Όσο κι αν προσπαθήσουν οι Ταλιμπάν να πείσουν για το αντίθετο, ό,τι κι αν πουν, ό,τι κι αν υποστηρίξουν, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως γι' αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει ισότητα. Δεν υπάρχουν δικαιώματα κι ελευθερίες για τις γυναίκες. Από την στιγμή που πήραν στα χέρια τους το Αφγανιστάν, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, ήταν σίγουρο -δυστυχώς- πως για τα κορίτσια, για τις γυναίκες αυτής της χώρας, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι κινήσεις τους επιβεβαίωσαν όλες τις προβλέψεις, ωστόσο, υπάρχει αντίδραση, υπάρχει κόσμος που μιλάει, που φωνάζει και που υψώνει το ανάστημά του μπροστά στον φόβο, στην απόλυτη φρίκη κι αυτό, είναι και το μοναδικό πράγμα που γεννά μία μικρή ελπίδα, ακόμη και τώρα.
Μία χώρα παραδομένη στο σκοτάδι!
H σκληρή πραγματικότητα
Ένα από τα πρώτα πράγματα που επιχείρησαν να κάνουν οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ήταν να πείσουν τη Δύση ότι έχουν υιοθετήσει ένα πιο «μετριοπαθές» προφίλ, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των γυναικών. Ωστόσο, δεν άργησαν καθόλου να δείξουν το πιο άγριο, το πιο αποκρουστικό πρόσωπό τους. «Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους, προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν». Αυτά προβλέπει -μεταξύ άλλων- το διάταγμα του ανώτατου ηγέτη τους, που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση και μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα.
Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση, απαγορεύτηκαν οι απλές, καθημερινές βόλτες στους δρόμους, τα ταξίδια, η εργασία, όλες οι απολαύσεις της ζωής, που για όλους εμάς θεωρούνται αυτονόητες, όπως κι είναι. Τώρα, οι Ταλιμπάν έρχονται να κάνουν ένα ακόμη εξοργιστικό βήμα, επιβάλλοντας σε όλες τις παρουσιάστριες της τηλεόρασης να καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Δεν είναι θέμα επιλογής, είναι ξεκάθαρη εντολή. Είναι ένας ακόμη τρόπος, να τις φιμώσουν, να τους δείξουν ότι είναι κατώτερα όντα, ότι δεν πρέπει να έχουν φωνή και δικαιώματα, ότι -με λίγα λόγια- δεν πρέπει να μιλούν και να τοποθετούνται. Είναι σκληρό, είναι τρομακτικό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει αντίδραση και μάλιστα, ηχηρή!
Η αλληλεγγύη των ανδρών γεννά ελπίδα
Οι Ταλιμπάν προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν μία νέα πραγματικότητα στο Αφγανιστάν και να γυρίσουν μία ολόκληρη χώρα, πολλές δεκαετίες πίσω. Σε μεγάλο βαθμό, τα έχουν καταφέρει, ωστόσο, με την οργή να συσσωρεύεται, άνδρες και γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλους όσους -ενδεχομένως- δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες. Μετά την απόφαση -λοιπόν- για τις γυναίκες παρουσιάστριες, οι συνάδελφοί τους στο Tolo News αντέδρασαν. Εμφανίστηκαν στον τηλεοπτικό αέρα φορώντας μάσκες, σε μια κίνηση αλληλεγγύης, ξεκινώντας παράλληλα μια διαδικτυακή εκστρατεία με το hashtag #FreeHerFace. Το πιο πιθανό είναι πως αυτή η κίνηση δε θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι όμως σπουδαία. Είναι ικανή να γεμίσει με ελπίδα κι αισιοδοξία τους ανθρώπους που υποφέρουν κι έχασαν από τη μία στιγμή στην άλλη όλες τις ελευθερίες τους.
Η απόφαση των Ταλιμπάν θεωρείται οριστική κι η Sebghat Sepehr, ήταν η πρώτη που παρουσίασε το δελτίο της αφγανικής τηλεόρασης, φορώντας μάσκα. Πρώτα, επέβαλαν στις γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν κυκλοφορούν και τώρα, ακολούθησε αυτό. «Δύο Ταλιμπάν ήρθαν στο γραφείο μας και είπαν πως η απόφαση για την υποχρεωτική κάλυψη των γυναικών παρουσιαστριών πρέπει να εφαρμοστεί. Είχαμε σύσκεψη και έπρεπε να αποδεχτούμε τη διαταγή, όμως αποφασίσαμε πως οι άνδρες συνάδελφοι θα φορούσαν κι εκείνοι μάσκες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά η 27χρονη Lema Spesali, παρουσιάστρια στο κανάλι 1TV. Υπό την πίεση σοβαρών απειλών, οι γυναίκες της τηλεόρασης αναγκάστηκαν να εμφανιστούν με μαύρη μαντίλα στο κεφάλι κι ένα ακόμη μαύρο μαντήλι που σκέπαζε το πρόσωπό τους από τη μύτη και κάτω, αφήνοντας μόνο τα μάτια τους ακάλυπτα.
«Αντισταθήκαμε κι ήμασταν εναντίον. Όμως, το Tolo News υπέκυψε στις πιέσεις των Ταλιμπάν κι είπε πως όλες οι παρουσιάστριες που εμφανίζονται στην τηλεόραση χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους, πρέπει να αναζητήσουν άλλη δουλειά», ανέφερε στο γαλλικό AFP η Sonia Niazi, μία ακόμη παρουσιάστρια που αναγκάστηκε να εφαρμόσει το μέτρο, με τον διευθυντή του μέσου από τη μεριά του, να υποστηρίζει πως εξαναγκάστηκε -ουσιαστικά- να ακολουθήσει την εντολή των Ταλιμπάν. Υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται κι αυτοί που λυγίζουν, μπροστά στις απειλές. Οι δημοσιογράφοι που φόρεσαν τις μάσκες και στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους, ανήκουν αναμφίβολα στην πρώτη κατηγορία. Μπορεί η κίνησή τους να έχει ουσία, μπορεί κι όχι. Όμως αντέδρασαν κι αυτό, από μόνο του είναι σπουδαίο...