Η αυγή της ημέρας σας βρίσκει στο κρεβάτι, μέχρι που το ξυπνητήρι στις 8.30 π.μ. χαλάει τον απολαυστικό σας ύπνο, με τον βίαιο ήχο του να σας αναγκάζει να πατήσετε χωρίς σκέψη το snooze-παρόλο που έχετε υποσχεθεί ήδη αρκετές φορές στον εαυτό σας να σηκώνεστε νωρίτερα το πρωί και ας μην βρίσκεστε στο γραφείο κατά τη διάρκεια (και) αυτού του lockdown. Τελικά, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα καταφέρνουν να σας σηκώσουν μετά βίας στις 10 π.μ. με εσάς να δίνετε άλλη μία υπόσχεση στον εαυτό σας: «Σήμερα θα κάνω όλα όσα άφησα χθες. Σήμερα θα είναι μία παραγωγική ημέρα».
Δυστυχώς, όμως, και σήμερα η ημέρα κυλάει όπως οι προηγούμενες με εσάς να βυθίζεστε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, κάνοντας τα άκρως απαραίτητα και αφήνοντας στα εκκρεμή, ό,τι θα θέλατε να είχατε πραγματοποιήσει λέγοντας στον εαυτό σας για να τον δικαιολογήσετε:
«Θα τα κάνω αύριο.»
«Γιατί να βιάζομαι, μήπως δεν έχουμε χρόνο;»
«Δεν πρόλαβα σήμερα.»
«Δεν έχω διάθεση να κάνω τίποτα».
«Αφού δεν θα έχει αποτέλεσμα, αφού κάθε ημέρα είναι ίδια.»
Μήπως βρίσκετε τον εαυτό σας στην παραπάνω περιγραφή; Σάς είναι οικεία αυτή η ημέρα, οι υποσχέσεις, οι επιλογές, οι προφάσεις, οι δικαιολογίες; Η αναβλητικότητα είναι μία συνήθεια, κι αν είναι κάτι που το βρίσκουμε και στους πιο πετυχημένους ανθρώπους (ίσως σε πολύ λιγότερο βαθμό από ό,τι στους υπόλοιπους), η περίοδος που διανύουμε την τρέφει, τη γιγαντώνει και μας αναγκάζει να κοιτιόμαστε στον καθρέφτη και να αναρωτιόμαστε γιατί ενώ θέλουμε να κάνουμε τόσα, δεν μπορούμε;!
Τι σας σταματά, λοιπόν;
Η αβεβαιότητα. H αβεβαιότητα που κυριαρχεί αναμφισβήτητα στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο, μας εμποδίζει να αισθανόμαστε ασφαλείς για όσα θα γίνουν αύριο, σε ένα μήνα ή μέχρι το τέλος του νέου έτους. Η ανασφάλεια αυτή με τη σειρά της, μας δυσκολεύει από το να κάνουμε όνειρα, να βάλουμε πρόγραμμα και να ορίσουμε συγκεκριμένα τα επόμενα βήματά μας.
Ο φόβος της αποτυχίας. Όσο πιο αβέβαιο σας φαίνεται το αύριο, τόσο πιο απίθανη σας κάνει να θεωρείτε την πιθανότητα της επιτυχίας. Πότε νιώθουμε ότι είναι πιο πιθανό να επιτύχουμε; Όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε! Σε αυτή την περίοδο που δεν ξέρουμε ούτε τι να πιστέψουμε, ούτε τι θα συμβεί, ο φόβος να αποτύχουμε γίνεται όλο και μεγαλύτερος αποτρέποντάς μας έτσι να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα – ειδικά αν αυτό αφορά κάτι καινούριο!
Η ψευδαίσθηση ότι έχουμε χρόνο και ό,τι και αν δεν κάνουμε δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Το παρατεταμένο Lockdown δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας. Χρόνο άδειο, προβλέψιμο, που μπορούμε να γεμίσουμε με ενέργειες ανά πάσα στιγμή θέλουμε, χωρίς να επηρεάζει το παρόν ή το άμεσο μέλλον μας. Αυτή η ψευδαίσθηση λοιπόν, μας κάνει να στεκόμαστε ακόμα πιο χαλαρούς απέναντι σε αυτό το pause της ζωής μας, το οποίο αντί να εκμεταλλευτούμε, το αφήνουμε πατημένο μέχρι να βαρεθούμε (ή να μας ξυπνήσει η ίδια η πραγματικότητα!).
Η έλλειψη κοινωνικοποίησης. Δεν είναι άγνωστο σε κανέναν ότι είμαστε κοινωνικά όντα. Μοιραζόμαστε ιδέες, συναισθήματα, απόψεις, χαμόγελα, αγκαλιές, σχέσεις, αλλά και πόνο. Όσο μοιραζόμαστε, τόσα κερδίζουμε. Εμπνεόμαστε καθημερινά, παίρνουμε παράδειγμα από ανθρώπους που θαυμάζουμε, συζητάμε τα προβλήματά μας με φίλους και αυτό μας βοηθά να χαλαρώνουμε, ενώ λαμβάνουμε το πιο ισχυρό αγχολυτικό του κόσμου: την αγκαλιά! Όσο, λοιπόν, λείπουν αυτά, λείπει και η έμπνευση και το μόνο που συσσωρεύεται μέσα μας είναι το άγχος, το κενό και η ανασφάλεια. Στοιχεία που δεν μας κινητοποιούν, αλλά μας παραλύουν -μας βυθίζουν.
Το remote working. Όταν είμαστε στο γραφείο, έχουμε γύρω μας όλα αυτά τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε όσα χρειάζεται για να βγει το ωράριο εργασίας μας – ακόμα και αυτά που δεν μας αρέσουν. Είναι απίστευτο πως η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να μας επηρεάσει τόσο, αφού χωρίς όλα εκείνα που μας κινητοποιούν, η προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε ουσιαστικά στις απαιτήσεις της ημέρας γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Η μη ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Ένα ζήτημα καίριο με εμφανείς τις δυσκολίες του από το 1οlockdown. Η δυνατότητα να αλλάζουμε περιβάλλον και να μοιραζόμαστε ανάμεσα σε αυτό που χαλαρώνουμε και ξεκουραζόμαστε (σπίτι) και σε αυτό που είμαστε σε εγρήγορση και παραγωγικότητα (εργασία) φάνηκε να είναι άκρως σημαντική την ισορροπία αυτών των δύο. Όταν η χαλάρωση και η παραγωγικότητα μοιράζεται το ίδιο σαλόνι, τότε αναπόφευκτα κάποια από τις δύο να πάρει περισσότερο χώρο (συνήθως οι εργασιακές υποχρεώσεις), προκαλώντας άγχος που με τη σειρά του «παγώνει» τη διάθεσή μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε για εκείνη της οποίας η θέση «καλύφθηκε» μερικώς ή παντελώς.
Τι να κάνετε ξεκινώντας από αύριο...
Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα και όσα μπορείτε να ελέγξετε
Όσο «κλισέ» και να ακούγεται, η αποδοχή της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα για την πορεία σας προς τα εμπρός, προς την εξέλιξη και την αλλαγή.
Δημιουργήστε, λοιπόν, για αρχή μία λίστα με όλα όσα μπορείτε να ελέγξετε αυτή την περίοδο, αλλά και με όσα είναι πέραν του δικού σας ελέγχου. Αφού την ολοκληρώσετε, εστιάστε στην πρώτη στήλη και καταγράψτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτά που ελέγχετε – πώς χρειάζεται να διαμορφώσετε τη συμπεριφορά σας από αύριο ώστε να φέρετε θετικότερα αποτελέσματα;
Μειώστε το άγχος της καθημερινότητας με μικρά βήματα
Έχει τύχει να περνάτε τις ημέρες σε "pause" και να συνειδητοποιείται συχνά ότι ενώ δεν κάνετε τίποτα έχετε ένα απροσδιόριστο βάρος στο στήθος; Κάθε τι που αναβάλλετε να κάνετε μέσα στην ημέρα σας – από το πλύσιμο των πιάτων μέχρι τα ψώνια στο supermarket- εκτός του να συσσωρεύει εκκρεμότητες στην "to do list" σας, συσσωρεύει και άγχος, το οποίο δεν μπορείτε, συνήθως, να αναγνωρίσετε συνειδητά από που προέρχεται!
Ξεκινήστε με τα πιο εύκολα tasks της ημέρας όπως τα πιάτα, το συμμάζεμα του χώρου σας, το καθάρισμα του μπάνιου, την τακτοποίηση των ρούχων, την καταγραφή μίας λίστας. Κάθε ολοκλήρωση των παραπάνω ισοδυναμεί με μία μικρή νίκη και όσα περισσότερα καταφέρετε να κάνετε, τόσο μικρότερη η “to do list” της ημέρας γίνεται με αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του άγχους, αλλά και περισσότερο χώρο και διάθεση για νέα πράγματα!
Ισορροπήστε την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή
Κάποιοι μπορεί να σκέφτεστε «εύκολο να το λες». Ας δούμε, όμως, τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη;
Ορίστε τον χώρο στον οποίο θα δουλεύετε και προτιμήστε να μην είναι κάποιος που χρησιμοποιείτε και για τη χαλάρωσή σας – π.χ. ο καναπές στο σαλόνι.
Καθορίστε συγκεκριμένο ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα εργάζεστε αλλά και την ώρα που θα κάνετε το διάλειμμά σας και φροντίστε να το τηρείται καθημερινά.
Μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας σας, απενεργοποιήστε laptop, desktop, tablet ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε για τη δουλειά σας όπως και τα emails ή τις ομαδικές συνομιλίες με συναδέλφους, πελάτες ή προϊστάμενους σε viber. Messenger και λοιπές πλατφόρμες.
Στην περίπτωση που σας δυσκολεύει να μην κοιτάτε το κινητό σας για ειδοποιήσεις που αφορούν τη δουλειά, απλά κάντε "unplug" και αφήστε το κινητό σε άλλο δωμάτιο.
Μην πέφτετε στην παγίδα να εργάζεστε τα Σαββατοκύριακα επειδή «δεν έχετε και κάτι άλλο να κάνετε!». Όσο επενδύετε χρόνο από τον προσωπικό σας για την επαγγελματική σας ιδιότητα, τόσο χάνετε τον εαυτό σας και όσα σας ευχαριστούν!
Ξεσυνηθίστε την αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία συνήθεια. Κι ευτυχώς, όπως με κάθε συνήθεια, έτσι με αυτή ισχύει ο απλός κανόνας: ό,τι συνηθίζεται, ξε-συνηθίζεται!
Το κακό στο «απλό», βέβαια, είναι ότι όσο απλό είναι να γίνει, άλλο τόσο απλό είναι να μην γίνει!
Πώς δημιουργούμε νέες πιο παραγωγικές συνήθειες λοιπόν;
Κάντε μία λίστα με όλα όσα θέλετε να πετύχετε μέσα στην ημέρα (ή την εβδομάδα, ή τον μήνα) σας.
Ξεκινήστε με αυτό που θα σας ήταν πιο εύκολο να κάνετε και δημιουργήστε μία νέα λίστα με όλα όσα θα κερδίσετε αν το κάνετε – πώς θα είναι διαφορετικές οι ημέρες σας, η ψυχολογία σας με αυτή τη νέα συνήθεια;
Φροντίστε να ξεκινήσετε όσο πιο άμεσα! Με κάθε μικρή νίκη που κατακτάτε, χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας και απομακρύνεστε από την αναβλητικότητα!
Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες συνήθειες, σας εμπνέουν και ενδυναμώνουν την απόφασή σας για όλα όσα θέλετε να αλλάξετε.
Κάθε μέρα που περνά, μην ξεχνάτε να ανταμείβετε τον εαυτό σας για όσα καταφέρνει – έτσι με την πάροδο του χρόνου δεν θα εστιάζετε μόνο σε αυτά που δεν κάνετε ή δεν καταφέρνετε, αλλά αντιθέτως, θα υπενθυμίζετε στον εαυτό σας όλα όσα πετυχαίνετε!
Περάστε από τη μία συνήθεια της λίστας στην επόμενη και σβήστε σιγά-σιγά κάθε «εκκρεμότητα». Επαναλάβετε καθημερινά για 3 μήνες!
Κι αν κάτι χρειάζεται να αναβάλλετε από αύριο, να θυμάστε: αυτό είναι η αναβλητικότητα!
Infο
Σπαθάρη Μαίρη
Organizational & Personal Growth Coach
Τηλ.: 6932846037