Το La Salvada είναι μια από τις εξοχικές κατοικίες του Christian Louboutin. Η ιστορία του ξεκινά με την αγορά του κτίσματος, του οποίου η θεά στη θάλασσα, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά, σαγήνευσε τον Louboutin. Ζήτησε από τον Αιγύπτιο αρχιτέκτονα Tarek Shamma, με τον οποίο είχε ήδη συνεργαστεί για τον σχεδιασμό κάποιων από τα καταστήματά του, να του φτιάξει ένα design για το καινούριο του σπίτι. Μια αρχιτεκτονική που δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τίποτα άλλο από το να ακούς μουσική, να διασκεδάζεις ή να διαλογίζεσαι. «Ήθελα απλώς η θέα να είναι όμορφη, όπως το φως», λέει ο ιδιοκτήτης. Στο ίδιο μονοπάτι που οδηγεί στον ωκεανό, έχτισε μια νέα κατασκευή που αρθρώνεται γύρω από τη θέα, πάντα, αλλά και γύρω από έναν τεράστιο κάκτο που δίνει στο κτίριο το σχήμα L, σχεδιασμένο για να προστατεύει το φυτό.
Άνοιξη του 2020. Οι περιορισμοί που συνδέονταν με την πανδημία επικράτησαν και ο Christian Louboutin παρέμεινε στο χώρο για έξι μήνες. Εβδομάδες κατά τις οποίες ο σχεδιαστής παπουτσιών πήγαινε καθημερινά στο εργοτάξιο, παρατηρώντας το φως, τα χρώματα, τις ιδιαιτερότητες του χώρου. «Πάντα αγαπούσα την αρχιτεκτονική, είναι ένα επάγγελμα που είχα σκεφτεί ως έφηβος. Η ιδέα της γλυπτικής σε ζωντανή ύλη είναι μια πραγματική απόλαυση. Λατρεύω την αρχιτεκτονική του Barragán, οπότε σίγουρα υπάρχει αυτή η επιρροή, αλλά αυτή η ροζ απόχρωση παραπέμπει επίσης στο ροζ ενός σπιτιού στην πόλη Vila Viçosa που βρήκα πολύ όμορφο», αποκαλύπτει ο σχεδιαστής. Μπλε κεραμικά πλακάκια και ένας τοίχος απηχούν το ιδιαίτερο γαλάζιο που παίρνει ο ουρανός εδώ ορισμένες ώρες της ημέρας.
Όσο για το εξωτερικό, ένα τεράστιο τζάκι παραπέμπει στη Ναμπαταϊκή αρχιτεκτονική που τόσο αγαπά ο δημιουργός. «Ήθελα αυτό το τζάκι να είναι εμπνευσμένο από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Πέτρας, όπου πήγα εδώ και πολύ καιρό. Μου αρέσει πολύ η Ναμπαταϊκή αρχιτεκτονική. Νιώθουμε τις επιρροές διαφορετικών πολιτισμών, σε αρκετά απίθανους γάμους. Υπάρχει μια ελληνική πλευρά και μετά, ξαφνικά, έχουμε την εντύπωση ότι έχουν αρχίσει να ξεκοιλιάζουν την αρχιτεκτονική, το βρίσκω πολύ όμορφο». Στο εσωτερικό, αυτή η εξοχική κατοικία 130 τ.μ. είναι επίσης ένα σκηνικό χαρούμενων μίξεων.
Εδώ, ο Louboutin παραδέχεται ότι σχεδίασε την κατοικία, την τοποθέτηση των τοίχων της και αυτό το ύψος οροφής σχεδόν 8 μέτρων με βάση ορισμένα έργα τέχνης. Το κεντρικό κομμάτι, ένας πίνακας 7 μέτρων του Πακιστανού καλλιτέχνη Imran Qureshi, έχει βρει τέλεια τη θέση του. «Συλλέγω πολλά», εκμυστηρεύεται ο Louboutin. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είχα εδώ και πολύ καιρό που έχουν μαζευτεί εδώ». Εκτός από συριακά υφάσματα, βραζιλιάνικα έπιπλα και τα μεξικάνικα κεραμικά, υπάρχει μια όμορφη αναπαράσταση της πορτογαλικής χειροτεχνίας, και κυρίως κυριαρχούν κομμάτια από την τοπική μπουτίκ Vida Dura. Αυτή η εξοχική κατοικία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με εξαιρετική διακόσμηση, το κάθισμα της απέραντης όρεξης του δημιουργικού για αντικείμενα και δεξιοτεχνία, των οποίων είναι ένθερμος υπερασπιστής.
Το La Salvada του Tarek Shamma είναι ένα αρχιτεκτονικό έργο που συνδυάζει διαχρονική ομορφιά και βιώσιμο σχεδιασμό. Αυτό το απομονωμένο καταφύγιο, με δύο υπνοδωμάτια, βρίσκεται μέσα στο μεγαλείο της φύσης, παρέχοντας ένα καταφύγιο ηρεμίας. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός συνδυάζει άψογα τη μοντέρνα αισθητική με την παραδοσιακή χειροτεχνία, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές. Η σαγηνευτική αρχιτεκτονική του La Salvada δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με πανοραμική θέα και προσεκτικά επιμελημένους εσωτερικούς χώρους που αποπνέουν ζεστασιά και κομψότητα. Αυτό το οραματικό έργο αντανακλά τη δέσμευση του Tarek Shamma να δημιουργήσει εμπνευσμένους χώρους που ανυψώνουν το ανθρώπινο πνεύμα, τιμώντας παράλληλα το περιβάλλον.
Το La Salvada αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης του Tarek Shamma στον βιώσιμο και πολιτιστικά ευαίσθητο σχεδιασμό. Ένα μαγευτικό θέαμα δημιουργείται με πόρτες που στέκονται σε εντυπωσιακό ύψος 6 μέτρων σε συνδυασμό με τη χρήση της γεωμετρικής αισθητικής με την υπογραφή του με πολύχρωμα πλακάκια και τολμηρό σχέδιο. Με τη χρήση τοπικών υλικών, τη συνεργασία με ειδικευμένους τεχνίτες και την τιμή των παραδοσιακών τεχνικών, το έργο όχι μόνο εκπληρώνει τη σύντομη περιγραφή του πελάτη, αλλά και αποτίει φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Το La Salvada είναι ένα αξιοσημείωτο έργο που οραματίστηκε ο Tarek Shamma, ως απάντηση στην πρόταση του πελάτη για τη δημιουργία μιας απρόσκοπτης μετάβασης μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Το αποτέλεσμα είναι ένα σαγηνευτικό καταφύγιο που αγκαλιάζει απρόσκοπτα την ουσία του περιβάλλοντός του. Το έργο αντιμετώπισε περιορισμούς σχεδιασμού, καθώς περιοριζόταν στο υπάρχον αποτύπωμα δύο ερειπίων, ενώ χρειαζόταν επίσης να διατηρηθεί και να σχεδιαστεί γύρω από έναν υπέροχο εκτεταμένο κάκτο, διαμέτρου 5 μέτρων. Οι τοπικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένης της πέτρας, του τοπικού γρανίτη, των χειροποίητων πορτογαλικών πλακιδίων από τερακότα και των πλακιδίων Azulejos, επιλέχθηκαν προσεκτικά για να συνδυάζονται αρμονικά με το περιβάλλον. Η συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και τεχνίτες έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου.
Η La Salvada ξεπερνά την αρχιτεκτονική της αριστεία, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη που δίνουν προτεραιότητα τόσο στον άνθρωπο όσο και στον πλανήτη. Το σχεδιαστικό ήθος του έργου περιστρέφεται γύρω από τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται από την προσεκτική ενσωμάτωσή του γύρω από έναν υπέροχο κάκτο 5 μέτρων και τη συνειδητή απόφαση να διατηρήσει τα υπάρχοντα δέντρα στην τοποθεσία. Σεβόμενος και συνεργαζόμενος αρμονικά με τη φύση, η La Salvada επιδεικνύει βαθιά δέσμευση για τη βιωσιμότητα και τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, το La Salvada ενστερνίζεται τις αρχές σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας ότι είναι πολιτισμικά ευαίσθητο στο τοπικό πλαίσιο και χρησιμοποιεί ορθολογικές μεθόδους. Η προσέγγιση του Tarek Shamma εξετάζει την κληρονομιά και τις παραδόσεις της περιοχής, ενσωματώνοντας τοπικά σχεδιαστικά στοιχεία και τεχνικές. Η χρήση υλικών όπως χαλαρή πέτρα, τοπικός γρανίτης, χειροποίητη πορτογαλική τερακότα και πλακάκια Azulejos όχι μόνο συνδέει το έργο με το περιβάλλον του, αλλά υποστηρίζει επίσης την τοπική οικονομία και προωθεί την παραδοσιακή χειροτεχνία.
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!