fbpixel

Search icon
Search
Η Χάρις Αλεξίου ambassador της Αγοράς του 64ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Η Χάρις Αλεξίου ambassador της Αγοράς του 64ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δηλώνοντας τη μεγάλη της χαρά να συμμετέχει στο όραμα του αναπτυξιακού τμήματος του θεσμού


Ο πιο σπουδαίος κινηματογραφικός θεσμός της πόλης επιστρέφει σε λιγότερο από δύο μήνες, υποσχόμενος και αυτή τη χρονιά να χαρίσει στο ελληνικό και διεθνές κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μια σειρά από νέες και διαχρονικές παραγωγές. Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στις 2 Νοεμβρίου, προσκαλώντας μας στο ειδικό του αφιέρωμα «Φαντάσματα». Ένα από τα σημαντικά τμήματα του θεσμού αποτελεί η Αγορά, συμβάλλοντας ενεργά στην παροχή των απαραίτητων εργαλείων, πληροφοριών, αλλά και χρηματοδοτήσεων προς τους ανερχόμενους δημιουργούς, οι οποίοι κάνουν τώρα την αρχή τους στη βιομηχανία του σινεμά

Το φετινό πρόσωπο της Αγοράς 

xaris-aleksioy-credit-akhilleas-xaritos2.jpg

Φετινή ambassador του αναπτυξιακού τμήματος ανακοινώθηκε χθες πως θα είναι η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Χάρις Αλεξίου. Το Φεστιβάλ, το οποίο εδώ και χρόνια διερευνά τις σχέσεις μεταξύ τεχνών και ανοίγει δημιουργικούς διαλόγους, όπως συνέβη πέρυσι με το Agora Series, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί πιο ιδανική ambassador για την 64η διοργάνωση. Όπως η ίδια δηλώνει, χαρακτηριστικά, στο σχετικό επίσημο βίντεο: «Με πολλή χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Φεστιβάλ να είμαι ambassador της Αγοράς γιατί η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σημαντική». Το πρωταρχικό μέλημα της Αγοράς είναι να στηρίξει τη νέα γενιά και να της προσφέρει όλα τα εφόδια και τα εργαλεία για να μπει στον μαγικό κόσμο του σινεμά. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στο Φεστιβάλ, φέρνουν σενάρια, ιδέες, αλλά και ταινίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τις παρουσιάζουν σε κορυφαίους επαγγελματίες για να βρουν συμπαραγωγούς, χρηματοδότες και διανομείς, να δικτυωθούν και να προωθήσουν τη δουλειά τους στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά». 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Με τη φωνή της και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, η Χάρις Αλεξίου έχει γίνει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα, έχοντας παντοτινή θέση στις καρδιές του κοινού. Στη διάρκεια μιας μεγάλης καριέρας, η οποία χαρακτηρίζεται από μαγικές ερμηνευτικές στιγμές, τη συναρπαστική σκηνική παρουσία αλλά και τη διαρκή ανίχνευση νέων καλλιτεχνικών δρόμων, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς, ενώ παράλληλα έχει υποστηρίξει ενεργά τις νέες και ανερχόμενες καλλιτεχνικές φωνές. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συμμετοχή της στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, καθώς και σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου, των Γιώργου Νανούρη, Νίκου Καραθάνου, Όλιας Λαζαρίδου, Σταύρου Ράγια-Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη αλλά και στη μικρού μήκους Hostess-737 του Θανάση Νεοφώτιστου, η Χάρις Αλεξίου εξερευνά με μεγάλη επιτυχία διαφορετικά κομμάτια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

poster-tiff64-b.jpg

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη φετινή διοργάνωση, guest curator του ειδικού αφιερώματος «Φαντάσματα» θα είναι ο κορυφαίος κριτικός Κινηματογράφου με έδρα τη Νέα Υόρκη, Dennis Lim. Ένα από τα σημαντικά πρόσωπα τα οποία θα τιμήσει το 64ο Φεστιβάλ με την απονομή του «Χρυσού Αλέξανδρου» για το σύνολο της προσφοράς του στον ελληνικό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο είναι ο Νίκος Περράκης. Τα πόστερ του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11/2023) υπογράφει ο αγαπημένος εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Σελιμάς μέσα από ένα αυφάνταστο concept: Ένα παιδί βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου περιβάλλεται από σκηνικά αντικείμενα. Αιωρούνται γύρω του, δημιουργώντας ένα παράξενο κινηματογραφικό σύμπαν, έναν κόσμο φανταστικό, στον οποίο κατοικούν πλάσματα μαγικά, φαντάσματα και άπιαστες ιδέες. Το παιδί αντικατοπτρίζει όλα εκείνα που έχουμε ξεχάσει ότι κάποτε υπήρξαμε. Με καταβολές από τον μαγικό ρεαλισμό, οι αφίσες του Φεστιβάλ μάς καλούν να εξερευνήσουμε τα πάντα από την αρχή, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού.

Φωτογραφίες Χάρις Αλεξίου: Αχιλλέας Χαρίτος 

Info: Διάρκεια 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από 2-12/11.