Αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που δεν αγαπά να μοιράζεται τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες του. Κάποιοι από μας, ενδεχομένως λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Από την άλλη, υπάρχουν αμέτρητα κανάλια και πλατφόρμες για να τις μοιραστεί κανείς και εξίσου αμέτρητες εφαρμογές για να δώσουν άλλο "εκτόπισμα" στη φωτογραφία. Σκεφτείτε το καθιερωμένο scroll στο Instagram, το οποίο έχει ανεβάσει στροφές και έχει αναγάγει την κουλτούρα της ταξιδιωτικής φωτογραφίας σε νούμερο ένα τάση. Και η αλήθεια, είναι, ότι μπορεί σε καθημερινή βάση οι ρυθμοί και η «γραμμή» στην οποία κινούμαστε να είναι κατά κάποιον τρόπο μηχανική, και να μην ευνοεί καθαρό μυαλό ή διάθεση για φωτογραφίες, όταν όμως μπαίνουμε σε “escape mode” κάτι αλλάζει μέσα μας.
Είναι αυτή η αίσθηση της απελευθέρωσης απ' όλους και από όλα, η διαφυγή που είναι λίγες ώρες μακριά, η ανάγκη του να ζυμωθείς με το διαφορετικό και να «φωτογραφίσει» το μάτι ό,τι νέο του κινεί την προσοχή και διευρύνει την αντίληψη για τη ζωή, τον άνθρωπο, την αισθητική, τις γεύσεις, τις φόρμες. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε σε ένα αεροπλάνο, ακολουθείστε αυτά τα έξυπνα tips για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες ταξιδιών σας. Είτε στο backpack σας έχετε την κορυφαία DSLR, είτε το παλιό σας iPhone που «αργοπεθαίνει».
Κάντε focus στη λεπτομέρεια
Οι μικροσκοπικές λεπτομέρειες, αυτές στις οποίες πέφτει και απομονώνει μάτι, είναι που θέτουν κάθε ευρύτερη εικόνα που καδράρει η φωτογραφική σας μνήμη σε ένα άλλο πλαίσιο. Μικρά πράγματα, όπως οι πινακίδες σε μια ξένη γλώσσα ή ένα προϊόν που δεν έχετε δει ποτέ πριν, μπορεί να κάνουν όλη τη διαφορά. Υπάρχει κάτι όμορφο για τη μοναδικότητα ενός νέου χώρου και ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας είναι να αναζητήσετε αυτές τις διαφορές. Δώστε προσοχή σε αυτό που ξεχωρίζει στο περιβάλλον σας, όταν ταξιδεύετε. Θα σας βοηθήσει να «κεντράρετε», θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες που υπό άλλες συνθήκες θα είχατε παραβλέψει. Για να εξοικειωθείτε με τις λεπτομέρειες ενός χώρου, ξεκινήστε αναζητώντας κοινά μοτίβα, χρώματα και στοιχεία σχεδίασης. Ακούγεται απλό, αλλά αυτό μπορεί να σας πει πολλά για ένα μέρος.
Μη φωτογραφίζετε τα πάντα
Ένα εύκολο λάθος είναι να ασκήσετε πίεση στον εαυτό σας για να τραβήξετε φωτογραφίες από τα πάντα. Ώστε να γεμίσει η βιβλιοθήκη του κινητού και να υπάρχει περιθώριο για να ανεβάζετε υλικό στο Instagram ακόμη και μήνες μετά. Αυτό θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Σε μια εμμονή του να μαρκάρετε τα πάντα, σπαταλάτε χρόνο και χάνετε στιγμές πολύτιμες. Έτσι χάνεται η «διαδρομή». Κινείστε μηχανικά και τυφλά, χωρίς να το παίρνετε χαμπάρι. Ναι συμφωνώ, μια λήψη ενός κτιρίου μπορεί να είναι εξαιρετικά εύστοχη αλλά, όταν φωτογραφίζετε κάθε κτίριο που βρίσκετε μπροστά σας, ίσως αυτό αυτό είναι μια υπερβολή. Αφήστε την κάμερα για μερικές ώρες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Περπατήστε και αφήστε το μάτι να εξασκηθεί στο νέο ερέθισμα. Θα διαπιστώσετε, ότι οι επόμενες επιλογές θα είναι ακόμη καλύτερες και θα εκπλαγείτε με το πόσο περισσότερο μπορείτε να ζήσετε το ταξίδι.
Εξερευνήστε την κάμερα/κινητό
Ακούγεται προφανές, αλλά όσο βρίσκεστε σε έναν δημιουργικό πανικό για να οργανώσετε το ταξίδι, ένα από τα συχνότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε, είναι πως δε δίνετε χρόνο στον εαυτό σας για να μάθει καλά τις λειτουργίες και τις δυνατότητες τόσο της κάμερας, όσο και του κινητού σας. Αφιερώστε λίγες ώρες για να ελέγξετε τα βασικά στοιχεία της λειτουργίας και βεβαιωθείτε, ότι γνωρίζετε κάποιες από τις χειροκίνητες ρυθμίσεις. Το διάφραγμα, για παράδειγμα είναι βασικό εργαλείο και πολλές φορές παραβλέπουμε το εκτόπισμα που μπορεί να δώσει στη φωτογραφία. Αν πάλι κάνετε λήψεις με το smartphone, επιλέξτε μερικές τεχνικές επεξεργασίας ή φίλτρα από πριν. Δε χρειάζεται πολύς χρόνος. Είναι θέμα αντίληψης και οργάνωσης. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς να του συμβεί είναι, το να προσπαθεί να απαθανατίσει μια εικόνα για πάντα και να χάνει χρόνο στην προσπάθεια του να ανακαλύψει, πώς θα κάνει zoom και πώς θα βρει το σωστό φίλτρο ή ακόμη και τι θα κάνει σε περίπτωση που η κάρτα μνήμης δεν έχει άλλο χώρο (για το τελευταίο πρέπει να έχετε μαζί σας πάντα μια δεύτερη κάρτα μνήμης).
Σκεφτείτε το φως, όχι τη θέα
Το ανθρώπινο μάτι είναι πολύ πιο προσαρμόσιμο και έξυπνο από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής σας και αυτό που βλέπετε, όταν στέκεστε μπροστά στο υποκείμενο θέμα σας, μπορεί να μην είναι αυτό που η φωτογραφική μηχανή σας αναπαράγει τελικά. Όταν κοιτάζετε απευθείας στον ήλιο, μπορεί να είστε σε θέση να φτιάξετε χρώματα και ανθρώπους, αλλά η κάμερα σας πρόκειται να αναπαράγει κυρίως σκιές. Ή όταν φωτογραφίζετε σε σκιές, ίσως μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά, αλλά η φωτογραφική μηχανή σας θα αναπαράγει πολλά σκοτεινά στοιχεία. Για αυτό, σκεφτείτε τον παράγοντα φως και όχι την εικόνα που εσείς βλέπετε.
Φέρτε στο νου πρόσωπα, εικόνες και μέρη
Αυτός ο παλιός ορισμός είναι στην ουσία ένας εύχρηστος οδηγός για μια μεγάλη γκάμα φωτογραφιών ταξιδιού. Ας υποθέσουμε, ότι θέλετε να τραβήξετε μια φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ σε μια βροχερή μέρα. Εάν τραβήξετε τον Πύργο στο γκρίζο φως, θα εξασφαλίσετε μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Αλλά πάλι, μπορεί στο πλάνο να μπει ένας αγαπημένος σας άνθρωπος -σκεφτείτε τα παιδιά σας σε μια αυθόρμητη πόζα ή μια φίλη που μόλις διακρίνεται το πρόσωπο της κάτω από την ομπρέλα. Ή αν για παράδειγμα σας εξιτάρει η μορφή ενός κτιρίου, περιμένετε την κατάλληλη στιγμή και φωτογραφήστε το μαζί με κάποιους περαστικούς ή ανθρώπους που ενδεχομένως να μην έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα. Η εξωστρέφεια, άλλωστε, είναι δυνατό "χαρτί" και το ανθρώπινο στοιχείο δίνει άλλη υπόσταση και ζωή σε ένα "άψυχο" φόντο.