fbpixel

Search icon
Search
ΗΠΑ: Η ιστορική απόφαση για το μισθολογικό χάσμα στον χώρο του ποδοσφαίρου κι η δικαίωση των γυναικών
PEOPLE & MOMENTS

ΗΠΑ: Η ιστορική απόφαση για το μισθολογικό χάσμα στον χώρο του ποδοσφαίρου κι η δικαίωση των γυναικών

Από τη μία το απόλυτο σκοτάδι κι από την άλλη το φως!


Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, καταργώντας τον περίφημο νόμο Roe v. Wade του 1973 κι ο κόσμος εκφράζει την αντίδρασή του, μέσα από διαδηλώσεις. Διάσημες γυναίκες κι άνδρες, celebrities και πολιτικοί, παίρνουν θέση και τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι από την -επικείμενη- απόφαση. Την ίδια ώρα -ωστόσο- οι ΗΠΑ μας δείχνουν το άλλο τους πρόσωπο. Το πιο ανθρώπινο, το φιλελεύθερο, το προοδευτικό, αυτό που θέλουμε να βλέπουμε! 

Οι Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών και ανδρών στη χώρα, έφτασαν σε συμφωνία που μειώνει το χάσμα στις αποδοχές τους. Μία σπουδαία στιγμή για τον αθλητισμό και για όλες τις γυναίκες, μία ιδανική ευκαιρία για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα και να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Ο κόσμος θα αλλάξει μόνο αν αλλάξουμε εμείς!

Μία σημαντική στιγμή για τις γυναίκες

shutterstock-1436843984.jpg

Ο αθλητισμός αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας και σίγουρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι γυναίκες αθλήτριες αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα, απ' ότι οι άντρες. Ή τουλάχιστον, αυτό συνέβαινε μέχρι σήμερα, μέχρι τη στιγμή που η Αμερικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε να φέρει την αλλαγή και να δείξει σε όλους μας, πως πρέπει να κάνουμε ένα step μπροστά. Η USSF ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ γίνονται η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξισώνει τους μισθούς ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Cindy Parlow, να δηλώνει περήφανη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος από τα bonus των Παγκοσμίων Κυπέλλων πήγαιναν στην Εθνική ανδρών, παρά το γεγονός ότι η γυναικεία ομάδα, είναι αυτή που έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες, έχοντας στεφθεί και πρωταθλήτρια κόσμου. Η οικονομική συμφωνία για τις νέες συμβάσεις περιλαμβάνει τους μισθούς αλλά και τα bonus που εισπράττουν οι ομάδες από τις διοργανώσεις της FIFA, ενώ θα εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο κατανομής εσόδων και για τις δύο Εθνικές, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες θα έχουν ίσο ποσοστό από τα εισιτήρια που πωλούνται στους αγώνες που γίνονται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας. «Είναι ιστορικό και πιστεύω πως πιστεύω πως θα κινητοποιήσει και πολλά άλλα πράγματα στο άθλημα, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διεθνώς», σχολίασε η Margaret Purce, παίκτρια της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Η ώρα της αλλαγής έφτασε κι επίσημα!

Το τένις και η... άποψη του Τσιτσιπά

shutterstock-1311875348-1.jpg

Μετά από μία μεγάλη μάχη, μετά από μία προσπάθεια χρόνων, στις ΗΠΑ οι γυναίκες του ποδοσφαίρου κατάφεραν να πάρουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει και βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Ίσως να μπορούμε να πούμε κάτι ανάλογο και για το χώρο του τένις, εκεί όπου το χρηματικό έπαθλο είναι -πλέον- ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Πρόσφατα μάλιστα ο Στέφανος Τσιτσιπάς δέχθηκε -δικαίως- σκληρή κριτική, σημειώνοντας πως ίσως θα έπρεπε κι οι γυναίκες να παίζουν σε αγώνες που θα κρίνονται στα 3 νικηφόρα sets. Αυτό που ισχύει αυτή την στιγμή, είναι ότι στα Grand Slam, οι γυναίκες παίζουν μέχρι και 3 sets, ενώ οι άνδρες μέχρι και 5.

«Δε θέλω να προκαλέσω αντιδράσεις με αυτό που θα πω, ωστόσο, υπάρχει ισότητα στα χρηματικά έπαθλα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών – αλλά στις γυναίκες γίνονται ματς των 3 sets και στους άνδρες των 5. Υπάρχουν επιστήμονες και στατιστικολόγοι εκεί έξω. Μου είπαν ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αντοχή από τους άνδρες. Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Ίσως θα μπορούσαν να παίζουν 5 sets κι αυτές», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του Έλληνα αθλητή κι αμέσως, τενίστριες όπως η Naomi Osaka κι η Karolina Pliskova έδωσαν τη δική τους, ξεκάθαρη απάντηση στον Τσιτσιπά, που για μία ακόμη φορά, μας εξέπληξε δυσάρεστα.

Τελικά τι συμβαίνει στις ΗΠΑ;

shutterstock-1403976242.jpg

Από τη μία οι διαδηλώσεις γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία τους και να αποφασίζουν οι ίδιες για το δικό τους σώμα κι από την άλλη, μία κίνηση σαν αυτή της Ομοσπονδίας, που ανοίγει ένα νέο δρόμο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, οι δύο όψεις της ζωής. Το φως και το σκοτάδι. Οι ΗΠΑ διανύουν μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο. Από τη μία υπάρχει το μίσος, η αβεβαιότητα, ο φόβος κι η αγανάκτηση κι από την άλλη η ελπίδα, η αισιοδοξία κι η βεβαιότητα για ένα καλύτερο αύριο. Το θέμα των αμβλώσεων είναι πολύ σημαντικό και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ ακόμη και διάσημες celebrities έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και τίθενται απέναντι σε μία απόφαση που θα κρίνει το μέλλον εκατοντάδων γυναικών.

Ο κάθε άνθρωπος, η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την ελευθερία να αποφασίζει όπως κι ό,τι θέλει. Έτσι, αντίστοιχα και στον αθλητισμό οι γυναίκες που μοχθούν, που θυσιάζουν σημαντικά πράγματα κι απολαύσεις της ζωής τους, που ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που στερούνται και πειθαρχούν, πρέπει να αμείβονται όπως κι οι άντρες συναθλητές τους. Έφτασε η ώρα να μπει ένα τέλος στον διαχωρισμό κι οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες. Στο χέρι τους είναι να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και να αλλάξει -πια- οριστικά το σκηνικό στον παγκόσμιο αθλητισμό. Θα το κάνουν;