Μέχρι τώρα ίσως να γνωρίζατε το εξής: ότι να σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα πριν αποκοιμηθείτε, όχι μόνο θα δυσκόλευε τον ύπνο σας, αλλά ίσως και να σας άγχωνε σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ξενυχτούσατε κιόλας. Ε, λοιπόν, μάλλον η συγκεκριμένη αντίληψη χρήζει ξανά μελέτης.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι νευροεπιστήμονες από το Baylor University του Τέξας και που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, μια τέτοια λίστα ίσως σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε εννιά λεπτά νωρίτερα από το σύνηθες! Φυσικά, το να κερδίσετε εννιά λεπτά περισσότερο ύπνο δεν είναι από μόνο του και τόσο σημαντικό. Το πιο ουσιώδες είναι, ότι με τη διαδικασία αυτή θα κατορθώσετε να πετύχετε έναν ύπνο χωρίς διακοπές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας.
«Ζούμε την κουλτούρα 24/7, όπου πρέπει να είμαστε δραστήριοι 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα. Η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε μοιάζει να μεγαλώνει συνεχώς, ενώ μας απασχολούν όσα δεν καταφέρνουμε να σβήσουμε από αυτήν. Ο περισσότερος κόσμος τείνει να προσθέτει τις νέες υποχρεώσεις του πριν κοιμηθεί κι εμείς θέλαμε να ανακαλύψουμε, αν αυτό βοηθά τελικά ή όχι στον ύπνο» εξηγεί ο Michel K. Scullin, διευθυντής του ινστιτούτου “Baylor’s Sleep Neuroscience and Cognition Laboratory” και συμμετέχων της μελέτης.
5 λεπτά είναι αρκετά
Οι μελετητές συγκέντρωσαν τα στοιχεία 57 φοιτητών, 18-30 ετών και τους ζήτησαν να κοιμούνται μία νύχτα την εβδομάδα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Οι νεαροί έπρεπε να πέσουν στο κρεβάτι τους στις 22:30 και από την ώρα που ήταν ξαπλωμένοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές συσκευές ή να διαβάσουν και έπρεπε να σβήσουν το φως. Πριν από όλα αυτά, όμως, σε ορισμένους ζητήθηκε να αφιερώσουν πέντε λεπτά από τον χρόνο τους για να γράψουν μια λίστα με τα to-dos της επομένης ή των επόμενων ημερών.
Το αποτέλεσμα; Μέσα από μια εξέταση που λέγεται πλήρης πολυυπνογραφία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι έγραψαν τη λίστα αποκοιμηθήκαν 9 λεπτά πιο νωρίς και κοιμήθηκαν 7 λεπτά περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αξίζει να αναφέρουμε, μάλιστα, ότι όσες περισσότερες λεπτομέρειες έγραφαν τόσο πιο νωρίς κατάφερναν να αποκοιμηθούν.
Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός, ότι με το να βλέπει κανείς τις υποχρεώσεις του γραμμένες, εξωτερικεύει με αυτόν τον τρόπο και το άγχος του, δημιουργώντας με το νου του και ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα με τη σειρά που θα τις εκπληρώσει. Έτσι, γίνεται ασυνείδητα μια πρώτη επαφή, τα πράγματα γίνονται έστω και λίγο πιο ξεκάθαρα και το στρες μειώνεται. Ποιος να το φανταζόταν;