fbpixel

Search icon
Search
 58α Δημήτρια: Οι καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα απολαύσουμε από τις 30 Σεπτεμβρίου
ARTS & CULTURE

58α Δημήτρια: Οι καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα απολαύσουμε από τις 30 Σεπτεμβρίου

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά και κινηματογράφος σε μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση


Λίγες ημέρες έμειναν για την έναρξη της 58ης διοργάνωσης των Δημητρίων. Ο διαχρονικός θεσμός της Θεσσαλονίκης μας περιμένει για ακόμη μια χρονιά, με την υπόσχεση να μας χαρίσει ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών projects. Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με τη θεατρική παράσταση «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας. Η πόλη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών του ελληνικού, αλλά και διεθνούς στερεώματος, ακολουθώντας με σεβασμό τις αξίες της δημιουργικότητας. Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά και κινηματογράφος πρόκειται να στελεχώσουν μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση. 

Ας δούμε μαζί τα σημαντικά ορόσημα, τα οποία περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του θεσμού...

Παράσταση «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

k640-maria-braun-3533.jpg

Τη μέρα που ο Χέρμαν και η Μαρία Μπράουν ξεκινούν την κοινή τους ζωή, μια βόμβα πέφτει στο δημαρχείο που παντρεύονται, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χέρμαν δυο μέρες αργότερα, επιστρέφει στο μέτωπο. Η Μαρία με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, βγάζει τα προς το ζην όσο τον περιμένει να γυρίσει ώσπου μαθαίνει πως εκείνος πέθανε. Προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μέσα στα ερείπια του πολέμου. Η γνωριμία της με ένα βιομήχανο υφασμάτων της προσφέρει την ευκαιρία που ζητά. Η επιστροφή του συζύγου της όμως, θα ανατρέψει ριζικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Η ίδια πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο της συναισθηματικής της ζωής, η οποία ωστόσο υπαγορεύεται από οικονομικούς κανόνες. Ένα λάθος το οποίο θα πληρώσει ακριβά. 

Η θεατρική παράσταση «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» έχει βασιστεί στο ομώνυμο φιλμ, "Die Ehe der Maria Braun" (The Marriage of Maria Braun) του Γερμανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού. Rainer Werner Fassbinder. Σκηνοθεσία: Thomas Ostermeier. Σκηνογραφία: Nina Wetzel. Πρωταγωνιστούν: Thomas Bading, Robert Beyer, Moritz Gottwald, Ursina Lardi, Sebastian Schwarz.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00 & Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 20:00. 

Παράσταση «Garamond 12» της Μαρίας Δριμή στο Θέατρο Αυλαία

garamond-12-1536x736-1.jpg

Το έργο που πήρε τον τίτλο του από μια… γραμματοσειρά, επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις χάρη στη θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε από το κοινό. Το έργο, που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, πραγματεύεται τα θέματα της ταυτότητας, του απογαλακτισμού και της δειλίας απέναντι στη ζωή, της υποστηρικτικής και ενίοτε πνιγηρής σχέσης μητέρας-παιδιού, της αποδοχής του εαυτού, της άρνησης παραδοχής της πραγματικότητας, των ζωτικών προτύπων, της έκθεσης του καλλιτέχνη, της αδυναμίας να ακολουθήσουμε έναν «ενδεδειγμένο» τρόπο ζωής, της φιλίας, της ερωτικής επιθυμίας…

Ο Μαρκ Χάντερ, ένας ταλαντούχος ανερχόμενος συγγραφέας, πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του δημιουργεί αίσθηση στους κριτικούς και βρίσκει μεγάλη απήχηση στο κοινό, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων. Όταν η πίεση από τον εκδότη του, τα ΜΜΕ και το κοινό γίνεται αφόρητη, προσλαμβάνει τον Τζέικ, ένα εξωστρεφές alter ego του, για να παρουσιάζεται ως Μαρκ στο κοινό, πλάθοντας έναν «ιδανικό» εαυτό και ένα γοητευτικό αντικείμενο πόθου. Η εμφάνιση μιας νεαρής επίδοξης συγγραφέως στη ζωή του Τζέικ, φέρνει τον Μαρκ σε αδιέξοδο, αφού είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Το τέλος είναι τραγικό αλλά και λυτρωτικό. Σκηνοθεσία: Sergei Okunev Συνεργάτις στη δραματουργία: Ελένη Κουτσιούμπα. Πρωταγωνιστούν: Μπεθ: Μαρία Ζορμπά. Μαρκ: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος. Τζέικ: Χάρης Τζωρτζάκης. Κάρεν: Σίλια Μπισιώτη. 

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Τρίτη 3 & Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 21:00. 

Μουσικό πρότζεκτ "Momentum" στην Αποθήκη Γ᾽ στο Λιμάνι

momery-felyx-vajohn.jpg

Τα Δημήτρια παρουσιάζουν το "Momentum", ένα από τα πιο επίκαιρα και δυναμικά μουσικά πρότζεκτ της πόλης για το 2023. Σε μια γρήγορη και μεταβαλλόμενη καθημερινότητα, η επιθυμία για την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων, μέσα από μουσική και εικόνες, ολοένα και δυναμώνει. Εκμεταλλευόμενοι την “ορμή”, τρεις Έλληνες καλλιτέχνες δημιούργησαν το πρότζεκτ “Momentum”. Στόχος του είναι η ελευθερία της φαντασίας, η έκφραση των συναισθημάτων και η ανάδειξη του σύγχρονου ήχου της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, κάτω από ένα ατμοσφαιρικό και μακριά από προκαταλήψεις περιβάλλον.

Info: Αποθήκη Γ᾽, λιμάνι. Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου στις 20:00. 

Χορoθέατρο "El Elvedon" στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

dsc8352.jpg

Έξι ιστορίες, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας, μέσα σε έναν κόσμο αεικίνητο που παρομοιάζεται με «Τα Κύματα» της θάλασσας. Έξι φίλοι και η ζωή τους από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα. Η ροή του χρόνου είναι το πιο βασικό στοιχείο της έμπνευσης - Μια πανίσχυρη δύναμη αλλαγής σε έναν κόσμο που αλλάζει. Έναν κόσμο όπου η γέννηση και ο θάνατος, ο έρωτας και η φιλία, το ατομικό και το κοινωνικό προκύπτουν με μια οργαική συνέχεια, δημιουργώντας μια αδιατάρακτη νομοτέλεια. Η έννοια της διαρκούς ροής αποτελεί τον πυρήνα της θεματικής της παράστασης, όπου η κίνηση μέσα από την επανάληψη και τη σταδιακή οργανική εξέλιξή της συνιστά τον βασικό τρόπο αφήγησης. Τα κύματα έχουν ένα σταθερό ρυθμό, ρυθμολογία, επαναληπτικότητα. Κι ο χρόνος είναι ανεξάντλητος, ασταμάτητος. Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος Χορεύουν: Γιώργος Κοτσιφάκης Ιωάννα ΠαρασκευοπούλουΧαρά Κότσαλη Νάντη ΓώγουλουΜαρία Μπρέγιαννη Νώντας Δαμόπουλος.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 21:00. 

Παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου στο Θέατρο Αυλαία

06bc84cd728442e28680233c15834b9f.webp

Η ομάδα GAFF, μετά την «Πανούκλα» του Α.Καμύ, που απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών, και το Βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου 104 το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Πρόκειται για μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη. Πρωταγωνιστούν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος. 

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Τρίτη 10 & Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 21:15. 

Don' t miss! 

TiSFF – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

tisff-2023-thumb.webp

Το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στα 58α Δημήτρια, με εμπνευστή και δημιουργό, για ακόμη μια χρονιά, τον Γιάννη Ζαχόπουλο. Το TiSFF της Θεσσαλονίκης είναι ένας ξεχωριστός θεσμός για το ευρωπαϊκό φιλμικό στερέωμα.

Πρόκειται για διεθνές φεστιβάλ, που στόχο έχει την προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αποτυπώνονται από νέους δημιουργούς, ενώ αναδεικνύει θέματα που αφορούν στην κοινωνία, την πολιτική, τον έρωτα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, πάντοτε με βαθιά αγάπη και σεβασμό στον καθημερινό άνθρωπο και φυσικά στις κινηματογραφικές αξίες. Το 2023 είναι η 17η χρονιά του! Στη φετινή διοργάνωση οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διαδικτυακά, στην πλατφόρμα e-dimitria.gr, τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των σκηνοθετών, αλλά και δια ζώσης, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, στις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου, όπου και θα προβάλλονται στην κάθε ημέρα, δύο ταινίες.

Info: Για τις δια ζώσης προβολές: Αποθήκη Δ, λιμάνι. 13, 14 και 15 Οκτωβρίου. Ώρες προβολών: 17.00-19.00, 20.00-22.00. 

Info: Διάρκεια 58ων Δημητρίων: 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του θεσμού.