fbpixel

Search icon
Search
Χαιροφοβία: Τι είναι η φοβία της χαράς και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε;
PSYCHOLOGY

Χαιροφοβία: Τι είναι η φοβία της χαράς και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε;

Αλλάξτε τη ζωή σας προς το καλύτερο


Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πλέον μυστικό, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να παλέψουν τη σύγχρονη εποχή με το έντονο άγχος και το stress. Είναι η νέα συνθήκη της ζωής μας, η νέα πραγματικότητα που καθορίζει -σχεδόν- τα πάντα, ακόμη και τις σκέψεις μας. Πόσες φορές έχετε αισθανθεί φόβο, όταν κάνετε μία ευχάριστη σκέψη για το παρόν ή το μέλλον σας; Πόσες φορές έχετε σκεφθεί ότι κάθε στιγμή χαράς μπορεί να έχει ακριβό τίμημα και να μετατραπεί αυτόματα σε δυστυχία; 

Ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών γεγονότων, μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας φοβίας που είναι γνωστή ως «χαιροφοβία» και παρακάτω, θα ανακαλύψετε το πώς θα μπορέσετε να τη διαχειριστείτε.

Για όλα υπάρχει μία εξήγηση!

Τι είναι η χαιροφοβία;

shutterstock-2018571389.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η cherophobia (χαιροφοβία) είναι ουσιαστικά ο φόβος της χαράς και της ευτυχίας. Η λέξη, αυτή, προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «χαίρω» και αφορά ανθρώπους που φοβούνται τις συνέπειες που πιστεύουν ότι ακολουθούν τη χαρά και την ευτυχία. Το make the long story short, πρόκειται για έναν φόβο που σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα της χαράς και εκδηλώνεται όταν ένα άτομο φοβάται να αισθανθεί έντονα, ευχάριστα συναισθήματα, ενώ οι ειδικοί ψυχικής υγείας την κατατάσσουν στις αγχώδεις διαταραχές, καθώς προκαλεί έντονα συμπτώματα άγχους και ενοχικά συναισθήματα.

Στην περίπτωση της χαιροφοβίας, το άγχος σχετίζεται με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που κάνουν το άτομο χαρούμενο. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει τη χαιροφοβία, δεν πρέπει να είναι και να φαίνεται απαραίτητα λυπημένος, αλλά μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες και κυρίως σκέψεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το αίσθημα της ευχαρίστησης ή της χαράς. Το έντονο άγχος που συνοδεύει τις χαρούμενες κοινωνικές περιστάσεις και η απόρριψη ευκαιριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στη ζωή, λόγω του φόβου ότι μπορεί να ακολουθήσει κάτι κακό, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της, όπως και η αίσθηση ότι πάντα θα ακολουθήσει κάτι αρνητικό, μετά από μία θετική εξέλιξη. Πώς μπορεί να αλλάξει όλο αυτό;

Πώς αντιμετωπίζεται

shutterstock-1657558288.jpg

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν και ζουν με τη χαιροφοβία, έχουν σε πολλές περιπτώσεις την πεποίθηση ότι η υπερβολική χαρά μπορεί να έχει κακές συνέπειες, ακόμη και πολύ-πολύ άμεσα και οδηγούνται σε δυσοίωνες σκέψεις, πιστεύοντας πως αν η ζωή ακολουθεί μια θετική πορεία, θα έρθει αργότερα ένα αρνητικό γεγονός που μπορεί να τα ανατρέψει όλα. Τα άτομα αυτά, καταλήγουν να φοβούνται και αποφεύγουν αποφάσεις ή και επιλογές που προάγουν τη συναισθηματική ευεξία, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες ενός κακού συμβάντος. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί σημειώνουν πως όλο αυτό είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στο «κάδρο» μπαίνει και η τελειομανία.

Το ευχάριστο -ωστόσο- είναι πως υπάρχουν πράγματι ορισμένες άμεσες στρατηγικές που μπορούν να δοκιμάσουν όσοι αντιμετωπίζουν ή βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τέτοια συναισθηματική κατάσταση, προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές σκέψεις και τον εξαντλητικό φόβο. Η βαθιά αναπνοή και εκπνοή, με συγκεκριμένο ρυθμό -για παράδειγμα- βοηθά το άτομο να χαλαρώσει και να εκτονώσει την ένταση της ημέρας, ενώ εξίσου βοηθητική μπορεί να είναι και η έκθεση σε γεγονότα που προκαλούν τη χαρά και την ικανοποίηση, που θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Σε περίπτωση που ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κάνετε ένα step back, προκειμένου να εξετάσετε την κατάσταση από απόσταση κι από μία άλλη οπτική γωνία, ενώ είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσετε πως η χαρά και η διασκέδαση είναι ένα δώρο που χαρίζεται απλόχερα στον κάθε άνθρωπο και δεν πρέπει να συνδέονται με τον φόβο του τι μπορεί να ακολουθήσει. 

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε από μόνοι σας τις αρνητικές σκέψεις, ειδικά όταν βρίσκεστε σε μία κατάσταση ευφορίας. Αντί να επιχειρείτε να μειώσετε ή να απομυθοποιήσετε ένα γεγονός, μία συνθήκη, μία σχέση ή και έναν άνθρωπο, απολαύστε την στιγμή και ζήστε την στον μέγιστο βαθμό. Κάνοντας ένα μικρό step κάθε φορά, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το φόβο και τις αρνητικές σκέψεις με πιο ευχάριστες. Αφήστε το παρελθόν πίσω σας και μην σκέφτεστε το μέλλον. Επικεντρωθείτε στο παρόν και δώστε στην κάθε στιγμή τη σημασία που της αξίζει. Κάθε λεπτό που αναπνέουμε σε αυτόν τον κόσμο, είναι ένα δώρο που μας χαρίζεται απλόχερα και είναι πολύ-πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε όλοι μας αυτό. Δεν είναι στο χέρι μας να ελέγχουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας ή τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας. Είναι -όμως- στο χέρι μας να αξιοποιούμε το οτιδήποτε και να το απολαμβάνουμε. Be present, be brave and keep going!