Συμβιώνουν μαζί του και υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Ο οργανισμός μας λειτουργεί ως χώρος ανάπτυξης και διατροφής των εντερικών βακτηρίων. Τα βακτήρια με τη σειρά τους ευνοούν τον οργανισμό μας, διευκολύνοντας την απορρόφηση τροφών που έχουν υποστεί πέψη και συνθέτουν απαραίτητα συστατικά όπως βιταμίνες. Επίσης, προστατεύουν το έντερο από φλεγμονή παράγοντας αντιφλεγμονώδεις ουσίες και συμβάλουν στην αντίσταση του οργανισμού σε διαφόρου τύπου λοιμώξεις.

    shutterstock-651308647.jpg

    Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα της μικροχλωρίδας του οργανισμού μας; Και πώς μπορούμε να την εξασφαλίσουμε στο μέγιστο;

    Η υγεία του εντέρου μας και η αποφυγή διατροφικής φλεγμονής, μας οδηγεί στη βελτίωση του βάρους μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη ενέργεια και ευεξία. Η πρόληψη μέσω του συστηματικού ελέγχου του μικροβιώματος, η σωστή διατροφή και η εξατομικευμένη υποστήριξή του με εξειδικευμένα πρωτόκολλα ενίσχυσης, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη διατήρηση φυσιολογικής εντερικής μικροχλωρίδας.

    Διαθέτει ο καθένας μας το δικό του μικροβίωμα; Ποιοι παράγοντες το επηρεάζουν;

    Το εντερικό μικροβίωμα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, από τη γέννηση του μέχρι και το γηρατειά. Επηρεάζεται ακόμα και από τον τρόπο γέννησης αλλά και από πολλούς παράγοντες όπως είναι ο τρόπος ζωής, η ηλικία, το περιβάλλον, η υγεία, η θεραπεία, το γενετικό υλικό, οι μεταβολίτες, οι ορμόνες, η άμυνα και η διατροφή.

    Περιγράψτε μας τη σχέση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος.

    Το μικροβίωμα μας προστατεύει από παθογόνα βακτήρια ενισχύοντας τον φραγμό του εντερικού βλεννογόνου και την άμυνα του οργανισμού. Η δυσβίωση δηλαδή η ανισορροπία των μικροβιακών πληθυσμών τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλότητα, συσχετίζεται με τη βλάβη στο έντερο. Τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετακίνησης ουσιών των βακτηρίων διαμέσου του ευπαθούς εντερικού βλεννογόνου στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια σειρά μεταβολών που διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής καθώς και βλάβες σε διάφορα ανθρώπινα όργανα.

    Επιστημονικές μελέτες έχουν «ενοχοποιήσει» αυτούς τους μικροοργανισμούς για σοβαρές ασθένειες. Κατά πόσο αληθεύει ένας τέτοιος ισχυρισμός;

    Η δυσβίωση έχει συνδεθεί με σύνθετα και πολυπαραγοντικά νοσήματα όπως αυτοάνοσα νοσήματα, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (Νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), καρκίνο του παχέος εντέρου, παχυσαρκία καθώς και διαφόρου τύπου αλλεργίες που εμφανίζονται ως ατοπική δερματίτιδα αλλά και την ακμή.

    dsc-4490.jpg

    Παίζει η διατροφή πρωτεύον ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος; 

    Η διατροφή φαίνεται ότι έχει εξαιρετικά σημαντική επίδραση στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Σε παθολογικές καταστάσεις που προαναφέρθηκαν εμφανίζονται υψηλά επίπεδα ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, η μείωση των οποίων επέρχεται, σύμφωνα με μελέτες, από την υιοθέτηση σωστού τύπου διατροφής. Συγκεκριμένα, ο τύπος Μεσογειακής Διατροφής συμβάλλει στη μείωσή τους και παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη των ευεργετικών μικροοργανισμών, δηλαδή ωφέλιμων μικροβίων για τη σύνθεση μιας ισορροπημένης εντερικής μικροβιακής κοινότητας.

    Γιατί δεν είχαμε ακούσει νωρίτερα για την ανάλυση του μικροβιώματος; Τι είναι αυτό που κάνει τόσο σημαντική τη γνώση μας σχετικά με αυτό;

    Το μικροβίωμα του ανθρώπου είναι σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της επιστημονικής κοινότητας. Οι σύγχρονες απόψεις που το αφορούν προέρχονται κυρίως από δύο μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που άρχισαν το 2007. Η τεχνολογία και η μεθοδολογία ανάλυσης του συνεχώς εξελίσσονται με αποτέλεσμα η έρευνα μέχρι και σήμερα, να μας τροφοδοτεί συνεχώς με νέα δεδομένα.

    Πώς μπορούμε να κάνουμε το μικροβίωμα τον καλύτερο «σύμμαχό» μας;

    Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχός του και η συσχέτιση των ευρημάτων που προκύπτουν από την ανάλυσή του με αιματολογικούς και μεταβολικούς δείκτες, μας επιτρέπουν την εμπεριστατωμένη σύσταση εξατομικευμένων διατροφικών προτάσεων οι οποίες αν απαιτείται συνοδεύονται από εξειδικευμένα πρωτόκολλα ενίσχυσης που εξασφαλίζουν την παρουσία φυσιολογικής εντερικής μικροχλωρίδας.

    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του;

    Στον σύγχρονο άνθρωπο με την έντονη καθημερινότητα στη ζωή του όπου κυριαρχεί το stress και το αίσθημα χρόνιας κόπωσης, η υιοθέτηση ενός πρότυπου ζωής με Δυτικού τύπου διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, ζωικές πρωτεΐνες και φτωχή σε φυτικές ίνες, αποτελεί το βασικότερο εχθρό του μικροβιώματός μας.

    About

    giwrghos-bw-xt5dV.jpg

    Ο Γιώργος Πανταζίδης είναι Βιολόγος PhD, με πολυετή εμπειρία στον χώρο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Επιστημονικός Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Personal Wellness.

    GOOD TO KNOW 

    1-jnAR9.jpg

    Στο Personal Wellness, για πρώτη φορά, έχει κανείς τη δυνατότητα να κάνει τη δική του ανάλυση μικροβιώματος στη Θεσσαλονίκη. Με τα αποτελέσματα που προκύπτουν, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, θα σας οδηγήσουν όχι απλά στο να βελτιώσετε το βάρος σας, αλλά και στο να δημιουργήσετε συνθήκες πρόληψης, ώστε να εξασφαλισθεί η μέγιστη υγεία κι ευεξία.

    Αυτό το σύγχρονο, state of the art, κέντρο υγείας κι ευεξίας παρέχει Personal Laboratories (Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο), το οποίο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων με επίκεντρο το μικροβίωμα, Διαιτολογικό Κέντρο Personal Nutrition, αλλά και Personal Supplements κατάστημα, που προσφέρει ειδικά πρωτόκολλα ενίσχυσης διατροφής.

    Info: Εθνικής Αντιστάσεως 8, τηλ. 2311 119 200, www.personalwellness.health, Facebook: PersonalWellness, Instagram: @personalwellness.health, LinkedIn: Personal Wellness Grp.