fbpixel

Search icon
Search
Work from Home: Τι είναι το zoom fatigue και πώς θα το αντιμετωπίσετε
PSYCHOLOGY

Work from Home: Τι είναι το zoom fatigue και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Οδηγός επιβίωσης για τη νέα εικονική μας καθημερινότητα


Η εμφάνιση της πανδημίας σηματοδότησε την εκκίνηση μιας νέας και πρωτόγνωρης ζωής και καθημερινότητας. Τα νέα μέτρα έφεραν συνταρακτικές αλλαγές στη ζωή μας. Από τον Μάρτιο, οι περισσότεροι από εμάς, λόγω της φυσικής απόστασης που χρειάζεται να διατηρούμε, χρησιμοποιούμε διαδικτυακές πλατφόρμες για επαγγελματικούς, πανεπιστημιακούς, ή άλλους σκοπούς, προκειμένου να επικοινωνήσουμε, περιορίζοντας έτσι τις μετακινήσεις μας και συμβάλλοντας στην καταστολή της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του tablet, ή του κινητού, καταπονεί τόσο τα μάτια μας, όσο και το μυαλό μας. Αυτή η νέα εικονική πραγματικότητα εισήγαγε ένα νέο όρο στην επιστημονική σφαίρα που ακούει στο όνομα Zoom Fatigue. Ουσιαστικά είναι μία έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εξάντληση που προκαλείται από τις συνεχείς βιντεοκλήσεις. 

Εάν, λοιπόν, ταλαιπωρείστε και εσείς από το Zoom Fatigue, παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για να το καταπολεμήσετε!

Γιατί ονομάζεται Zoom Fatigue;

1-g0YeA.jpg

Το φαινόμενο αυτό έλαβε το όνομα Zoom, καθώς εν μέσω πανδημίας η ομώνυμη πλατφόρμα αποτέλεσε το δημοφιλέστερο εργαλείο τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, ο όρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις υπόλοιπες εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων των Google Hangouts και Meet, Skype, Microsoft Teams, Webex, FaceTime. Ο λόγος που νιώθουμε περισσότερη κούραση οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιντεοκλήσεις απαιτούν περισσότερη διανοητική επεξεργασία από τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις μας. Συνεπώς, εξαντλούμαστε σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πώς θα μπορέσουμε, λοιπόν, να επιβιώσουμε από τη νέα αυτή συνθήκη;

Εξερευνήστε τις εναλλακτικές σας

Είναι απολύτως κατανοητό ότι η βιντεοκλήση με τους συνεργάτες, τους φίλους, την οικογένεια είναι ό,τι πιο κοντινό διαθέτουμε ως εναλλακτική λύση, αμέσως μετά τη φυσική επικοινωνία, η οποία έχει περιοριστεί. Ωστόσο, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας όπως emails, γραπτά ή φωνητικά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτή η εναλλαγή μέσων θα παρατηρήσετε ότι είναι πραγματικά σωτήρια λύση, διότι θα σας γλιτώσει από την κόπωση που μπορεί να αισθανθείτε από την πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας και από τις επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει το Zoom Fatigue στην παραγωγικότητά σας.

3-iNUkI.jpg

Να καταγράφετε πάντα τα θέματα προς συζήτηση

Είτε είστε εσείς το άτομο που δημιουργείτε το meeting μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, είτε απλώς συμμετέχετε, είναι απαραίτητο να έχετε σκεφτεί από πριν για το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα συζητήσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο, προτού ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, κι επεξεργαστείτε το θέμα της συζήτησης. Αν είστε ο διοργανωτής ενημερώστε εξαρχής τους συμμετέχοντες με τον σαφή σκοπό της συνάντησης, παρέχοντας ένα σχεδιάγραμμα με τα θέματα που χρειάζεται να καλύψετε. Οι επαγγελματικές κλήσεις θα αποκτήσουν νόημα, θα γίνουν αποτελεσματικότερες και παραγωγικότερες, ίσως και συντομότερες σε διάρκεια, αφού θα έχει προηγηθεί ατομικό brainstorming.

Προγραμματίστε διαλείμματα

Κάτι που είναι αναγκαίο να αποφύγετε είναι οι back-to-back κλήσεις. Οι αδιάκοπες και συνεχόμενες τηλεδιασκέψεις δε σας αφήνουν περιθώριο ψυχικής, οπτικής ή σωματικής ανακούφισης. Σκεφτείτε πως ακόμη και στις φυσικές συναντήσεις αφιερώνετε έστω και λίγο χρόνο για να σηκωθείτε, να αλλάξετε αίθουσα σύσκεψης ή να πάρετε έναν καφέ. Επομένως, δοκιμάστε να αφήνετε χρονικά περιθώρια μεταξύ των τηλεδιασκέψεων. Ειδάλλως, εάν νιώθετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να ολοκληρώσετε σε συντομότερο χρόνο τη διαδικτυακή σας συνάντηση.

2-r5icL.jpg

Μειώστε τη χρονική διάρκεια των συσκέψεων

Ακόμη και αν έχετε μια σύσκεψη, φροντίστε να μη διαρκέσει πολλή ώρα. Προτιμήστε να έχετε στείλει από την προηγούμενη μέρα το θέμα της τηλεδιάσκεψης για να έχουν χρόνο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες να το επεξεργαστούν. Αν για παράδειγμα έχετε να παρουσιάσετε μια νέα ιδέα, ένα πρόγραμμα, ένα task που σας έχει ανατεθεί, μπορείτε να έχετε στείλει εκ των προτέρων την παρουσίασή σας, ή να έχετε δημιουργήσει ένα ολιγόλεπτο βίντεο κοινοποιώντας το στα υπόλοιπα μέλη. Εκείνα με τη σειρά τους θα μπορέσουν να επεξεργαστούν τις προτάσεις σας και το meeting θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε ερωτήσεις, συζητήσεις ή θα μοιραστείτε ιδέες. Με αυτήν τη μέθοδο θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε αρκετό χρόνο.

Αποφύγετε το multitasking

Η μεγαλύτερη «δολοφονική» ενέργεια που μπορεί να προκαλέσετε άθελά σας στον εαυτό σας, είναι να έχετε πολλές καρτέλες ανοιχτές, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων. Όσο απλό και αν φαίνεται, τόσο δύσκολο είναι να παρακολουθούμε μια σύσκεψη και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να συντάξουμε ένα email ή να απαντήσουμε σε ένα μήνυμα στο messenger. Αποφύγετε τον πειρασμό του multitasking κι εστιάστε αποκλειστικά στη βιντεοκλήση. Ακολουθώντας αυτήν τη διαδικασία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να λάβετε τόσο τα λεκτικά όσο και τα μη λεκτικά στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας. Με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό σας δε θα ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες.

Κεντρική Φωτογραφία: Luca Campri