fbpixel

Search icon
Search
Το high-designed κτίριο που γεννά μια νέα εποχή στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του Anatolia College
CITY VIBES

Το high-designed κτίριο που γεννά μια νέα εποχή στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του Anatolia College

Mε την αρχιτεκτονική υπογραφή των Deda & Architects


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Deda & Architects υπογράφει τη δημιουργία του Kassandra Center for Educational Excellence/IB Diploma Programme του Κολλεγίου Ανατόλια. Πρόκειται για το νέο όραμα του μεγαλύτερου Κολλεγίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην αριστεία και την εκπαίδευση, που άλλωστε εκφράζει την επιτομή όλων των διαχρονικών στόχων και αξιών του μη κερδοσκοπικού, εκπαιδευτικού οργανισμού.

Η αρχιτεκτονική πρόταση του πολλά υποσχόμενου studio για το νέο κτίριο προσβλέπει σε ένα ευέλικτο σχολικό περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία, τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα θα τιμάει τη μακρά ιστορία και παράδοση του εκπαιδευτικού οργανισμού, αναδεικνύοντας το Compton Hall, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του campus. Δυο κτιριακές οντότητες που θα συνυπάρχουν με ρυθμική αυτοτέλεια, χωρίς η μία να κυριαρχεί ούτε να υποβιβάζεται από την άλλη. 

2-eksoteriki-apopsi-toy-neoy-ktirioy-kassandra-center-for-educational-excellence-ib-diploma-programme-1J8cr.jpg

Στην πλευρά των Λυκείων του Anatolia College (πρώην Αρρένων) θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, τριώροφο κτίριο. Η αρχιτεκτονική πρόταση των Deda & Architects αποσκοπεί σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κτίριο και περιλαμβάνει:

Αρχικά, την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου Ladas, ενός συμβατικού κτιρίου της δεκαετίας του '60, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού, πέτρινου κτιρίου Compton Hall και την ανέγερση της Νέας Πτέρυγας, σε λειτουργική σύνδεση με το Compton Hall.

Η νέα πτέρυγα, επιφάνειας περίπου 2.350 τ.μ. θα στεγάσει 14 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 6 σύγχρονα εργαστήρια, αίθουσες μελέτης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και όλους τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς και το νεοσύστατο Kassandra Center for Educational Excellence/IB Diploma Programme.

Βασική αρχή της αρχιτεκτονικής πρότασης του γραφείου είναι αφενός να αποκτήσει το κτίριο στιβαρή και αναγνωρίσιμη παρουσία και αφετέρου η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος του campus του Anatolia. 

apopsi-toy-khoroy-sto-neo-ktirio-kassandra-center-for-educational-excellence-ib-diploma-programme.jpg

«Ακριβώς αυτή η αντίφαση είναι για εμάς ο δρόμος προς τη συμβίωση και τη διαχρονικότητα», δήλωσε η κ. Μαρία Δέδα, Head Architect του αρχιτεκτονικού γραφείου Deda & Architects.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κύριοι στόχοι είναι οι εξής:

  • Η δημιουργία χώρων υψηλών λειτουργικών και αισθητικών προδιαγραφών.
  • Η εργονομία, οι νέες τεχνολογίες, και η σύγχρονη αισθητική.
  • Η ευελιξία: οι αίθουσες διδασκαλίας που μπορούν εύκολα να μετασχηματιστούν, οι ποικιλία χώρων και θέσεων θα επιτρέπουν διαφορετικές δραστηριότητες και θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ομαδική εργασία.
  • Η διαφάνεια και η καθαρότητα: άφθονα υαλοστάσια καταρρέουν τα φυσικά όρια και ενθαρρύνουν την αίσθηση των μαθητών ότι ανήκουν στην κοινότητα του Σχολείου.
  • Η φωτεινότητα: το φυσικό φως και τα χρώματα θα ενθαρρύνουν την αισθητηριακή μάθηση.
  • Ο φυσικός αερισμός: προωθεί ένα ευχάριστο μικροκλίμα και ένα υγιές περιβάλλον για εγρήγορση και προσοχή.
  • Η ευκολία συντήρησης.

Το σχολικό συγκρότημα των νέων κτιρίων θα αυξήσει τη δυναμικότητα του IB DP του Κολλεγίου σε 240 μαθητές και μαθήτριες από τους τωρινούς 160 και θα ικανοποιεί όλες τις λειτουργικές, τεχνολογικές και αισθητικές προδιαγραφές, παρούσες αλλά και μελλοντικές.

Τέλος, το κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση βιωσιμότητας και βελτιστοποίησης του εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμική άνεση και ποιότητα αέρα), αλλά και να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των απωλειών, τον προσανατολισμό των αιθουσών διδασκαλίας στον άξονα βορρά-νότου και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, με στόχο την βέλτιστη ολοκληρωμένη απόδοση του κύκλου ζωής.

About Deda & Architects

deda.jpg

Το γραφείο Deda & Architects ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από την Μαρία Δέδα, Head Architect και σταδιακά συγκέντρωσε στους κόλπους του μια σημαντική ομάδα νέων και έμπειρων αρχιτεκτόνων, συμβούλων και συνεργατών στο Λονδίνο, τον Καναδά, και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Έχοντας πλέον αποκτήσει γραφείο και στην Αθήνα, η δυναμική αυτή ομάδα αναλαμβάνει projects στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Έχοντας λάβει πολλαπλές διακρίσεις για υλοποιήσεις έργων, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και σε διαφορετικές κλίμακες έργων, όπως στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην διαχείριση έργων και σε τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, από ιδιωτικές κατοικίες και έργα φιλοξενίας ως κτίρια γραφείων, εκπαιδευτικά κτίρια και εμπορικά κέντρα, εφαρμόζοντας κάθε φορά μια φρέσκια και δυναμική προσέγγιση. Οι γενικές αρχές του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ξεχωριστών χώρων και εμπειριών σε συνδυασμό με την αισθητική και τη λειτουργικότητα. Η ευελιξία και η καινοτομία είναι βασικά χαρακτηριστικά του γραφείου, καθώς σκοπός του είναι η διαχρονικότητα και η συνύπαρξη των υφιστάμενων στοιχείων του εκάστοτε κτηρίου με το σύγχρονο ύφος.

Τελευταία και σε εξέλιξη σημαντικά έργα είναι τα εξής: κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας (Βερανζέρου και 3ης Σεπτεμβρίου), κτίριο μεικτών χρήσεων στην οδό Φειδίου στην Αθήνα, κτίριο κατοικιών “Κazika Sky villa apartments” στην Καλαμαριά-Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή στον «Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης» σε συνεργασία με τους HeatherwickStudio, η ανάπλαση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μαζί με τους MVRDV, η ανακαίνιση (remake) του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», η πρόταση για κτήριο ουρανοξύστη στην Λεμεσό της Κύπρου και πολλά αλλά.