fbpixel

Search icon
Search
6 must-try detox μυστικά για αποτοξίνωση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων
WELLNESS

6 must-try detox μυστικά για αποτοξίνωση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων

Δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία για ένα restart


Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη, ωστόσο, η festive-season είναι πλέον προ των πυλών κι αν θέλετε να σας βρουν οι φετινές γιορτές πιο λαμπερές και fresh από ποτέ, τότε πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα την... κατάλληλη προετοιμασία. Θέλετε να φορέσετε τα αγαπημένα σας christmas outfits και να αισθάνεστε μαγικά, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή; Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να καταφύγετε σε μια δίαιτα εκτάκτου ανάγκης και να προχωρήσετε σε δραστικές αλλαγές, όσον αφορά στη διατροφή σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να πείτε ένα μεγάλο «ναι» στα παρακάτω detox tips, που θα προετοιμάσουν το σώμα σας για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Δε χρειάζεται άγχος και πίεση!

Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση -aka η μείωση των τοξινών στο σώμα- είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που ξεκινά από το συκώτι. Το συγκεκριμένο όργανο, φιλτράρει περίπου 1,4 λίτρο αίματος ανά λεπτό, διαλύοντας και εξουδετερώνοντας τις τοξικές ουσίες για να τις μετατρέψει σε εξαιρετικά ενεργούς μεταβολίτες και κατόπιν, να τις αποβάλλει με τις φυσικές διαδικασίες. Η αποτοξίνωση βοηθά σημαντικά στην εξισορρόπηση της λειτουργίας βασικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος και βελτιώνει τις φυσικές ικανότητες αποτοξίνωσής του, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ποσότητα τοξινών, με φόντο την καλύτερη λειτουργία του. Είναι -συνεπώς- μία διαδικασία σχεδόν απαραίτητη για κάθε άνθρωπο, ειδικά πριν από την περίοδο των γιορτών, που είναι σίγουρο θα θα είναι γεμάτη με gatherings για φαγητό, ποτό και διάφορους άλλους «πειρασμούς». 

shutterstock-521741356.jpg

Τι μπορείτε να κάνετε;

Πείτε «όχι» στις τροφές με τοξίνες

Η σωστή αποτοξίνωση, ξεκινάει με την εξάλειψη των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και άλλες ουσίες που ερεθίζουν το έντερο, όπως είναι το αλκοόλ ή η καφεΐνη. Εξίσου σημαντικό, είναι να αποχωριστείτε γι' αυτό το διάστημα την ζάχαρη και τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές, κάτι που προφανώς δεν το επιθυμούμε.

Plant-based γεύματα

Εξίου σημαντικά, είναι και τα γεύματα που περιλαμβάνει το καθημερινό, διατροφικό σας πλάνο. Τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά και οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την περίοδο, καθώς αποτελούν σημαντικούς συμμάχους, στην προσπάθειά σας να αποτοξινώσετε το σώμα σας, με φόντο την festive-season. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε νέες, πεντανόστιμες συνταγές με θρεπτικά συστατικά και πείτε ένα μεγάλο «ναι» σε ελαφριά γεύματα που δεν περιέχουν γλουτένη και γαλακτοκομικά.

shutterstock-389664550.jpg

Fresh juices και smoothies

Είναι αρκετά πιθανό, στην προσπάθειά σας να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας, να αισθανθείτε ένα έντονο αίσθημα πείνας. Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε αυτό; Καταναλώστε πολλές σούπες λαχανικών, αλλά και smoothies με φρούτα και ξηρούς καρπούς, που θα προσφέρουν στο σώμα και τον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζονται, για να λειτουργήσουν σωστά σε όλες τις συνθήκες. Εντάξτε τους χυμούς, τα smoothies και τις σούπες στο διατροφικό σας πλάνο και θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά.

Νερό αποτοξίνωσης

Είναι δεδομένο πως το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς η αφυδάτωση σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη λειτουργικότητα του μεταβολισμού και του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και με την εξωτερική μας εικόνα. Οι ειδικοί, συστήνουν την πρόσληψη τουλάχιστον 9 ποτηριών την ημέρα για τις γυναίκες και 13 για τους άντρες, ενώ αρκετοί experts θεωρούν πως η προσθήκη άλλων συστατικών μέσα στο νερό, μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και τη μείωση του σωματικού βάρους. Τι συστατικά είναι αυτά; Πρόκειται για φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα και με αυτόν τον τρόπο, το νερό αρωματίζεται και γίνεται και πιο ευχάριστο στη γεύση. Δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχει δεν καταναλώνονται, το ρόφημα αυτό έχει ελάχιστες έως και μηδενικές θερμίδες κι είναι ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.

shutterstock-2281003393.jpg

Γυμναστική 

Ένα από τα πιο σημαντικά tips της αποτοξίνωσης, είναι η σωματική δραστηριότητα. Ακόμη και ένα χαλαρό gym session ή ιδανικά, η yoga υψηλής θερμοκρασίας, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, καθώς με τη θερμότητα διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση, χαλαρώνει τους τεταμένους μύες, καταπραΰνει τους μικρούς πόνους, μειώνει την κορτιζόλη και βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών, ενισχύοντας τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε καλά στη διάρκεια του κάθε workout, ώστε να μην απορροφήσετε ξανά τις τοξίνες.

Ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο ανθρώπινος οργανισμός εργάζεται εντατικά, κάνοντας μια σειρά από εργασίες «αποκατάστασης», «τακτοποίησης» και αποτοξίνωσης. Τι σημαίνει αυτό με πιο απλά λόγια; Όσο εσείς κοιμάστε, το σώμα σας κάνει αποκατάσταση των κουρασμένων μυών και «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από extra δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, εμποδίζει το σώμα από το να έχει σωστό έλεγχο της πείνας, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κι αποσυντονίζει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η διαδικασία ελέγχου του βάρους. Ένας σταθερός, καλός ύπνος -λοιπόν- μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά, σε μία περίοδο όπου πρέπει να κάνετε focus σε εσάς, για να προετοιμαστείτε για την πιο λαμπερή σεζόν του χρόνου.