fbpixel

Search icon
Search
World Mental Health Day: 7 συνήθειες που σαμποτάρουν την ψυχική σας υγεία
PSYCHOLOGY

World Mental Health Day: 7 συνήθειες που σαμποτάρουν την ψυχική σας υγεία

Μήπως τις έχετε υιοθετήσει; Κι αν ναι, τι μπορείτε να κάνετε;


Η 10η του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία και παρά τη σημασία της, πολλές φορές υιοθετούμε συνήθειες που τη σαμποτάρουν, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας ισορροπία, τη διάθεσή μας και την ποιότητα της ζωής μας. 

Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές που μπορούν να επιδεινώσουν την ψυχική μας υγεία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αλλάξουμε. 

1. Η συνεχής έκθεση στα κοινωνικά δίκτυα 

Η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων είναι ένα από τα πιο σύγχρονα προβλήματα που επιβαρύνει την ψυχική υγεία. Η συνεχής έκθεση σε άρτια επιμελημένες εικόνες της ζωής των άλλων δημιουργεί συχνά ένα αίσθημα ανεπάρκειας ή ζήλειας. Επιπλέον, η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα «ιδανικά» πρότυπα που παρουσιάζονται στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψη. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στα κοινωνικά δίκτυα και να θυμάστε ότι αυτό που βλέπετε συχνά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή. Επικεντρωθείτε στις προσωπικές σας εμπειρίες και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα με πιο συνειδητό τρόπο.

shutterstock-2085119098.jpg

2. Ο αρνητικός αυτοδιάλογος 

Οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση. Αν συνεχώς υποτιμάμε τον εαυτό μας, επικεντρωνόμαστε στα λάθη μας ή πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ικανοί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικότερη αίσθηση κατωτερότητας και απογοήτευσης. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Ασκήστε το self love και προσπαθήστε να αναγνωρίζετε τις θετικές πλευρές του εαυτού σας. Ο θετικός αυτοδιάλογος μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει το άγχος. 

3. Δεν αποδέχεστε τα συναισθήματά σας 

Πολλοί άνθρωποι, για να αντιμετωπίσουν δυσάρεστα συναισθήματα, τα αποφεύγουν ή τα καταπιέζουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή συγκρούσεων, τη μη έκφραση συναισθημάτων ή τη χρήση μηχανισμών άμυνας, όπως η υπερβολική απασχόληση με άλλες δραστηριότητες για να μην αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώθει και να εκφράζει όλα τα συναισθήματα. Η έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της επούλωσης και της ανακούφισης από το άγχος. 

sinaisthimatiki-exantlisi.jpg

4. Η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή 

Η εργασία είναι σημαντική, αλλά η υπερβολική ενασχόληση με αυτήν, εις βάρος της προσωπικής ζωής και της ξεκούρασης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία. Το εργασιακό άγχος, η κούραση και η εξουθένωση είναι συχνά αποτέλεσμα της έλλειψης ισορροπίας. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Προσπαθήστε να οριοθετήσετε τις ώρες εργασίας και να αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση, χόμπι και κοινωνικές δραστηριότητες. Η ισορροπία είναι το κλειδί για μακροπρόθεσμη ευεξία. 

5. Η κακή διατροφή κι έλλειψη άσκησης 

Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση. Η κακή διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη, μπορεί να συμβάλλει σε έντονα συναισθήματα κούρασης και ανησυχίας. Επίσης, η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενδορφινών, οδηγώντας σε πτώση της διάθεσης. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, αλλά ενισχύει και την ψυχική υγεία.

shutterstock-2060246495-713659867813-KDXSI.jpeg

6. Η απομόνωση και η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Η ανθρώπινη σύνδεση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική ευεξία. Η απομόνωση και η έλλειψη επικοινωνίας με τους γύρω μας μπορεί να αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς, με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που απομακρύνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον συχνά αισθάνονται πιο αποκομμένοι και ευάλωτοι. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Είναι σημαντικό να διατηρούμε υγιείς κοινωνικές σχέσεις και να αναζητούμε υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω μας. Η ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος απομόνωσης. 

7. Η έλλειψη ύπνου 

Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και της συνολικής ψυχικής ευεξίας. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, ευερεθιστότητα και μείωση της ικανότητας να αντιμετωπίσουμε το στρες. Επιπλέον, η χρόνια αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Επιδιώξτε να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ξεκούραστο ύπνο. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε.


THE ESSENTIALS:

1663823-264x264-800x800-96x96-560x560.jpg

BOOK: «Σου αξίζει να ευτυχήσεις», Αγνή Μαριακάκη, εκδόσεις Key Books | BUY HERE

10-removebg-preview-1.png

ESSENTIAL OIL: Apivita, attica - The Department Store | BUY HERE

fireshot-capture-401-1629107-264x264-800x800-96x96-560x560jpg-560-560-externalwebstoragegr-removebg-preview.png

ANTI-STRESS BALLS: Moses Yoga, Public | BUY HERE

3485366-za4RH.jpg

ANTI-STRESS COLORING BOOK: Japanese Inspirations, Zentio, Πλαίσιο | BUY HERE

trudon-dada-tea-and-vetiver-b-gr-removebg-preview.png

CANDLE: Dada, tea & vetiver, Trudon, Link Jewellery | SEE MORE