Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν ένα ξεχωριστό όραμα και δεν εφησυχάζουν. Άνθρωποι που κάνουν ένα step μπροστά στη ζωή τους κι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. Ένας από αυτούς, ήταν κι ο Δημήτρης Παντερμαλής. Την είδηση του θανάτου του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης, γνωστοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού, με την Ελλάδα να θρηνεί για έναν σπουδαίο επιστήμονα που άφησε το στίγμα του και μαζί και μία πλούσια κληρονομιά για τους πολίτες της χώρας, αλλά κι όλους όσους αγαπούν την ιστορία.
Σπουδαία προσωπικότητα, με όραμα και στόχους!
Μεγάλη απώλεια
«Με βαθιά οδύνη και συγκίνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοινώνουν την απώλεια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, ενώ από τη δική της μεριά τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα κι η Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για έναν λαμπρό άνθρωπο με πρωτοπόρες ιδέες. «Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, που δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη της, γι' αυτή την απώλεια.
Ο Δημήτρης Παντερμαλής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 χρονών και βύθισε στο πένθος όλους όσους τον γνώριζαν, αλλά κι αυτούς που τον θαύμαζαν για όσα κατάφερε στη διάρκεια της ζωής του. Εκτός από διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, ήταν -επίσης- καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κι υπεύθυνος ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία, αλλά και Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, ενώ το 1968 παρέλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Δεν εφησύχαζε ποτέ και πάντα προσπαθούσε να βελτιώνεται και να εξελίσσεται.
Μία ζωή γεμάτη σταθμούς
Το 1973 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντής των αρχαιολογικών Ανασκαφών του Πανεπιστημίου στο Δίον κι ουσιαστικά, ήταν αυτός που οραματίστηκε και πραγματοποίησε την μετατροπή του χώρου των ανασκαφών σε μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από τον Μάιο του 2000, ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού που κατασκεύασε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ από το Μάιο του 2009 μέχρι και την ημέρα του θανάτου του, υπήρξε Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης. Παράλληλα, εξελέγη επίκουρος καθηγητής κι από το 1979 ήταν καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας και δίδαξε μαθήματα αρχαίας αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής και επιγραφικής.
Είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν τόσες γνώσεις, τόσα βιώματα, τόσες εμπειρίες και παρόλα αυτά, έχουν τη διάθεση να ακούσουν με προσοχή αυτούς που βρίσκονται απέναντί τους. Ο Δημήτρης Παντερμαλής είχε σίγουρα μία θέση σε αυτή την κατηγορία. Απολάμβανε την παρουσία του στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά πολύ περισσότερο, απολάμβανε τις συζητήσεις με τους επισκέπτες του κι είχε πάντα χρόνο για να συνομιλήσει μαζί τους, να ακούσει όσα είχαν να του πουν, τα σχόλια, τις παρατηρήσεις του. Αυτό σημειώνουν εδώ και χρόνια άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Ήταν μία κατηγορία μόνος του! Ένας σπουδαίος χαρακτήρας, που λάτρευε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου κι ήθελε να μεταφέρει τις γνώσεις του. Ακόμη κι αντιλήψεις του, ήταν καινοτόμες. «Εμένα μου αρέσει το μουσείο μόνο γεμάτο. Δεν πιστεύω στην αντίληψη του 19ου αιώνα "το μουσείο και εγώ". Είναι παλαιού τύπου αυτή η αντίληψη. Γυρίζω μέσα στο μουσείο, ακούω τι λέει ο κόσμος και μου μιλούν. Τις πιο πολλές φορές με συναισθηματικές εκρήξεις. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιο προσγειωμένοι, που έχουν πιο σύνθετες ερωτήσεις και κάνουν ωραίες παρατηρήσεις. Ας πούμε, παρότι φαίνεται πολύ απλοϊκό, με ενδιαφέρει που ρωτούν πράγματα τεχνικά για το πώς έκαναν μια γλυφή, για παράδειγμα, και μετά τους εξηγείς ότι υπήρχαν ειδικές ξύστρες», είχε πει στο πλαίσιο συνέντευξής του.
Δεν ήταν απέναντι από τον κόσμο, από τους νέους, ήταν δίπλα τους κι αυτό, ήταν ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Ο Δημήτρης Παντερμαλής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών κι η Ελλάδα, θρηνεί για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου κι επιστήμονα, που με το όραμα και τις ιδέες του προσπάθησε να κάνει τη διαφορά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κατάφερε...