fbpixel

Search icon
Search
Tο multitasking αποδυναμώνει την ικανότητα της μνήμης
HEALTH

Tο multitasking αποδυναμώνει την ικανότητα της μνήμης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science


Ο καταιγισμός πληροφοριών και οι άπειρες υποχρεώσεις που καλείται να φέρει εις πέρας ο σύγχρονος άνθρωπος τον αναγκάζουν να καταπιάνεται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, προκειμένου να τα προλάβει όλα. Είναι, όμως, αυτή η σωστή λύση; Μάλλον όχι. Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη γνωστή επιστημονική έκδοση Psychological Science, έδειξε ότι το multitasking μακροπρόθεσμα ίσως αποδυναμώνει τη μνήμη, αλλά ο νους είναι ικανός να συγκρατεί όσα έχουν σημασία, παρά τα όσα του αποσπούν την προσοχή.

Λίγα λόγια για την έρευνα

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες κάλεσαν σχεδόν 200 εθελοντές για να συμμετάσχουν σε έναν φιλικό «αγώνα». Οι συμμετέχοντες έπρεπε να θυμηθούν όσο γίνεται περισσότερες λέξεις, οι οποίες εμφανίζονταν σε μια οθόνη συνοδευόμενες από έναν αριθμό, που αντιπροσώπευε τους πόντους που άξιζε η συγκεκριμένη λέξη. Ορισμένοι απ' αυτούς είχαν όλη την προσοχή στραμμένη πάνω στις λέξεις, άλλοι άκουγαν παράλληλα μουσική ενώ άλλοι έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί σε έναν υπολογιστή, όταν έβλεπαν να περνά μπροστά από τα μάτια τους τρεις συνεχόμενες φορές ένας μονός αριθμός. Στο τέλος της διαδικασίας νικητής ήταν εκείνος που μπορούσε να θυμηθεί τις περισσότερες λέξεις ή τις λέξεις με τους περισσότερους πόντους.

street-style-phone-image.jpg

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα νικητές αναδείχθηκαν όσοι δεν είχαν να κάνουν κάτι άλλο, πέρα από το να προσέχουν την οθόνη που περνούσαν οι λέξεις, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, multitaskers και μη, συγκράτησαν περισσότερο τις λέξεις με υψηλή βαθμολογική αξία. Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι στη διαδικασία του να προσπαθεί κάποιος να βγάλει εις πέρας δύο πράγματα ταυτόχρονα, από τη μία μειώνεται  η ικανότητα της μνήμης αλλά από την άλλη ο νους (τουλάχιστον) φροντίζει να συγκρατεί τις πιο σημαντικές πληροφορίες.

«Όταν η προσοχή μας διασπάται, δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα πάντα αλλά είμαστε ικανοί να κάνουμε focus σε ό,τι θεωρούμε πιο σημαντικό. Πρόκειται για μία ικανότητα που προήλθε αναγκαστικά και εξελικτικά λόγω του σύγχρονου κόσμου, όπου οι διασπάσεις προσοχής όλο και αυξάνονται -αρκεί να σκεφτούμε τον καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων που δεχόμαστε κάθε μέρα από παντού. Παρ' όλα αυτά, αν πρόκειται να μελετήσουμε κάτι καινούργιο ή να ασχοληθούμε με ένα περίπλοκο πρότζεκτ, τότε είναι καλύτερα να δώσουμε το 100% της προσοχής μας, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε περισσότερες πληροφορίες και να θυμηθούμε περισσότερα» τονίζει η Δρ Catherine Middlebrooks, μία από τους ερευνητές.

Διαβάστε εδώ πολύτιμα tips οργάνωσης χρόνου για να μην πέσετε στην παγίδα του μη-παραγωγικού multitasking!