fbpixel

Search icon
Search
Άγχος VS Στρες: Γνωρίζετε τις διαφορές τους;
WELLNESS

Άγχος VS Στρες: Γνωρίζετε τις διαφορές τους;

Η κατανόησή τους μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε! 


Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το άγχος και το στρες. Και τα δύο είναι συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά το άγχος συνήθως προκαλείται από ένα εξωτερικό έναυσμα. Αυτό μπορεί να είναι κάτι βραχυπρόθεσμο, όπως ένα επαγγελματικό deadline ή μια διαφωνία με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Από την άλλη, μπορεί να είναι και κάτι μακροπρόθεσμο, όπως η απροθυμία για εργασία που δεν επιθυμείτε, οι διακρίσεις ή κάποια χρόνια ασθένεια.

Γνωρίστε τη διαφορά 

shutterstock-1196187574.jpg

Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό την επήρεια στρες εμφανίζουν ψυχικά και σωματικά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, θυμό, κόπωση, μυϊκούς πόνους, πεπτικά προβλήματα και δυσκολία στον ύπνο.

Το άγχος, από την άλλη πλευρά, ορίζεται από επίμονες, υπερβολικές ανησυχίες που δεν υποχωρούν ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιος στρεσογόνος παράγοντας. Το τελευταίο οδηγεί σε ένα σχεδόν πανομοιότυπο σύνολο συμπτωμάτων με το στρες: αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, μυϊκή ένταση και ευερεθιστότητα.

Τι πρέπει να αντιληφθείτε 

shutterstock-204701533.jpg

Τόσο το ήπιο στρες, όσο και το ήπιο άγχος ανταποκρίνονται καλά σε παρόμοιους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η καλή υγιεινή του ύπνου είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι καταπολέμησης!

Εάν το στρες ή το άγχος σας δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις τεχνικές διαχείρισης ή εάν αισθάνεστε ότι επηρεάζουν την καθημερινή σας λειτουργία ή τη διάθεσή σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι βιώνετε και να σας παρέχει πρόσθετα «εργαλεία» αντιμετώπισης.

Για παράδειγμα, ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν μπορεί να πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή. 

Αγχώδεις Διαταραχές

shutterstock-2170976663.jpg

Οι αγχώδεις διαταραχές διαφέρουν από τα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα άγχους ως προς τη σοβαρότητά τους και ως προς το πόσο διαρκούν: Το άγχος συνήθως επιμένει για μήνες και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και τη λειτουργικότητα. Ορισμένες διαταραχές, όπως η αγοραφοβία (ο φόβος των δημόσιων ή ανοικτών χώρων), μπορεί να κάνουν το άτομο να αποφεύγει ευχάριστες δραστηριότητες ή να δυσκολεύεται να διατηρήσει μια θέση εργασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, το 31% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια αγχώδη διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μία από τις πιο συχνές είναι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Για να εντοπίσει κάποιος αν πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ο ψυχολόγος είναι εκείνος που θα αναζητήσει συμπτώματα όπως η υπερβολική, δύσκολα ελεγχόμενη ανησυχία που εμφανίζεται τις περισσότερες ημέρες επί έξι μήνες. Αυτή μπορεί να μεταπηδά από θέμα σε θέμα. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή συνοδεύεται επίσης από τα σωματικά συμπτώματα του άγχους.

Ένας άλλος τύπος αγχώδους διαταραχής είναι η διαταραχή πανικού, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνικές κρίσεις άγχους που μπορεί να κάνουν το άτομο να ιδρώνει, να ζαλίζεται και να λαχανιάζει για αέρα.

Το άγχος μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με τη μορφή συγκεκριμένων φοβιών (όπως ο φόβος για τις πτήσεις) ή ως κοινωνικό άγχος, το οποίο χαρακτηρίζεται από διάχυτο φόβο για τις κοινωνικές καταστάσεις.