fbpixel

Search icon
Search
Χειμερινή κόπωση: 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να βρείτε ξανά τη χαμένη σας ενέργεια
WELLNESS

Χειμερινή κόπωση: 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να βρείτε ξανά τη χαμένη σας ενέργεια

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε και θα σας βοηθήσουν


Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο οργανισμός μας καλείται να αναγνωρίσει και να προσαρμοστεί σε διάφορες εξωτερικές μεταβολές. Οι ημέρες μικραίνουν, το φως του ήλιου είναι λιγότερο, ενώ η θερμοκρασία μειώνεται συνεχώς. Αυτές οι μεταβολές είναι σταδιακές και γι' αυτό τις περισσότερες φορές δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε είναι η σταδιακά αυξανόμενη κούραση, η οποία φτάνει στο πικ της όσο πλησιάζουμε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Τι είναι η χειμερινή κόπωση; 

Τα πρωινά γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα, καθώς η διαδικασία του να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας παίρνει όλο και περισσότερη ώρα. Παρόλο που καταναλώνουμε την καθημερινή ποσότητα καφεΐνης, νιώθουμε ότι δεν έχουμε ξυπνήσει 100% και ότι το μυαλό μας δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί να είναι νωρίς το απόγευμα αλλά ξεκινάμε να χασμουριόμαστε όπως όταν ετοιμαζόμαστε να πέσουμε για ύπνο το βράδυ. Η όρεξη μας για βόλτες, κυρίως βραδινές, με φίλους μειώνεται συνεχώς. Ένας από τους κυριότερους λόγους που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σχετίζεται με την μελατονίνη. 

12-sleeps-till-xmas-christmas-sleepwear-editorial-three-graces-london-oyster-pyjamas-nightwear-sleeping-beauty-gifts-for-her-lingerie-la-femme-061.jpg

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και σχετίζεται με τον ύπνο.  Ο εγκέφαλός μας σε όσο περισσότερο φως εκτίθεται τόσο λιγότερη μελατονίνη εκκρίνει, και το αντίθετο. Όσο περισσότερο σκοτάδι, τόσο περισσότερη μελατονίνη. Αυτή λοιπόν η διαδικασία δημιουργεί ακριβώς το αίσθημα της υπνηλίας και της κούρασης. Όταν το φως του ήλιου αρχίζει να χάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα από πολύ νωρίς το απόγευμα, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο εγκέφαλο αυξάνονται και ενεργοποιούν την ανάγκη για ξεκούραση και περισσότερο ύπνο. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί και ως εποχική κόπωση, ωστόσο πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού τους πιο κρύους και σκοτεινούς μήνες. 

Τρόποι αντιμετώπισης της χειμερινής κόπωσης 

Υπάρχουν όμως κάποιοι φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το συναίσθημα της κούρασης και να βρείτε ξανά τη χαμένη σας ενέργεια. Σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω! 

1. Βγείτε στο φως 

Το περιορισμένο φως το χειμώνα μπορεί να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία του κιρκαδιανού ρυθμού. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το σκοτάδι αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό. Αυτό που καλείστε να κάνετε είναι να βρίσκεστε στο φως του ήλιου όσο περισσότερο μπορείτε. Κάντε περισσότερες βόλτες τις πρωινές ώρες ενώ αν δουλεύετε σε πιο σκοτεινό μέρος φροντίστε να κάθεστε πιο κοντά στο παράθυρο κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε κάθε μισή ώρα να βγαίνετε για λίγα λεπτά στο μπαλκόνι.

den-xalarwnete-swsta-1.jpg

2. Βελτιώστε τον ύπνο σας 

Είναι γνωστό ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα, ωστόσο ο περισσότερος ύπνος τον χειμώνα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας το επόμενο πρωί. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε σταθερή ρουτίνα στον ύπνο σας και υιοθετήσετε ορισμένες υγιείς συνήθειες. Φροντίστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ενώ βάλτε ως στόχο να μην ξεπερνάτε τις 8 ώρες ύπνου καθημερινά. 

3. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η αλήθεια είναι πως όταν η ενέργεια βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να ασκηθούμε. Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη συνθήκη η άσκηση θα έχει θετική επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση αργά το απόγευμα όχι μόνο ανεβάζει την ενέργεια, αλλά βοηθάει και στον καλύτερο βραδινό ύπνο, ενώ η αδράνεια έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Βρείτε τον τύπο άθλησης που σας αρέσει και... σηκώστε μανίκια. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να πιέσετε για λίγο τον εαυτό σας αλλά τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν. 

4. Χαμηλώστε τη θέρμανση τη νύχτα 

Όπως τονίσαμε και προηγουμένως, ο βραδινός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κόπωση της επόμενης ημέρας. Για έναν βαθύ ύπνο, καλό είναι να μην έχετε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο δωμάτιο σας και να σκεπάζεστε με πάπλωμα ή κουβέρτα που θα σας διατηρήσουν στην κατάλληλη θερμοκρασία χωρίς να ιδρώνετε. 

sleeping-7-tropoi-kaluteros-upnos.jpg

5. Δώστε ιδιαίτερη βάση στη διατροφή σας

Η διατροφή δεν θα μπορούσε να λείπει, καθώς αποτελεί με τη σειρά της καθοριστικό παράγοντα για το αίσθημα της κούρασης. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματα σας συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα για να δημιουργήσετε μία ισορροπία. Αποφύγετε τον καφέ αργά το απόγευμα, ενώ φροντίστε το βραδινό σας να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε φυτικές ίνες, φρούτα ή λαχανικά. 

Παρόλο που η χειμερινή κόπωση είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν μας εμποδίζει από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Σε περίπτωση που διατηρείται για περισσότερο καιρό ή γίνεται πιο έντονη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό.