fbpixel

Search icon
Search
10 μουσεία σε όλη τη χώρα που αξίζoυν την προσοχή μας φέτος με αφορμή την επαναλειτουργία τους
ARTS & CULTURE

10 μουσεία σε όλη τη χώρα που αξίζoυν την προσοχή μας φέτος με αφορμή την επαναλειτουργία τους

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα σας συγκινήσουν


Λατρεύετε την τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας μας, αλλά τόσο καιρό έλειπε από την καθημερινότητά σας η τριβή με όλες τις πτυχές που επιθυμείτε να ανακαλύπτετε συνεχώς; Κι όμως, πλέον έχετε τη δυνατότητα να επαναφέρετε στο μυαλό σας την τεράστια σημασία των ιστορικών γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί στην Ελλάδα, μέσα από χώρους και δραστηριότητες που εστιάζουν στο παρελθόν και το νόημά του. Εμείς, λοιπόν, καταγράψαμε μια λίστα επιβλητικών μουσείων που στεγάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και τα new entries που προβλέπεται να απασχολήσουν εντός του επόμενου διαστήματος & σας προτείνουμε να τα εντάξετε στη λίστα με όλα όσα σκοπεύετε να θαυμάσετε αυτό το καλοκαίρι!

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

1-FN1RC.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών «ξετυλίγει» τη σπουδαία ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού, του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου που για πολλούς αιώνες αποτελούσε το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Σε μια εξαιρετική τοποθεσία στους πρόποδες του Παρνασσού, στο επιβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, μπορείτε να θαυμάσετε μια πλούσια συλλογή περιλαμβανόμενη κυρίως από αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα κι αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία προβάλλουν τη θρησκευτική και πολιτική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

Όσα μπορείτε να δείτε: Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών έχει ως κύριο θέμα την ιστορία του δελφικού ιερού και μαντείου και περιλαμβάνει αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα. Το σύμπλεγμα των δίδυμων κούρων, τμήματα αρχιτεκτονικής και πλαστικής διακόσμησης του θησαυρού των Σιφνίων, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού του Απόλλωνα, ο γλυπτός διάκοσμος του θησαυρού των Αθηναίων, εξαιρετικής σημασίας μέλη της Θόλου, ο γλυπτός διάκοσμος των δύο θησαυρών του ιερού της Αθηνάς Προναίας, ο ομφαλός -σύμβολο της δελφικής μαντείας- κι εντυπωσιακά αφιερώματα μέσα από αγάλματα, όπως ο Ηνίοχος είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα του μουσείου.

Info: Δελφοί, Φωκίδα, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00 – 20:00

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

2-KFBsM.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου δίκαια θεωρείται το κατεξοχήν μουσείο προβολής του μινωικού πολιτισμού, καθώς η συλλογή του με τις local αρχαιότητες αποτελεί τη σημαντικότερη στον κόσμο. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και του σύγχρονου πολιτισμού, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Όσα μπορείτε να δείτε: Η μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στο μουσείο περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα της κρητικής τέχνης που βρέθηκαν κατά κύριο λόγο από ανασκαφές στο κεντρικό κι ανατολικό τμήμα του νησιού. Τα περισσότερα χρονολογούνται στη μινωική εποχή, η οποία πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά του νησιού Μίνωα, εξασφαλίζοντας έργα κεραμικής, λιθοτεχνίας, σφραγιδογλυφίας, μικρογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και μνημειακής ζωγραφικής προερχόμενα από ανάκτορα, επαύλεις, οικισμούς, ταφικά μνημεία, ιερά και σπήλαια. Ο Δίσκος της Φαιστού, επίσης, είναι σίγουρα το πιο διάσημο έκθεμα του μουσείου, που οφείλετε να θαυμάσετε όλοι οι history lovers.

Info: Ξανθουδίδη και Χατζηδάκη 1, Ηράκλειο Κρήτης, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 16:00, Τρίτη 10:00 – 17:00

3. Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

3-ByPRK.jpg

Στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου των Ιπποτών της Ρόδου βρίσκεται το εντυπωσιακό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το σημαντικότερο ίσως μνημείο της Ιπποτοκρατίας. Θεμελιώθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. από τους Βυζαντινούς κι αποτέλεσε την Ακρόπολη του Φρουρίου. Ωστόσο, οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη μετά την κατάληψη της Ρόδου το 1309, το ανακατασκεύασαν προκειμένου να γίνει η επίσημη κατοικία του εκάστοτε Μεγάλου Μαγίστρου του τάγματός τους. Εκτός από ανάκτορο αποτελούσε διοικητικό κέντρο του ιπποτικού κράτους αλλά και ισχυρό φρούριο. Η είσοδος του Παλατιού είναι εντυπωσιακή και την κοσμούν δύο τεράστιοι ημικυκλικοί πύργοι με επάλξεις.

Όσα μπορείτε να δείτε: Στις αίθουσες του ορόφου μπορείτε ως επισκέπτες να θαυμάσετε τα μωσαϊκά πατώματα του μουσείου του είναι στρωμένα με ψηφιδωτά αρχαίας, ρωμαϊκής και βυζαντινής τεχνοτροπίας που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς, κυρίως από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτήρια της Κω. Εκτός από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, υπάρχουν επίσης κίονες και κιονόκρανα, μεσαιωνικά έπιπλα, καθρέπτες, πίνακες κι άλλα αντικείμενα που συμπληρώνουν το διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος. Την εσωτερική αυλή κοσμούν πολλά αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, ενώ ξεχωρίζουν οι αίθουσες αναμονής, υποδοχής, μουσικής, χορού και η αίθουσα του ψηφιδωτού της Μέδουσας.

Σε τμήμα του ισογείου του Παλατιού στεγάζεται η μόνιμη έκθεση της 4ης ΕΒΑ με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)» που συστήθηκε το 1993 με σκοπό να φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών και γενικότερα τα αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της παλαιοχριστιανικής, της βυζαντινής και της ιπποτικής πόλης της Ρόδου, όπως κεραμικά, γλυπτά, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας κτλ. Μην παραλείψετε φεύγοντας από το Μουσείο να κάνετε μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, την πιο καλοδιατηρημένη ζωντανή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης.

Info: Παλιά Πόλη, Ρόδος (στο τέλος της Οδού των Ιπποτών)

4. Μουσείο Μετάξης

4-yDGZH.jpg

Το Μουσείο Μετάξης βρίσκεται στο Σουφλί, τόπο συνυφασμένο με το μετάξι. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη (1883), το οποίο παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αστικών αρχοντόσπιτων της περιοχής. Το Αρχοντικό, όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης από το 1870 έως το 1944, δωρήθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στήσει ένα μουσείο αφιερωμένο στο μετάξι. Το μουσείο αποτελείται από δύο κτίρια: το παλαιό αρχοντικό Κουρτίδη και το διώροφο «κουκουλόσπιτο», τα οποία διατάσσονται γύρω από εσωτερική αυλή.

Όσα μπορείτε να δείτε: Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου αναπτύσσονται και στα δύο κτήρια. Στο ισόγειο του νεότερου κτίσματος, φωτογραφίες κι αρχειακό υλικό αναδεικνύουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Κουρτίδη και, παράλληλα, εξειδικευμένες προβολές αφηγούνται τη διαχρονική ιστορία του μεταξιού. Στον όροφο, αναπτύσσεται η κυρίως έκθεση: η προβιομηχανική διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και η επεξεργασία του μεταξιού. Σε ξεχωριστές ενότητες, παρουσιάζονται η αναπήνιση (το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού), η βαφή και ύφανση των μεταξωτών, καθώς και η καθημερινή ζωή στο Σουφλί κατά τον 20ό αιώνα. Στο παλαιό αρχοντικό εκτίθενται μοναδικές σουφλιώτικες φορεσιές και εξαρτήματα της τοπικής ενδυμασίας, αλλά και σύγχρονα εντυπωσιακά κοστούμια κινεζικής όπερας, μέρος της συλλογής που δωρήθηκε στο Ίδρυμα από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τον Μάιο του 2018.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλει την ιστορία του μεταξιού ανά τους αιώνες και εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού.

Plus: Οι επισκέπτες, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών παραγωγών, ενημερώνονται για τον πολυδιάστατο ρόλο του μεταξιού ως διαχρονικό στοιχείο του υλικού πολιτισμού, αλλά και για το Σουφλί, σε σχέση κυρίως με το ιστορικό-γεωγραφικό και οικολογικό-περιβαλλοντικό πλαίσιο αναφοράς της πόλης.

Info: Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00, Τρίτη κλειστά

5. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

5-VCUNq.jpg

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου που στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής του νησιού, παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και προσεγγίζοντας με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία. Στόχος του μουσείου είναι να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά μας στον τομέα της ελαιουργίας και να την εντάξει στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής.

Όσα μπορείτε να δείτε: Τα κτήρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου έχουν αποκατασταθεί υποδειγματικά για την καλύτερη δυνατή περιήγησή σας. Έτσι, μπορείτε να παρατηρήστε πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός και πώς εξελίχθηκε το εργοστάσιο από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση. Συγχρόνως, θα γνωρίσετε την καθημερινή ζωή στη «Μηχανή του Κοινού», ενώ στο κεντρικό κτήριο θα ανακαλύψετε τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής: σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό. Θα δείτε, επίσης, τον αλευρόμυλο που λειτουργούσε συμπληρωματικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν δεν λειτουργούσε το ελαιοτριβείο.

Plus: Οι χώροι και τα εκθέματα είναι friendly προς τους μικρούς φίλους, καθώς μπορούν να ακούσουν να σφυρίζει η μπουρού του εργοστασίου, καλώντας τους εργάτες στη δουλειά. Θα παρακολουθήσουν τα μηχανήματα σε λειτουργία και θα βρουν ψηφιακές παραγωγές που δείχνουν τα στάδια παραγωγής του λαδιού («Από την Ελιά στο Λάδι» και «Από το Νερό στο Νερό»). Στο μεταξύ, θα παίξουν με την πολυμεσική εφαρμογή «Του Κοινού η Μηχανή», μαθαίνοντας για τη λειτουργία των μηχανημάτων του ελαιουργείου και θα καταλάβουν καλύτερα πώς ελέγχεται η ποιότητα του λαδιού, κάνοντας πειράματα οξυμέτρησης.

Info: Αγία Παρασκευή, Λέσβος, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00, Τρίτη κλειστά

6. Μουσείο Μαστίχας Χίου

7-AK1NY.jpg

Στα Μαστιχοχώρια της Χίου, βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας με σκοπό να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία το νησί εντάσσει στο πολιτιστικό του τοπίο. Μέσα από το πρίσμα εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Όσα μπορείτε να δείτε: Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, θα μάθετε για το σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα, θα ανακαλύψετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στην δεύτερη ενότητα, θα παρατηρήσετε πώς η διαχείριση της μαστίχας διαμόρφωσε ιστορικά το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα, θα ενημερωθείτε πλήρως για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

Info: Πυργί (θέση Ράχη), Χίος, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00, Τρίτη κλειστά

7. Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

9-068YR.jpg

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στόχος του αποτελεί η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Όσα μπορείτε να δείτε: Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία: επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Plus: Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει: εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων, πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μακέτες, πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις, αλλά και ταινίες τεκμηρίωσης.

Info: Στυμφαλία 200 16, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00, Τρίτη κλειστά

8. Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

6-5OFta.jpg

Με την αποκάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών το 1977, άρχισε αμέσως η συντήρηση των περίφημων τοιχογραφιών που τους διακοσμούσαν. Παράλληλα, δημιουργήθηκε επιτόπου εργαστήριο συντήρησης για την διάσωση κι αποκατάσταση των εξαιρετικά σημαντικών κινητών ευρημάτων που περιείχαν. Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο του μουσείου που εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα απαραίτητο για την διάσωση των τοιχογραφιών.

Όσα μπορείτε να δείτε: Υπηρετώντας το ουτοπικό όνειρο της «αιώνιας» διατήρησης, η σύγχρονη τεχνολογία επιστρατεύεται για να σταματήσει τη φυσική διαδικασία της φθοράς. Το αρχαίο αντικείμενο καθαρίζεται, συντηρείται, «αποκαθίσταται» κι εκτίθεται στο κοινό αποξενωμένο από την πρωτογενή λειτουργία του. Ο τρόπος έκθεσης οφείλει να σέβεται τη μορφή και το χαρακτήρα του, ωστόσο δεν μπορεί παρά να εκφράζει την αισθητική των συγχρόνων στις ιδεολογικές ανάγκες των οποίων απευθύνεται κι εσείς έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε. Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις επιλέχθηκαν για την έκθεση φόρμες αυστηρά λιτές, διαχρονικά γεωμετρικές και υλικά μοντέρνα και ουδέτερα που ανταποκρίνονται στις πιο αυστηρές προδιαγραφές συντήρησης: μέταλλο, κρύσταλλο, θαμπό αλουμίνιο, συνθετικό γυαλί. Χρησιμοποιήθηκε ό,τι καλύτερο διαθέτει η σύγχρονη διεθνής τεχνολογία στον τομέα της μουσειογραφίας, μετάλλινες, στεγανές, αυτόνομα κλιματιζόμενες προθήκες, κρυστάλλινες οπτικές ίνες, μετάλλινα, ηχοαπορροφητικά πετάσματα, πολλαπλά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, ώστε να εξασφαλιστούν για εσάς εικόνες προστασίας και διαρκούς συντήρησης για τα ευρήματα.

Info: Βεργίνα 590 31, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00 – 20:00, Τρίτη 12:00 – 20:00

9. Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου

9-ZiZE1.jpg

Σε ένα ξεχωριστό under the sea μουσείο μετατράπηκε μετατραπεί ο πλούσιος βυθός γύρω από την Αλόννησο, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές εντυπωσιασμού από τις πρώτες κιόλας ώρες της λειτουργίας του. Η περιοχή θα αποτελεί κατ' αυτόν τον τρόπο έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο στους ενδιαφερόμενους με καθοδηγούμενη κατάδυση, κάνοντας τη διαφορά για τους history lovers.

Όσα μπορείτε να δείτε: Το μεγαλεπήβολο σχέδιο με επίκεντρο το διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας, αποσκοπεί στη γνωριμία του κόσμου με την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, κάτω από τη θάλασσα. Το νησάκι της Περιστέρας βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων και βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ πλέον είναι ανοιχτό προς όλους εσάς που λατρεύετε να κολυμπάτε σε διαυγή νερά και να εμπλουτίζετε τις ιστορικές σας γνώσεις, ανακαλύπτοντας νέους -όλο και πιο μαγικούς- τόπους. Η πληροφόρησή σας στα πολιτισμικά αυτά θέματα, θα πραγματοποιείται μέσω ταμπλετών που θα παρέχουν πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα, τη στιγμή που πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν ζωντανά εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο nous.com.gr.

Info: Βυθός Αλόννησου, γύρω από το ναυάγιο της Περιστέρας, Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στη Χώρα Αλόννησου για να γνωρίσουν το ναυάγιο και να καταδυθούν εικονικά. Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 17:00 έως τις 20:00.

10. Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Tήνου

10-8uD0l.jpg

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου, περιγράφουν αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, που αποτελεί το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται με κάθε τρόπο το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Όσα μπορείτε να δείτε:
Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών αντικειμένων, όπως τα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια και γουδιά). Αξίζει, επίσης, να ρίξετε μια ματιά στα πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, στα εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, καθώς και στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη. Μετά την τεχνολογική διαδρομή του μαρμάρου, παρουσιάζονται, με πλούσιο εποπτικό υλικό και πρωτότυπα αντικείμενα, η κοινωνική και οικονομική πλευρά αυτής της τέχνης, οι κατηγορίες των προϊόντων της, η ιστορική διαδρομή της μαρμαρογλυπτικής της Τήνου, καθώς και η συμβολή των τηνιακών μαρμαράδων στην οικοδόμηση της Αθήνας και άλλων πόλεων κατά τον 19ο αιώνα. Η έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρη την Τήνο καταγράφεται στις εικόνες ενός οδοιπορικού, που σας παροτρύνει σε δικές σας περιηγήσεις στο νησί.

Info:
Πάνορμος 842 01, Τήνος, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00, Τρίτη κλειστά

Don't miss! 

Έκθεση του γλύπτη Nikolas με τίτλο «ΣΚΕΨΕΙΣ»

99.jpg

Μαζί με τα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι, μην παραλείψετε την έκθεση «ΣΚΕΨΕΙΣ» του γλύπτη Nikolas, που παρουσιάζει η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, σε επιμέλεια των ιστορικών της τέχνης, Αννίτας Αποστολάκη και Αναστασίας Μανιουδάκη, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα φιλοσοφικό περίπατο στους κήπους της.

Εγκαινιάζοντας την εκθεσιακή δραστηριότητα του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, η σειρά έργων του έχει ως κύριο άξονά της τον προβληματισμό του για το μέλλον του ανθρώπου, το οποίο καθορίζεται από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και το machine learning. Πέραν, όμως, του διπόλου Νέες Τεχνολογίες – Άνθρωπος, σημαντική θέση στη δουλειά του Nikolas έχουν οι πνευματικές ανησυχίες∙ ενδεχομένως το μόνο πράγμα που δεν μπορεί ακόμη να χαρτογραφηθεί τεχνολογικά, καθώς είναι μοναδικές για κάθε άνθρωπο. Τα γλυπτά αυτά ξεδιπλώνουν το εύρος των αναφορών του, οι οποίες προέρχονται από τις χώρες σε τέσσερις ηπείρους του πλανήτη όπου έχει ζήσει και ταξιδέψει: κινούμενος στο πλαίσιο του πριμιτιβισμού, ασπάζεται τόσο τη μινιμαλιστική αισθητική των πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων και τη δυναμική κίνηση της μινωικής γλυπτικής, όσο και την τέχνη των ιθαγενών και των αρχαίων πολιτισμών της Μέσης Ανατολής.

Info: Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, Σπέτσες 18050, διάρκεια έκθεσης: 3 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2020