Για πολλούς από εμάς η σκέψη να μην καταναλώνουμε κρέας θεωρείται αρκετά δύσκολη, έως και μη εφικτή. Η αλήθεια είναι πως αποτελεί ένα γεύμα, που ανεξάρτητα από το γεγονός πως μας χορταίνει, μας προσφέρει και άλλα θετικά, όπως φυσικά η είσπραξη επαρκής ποσότητας πρωτεΐνης. Από την αντίθετη πλευρά, η επιλογή να απέχετε από κάθε μορφής ζωικών ειδών, αλλά και από οτιδήποτε προέρχεται από αυτά, γίνεται συνήθως αυθόρμητα, λόγω ηθικών φραγμών. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω έχουν μεγαλώσει με γνώμονα αυτήν την συνήθεια.
Βέβαια, ο βιγκανισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Λόγω των αμέτρητων ντοκιμαντέρ με ζώα, αλλά και της έντονης ευαισθητοποίησης που παρατηρείται, καθώς όλο και πιο συχνά θα εντοπίσουμε περιστατικά κακοποίησης, εγκατάλειψης, που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Όσο περνούν τα χρόνια, δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Αλλάζουμε και αναγνωρίζουμε νέα χαρακτηριστικά μας. Ένα από αυτά είναι και ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Συνήθως, όταν αποφασίζουμε να το ξεκινήσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία, πρώτα γινόμαστε vegetarian και έπειτα καταλήγουμε ως vegan. Η μετάβαση σε αυτή τη διατροφή είναι σαφώς απαιτητική στην αρχή, καθώς διαφέρει αρκετά, αλλά με το πέρασμα των ημερών θα μάθετε να ζείτε έτσι.
Αλλά πώς θα επιτύχουμε σωστά αυτό το νέο ξεκίνημα;
Ανακαλύψτε παρακάτω τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνετε για να προσαρμοστείτε στο vegan – lifestyle.
Κάντε την έρευνά σας
Πολλοί λένε πως θέλουν να αποκόψουν το κρέας, αλλά δεν είναι για όλους πιθανό να συμβεί. Πριν πάρετε την απόφαση, καθίστε και αναζητήστε τι πραγματικά σημαίνει να θεωρείστε vegan. Διαβάστε για τους «κανόνες», τι επιτρέπεται και τι όχι. Έπειτα εάν σας έπεισε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να ξεκινήσετε.
Μη γίνει απότομα
Ο οργανισμός είχε συνηθίσει σε ένα διατροφικό πλάνο τόσα χρόνια. Επομένως, μην το αλλάξετε μέσα σε ένα βράδυ. Αντιθέτως, πηγαίνετέ το βήμα – βήμα και σταδιακά θα κάνετε και τις πρέπον τροποποιήσεις στα γεύματα. Αυτό σημαίνει πως κάθε ημέρα θα αποχωρίζεστε από λίγο το κρέας, με αποτέλεσμα να φτάσετε στο σημείο να μην υπάρχει καθόλου στο πιάτο σας.
Οργανώστε το ψυγείο σας
Πηγαίνετε για ψώνια και γεμίστε τα ράφια με λαχανικά και φρούτα. Προμηθευτείτε διαφόρων ειδών προϊόντα, ακόμη και όσα δεν γνωρίζατε ή που δεν προτιμούσατε και ανακαλύψτε νέες γεύσεις. Αυτό γίνεται με σκοπό να βρείτε το ενδιαφέρον σας σε άλλες τροφές και να εστιάσετε εκεί.
Δοκιμάστε συνταγές
Υπάρχουν πολλοί vegan chefs, αλλά και στο Instagram θα βρείτε αρκετούς bloggers που να μοιράζονται ποικιλία συνταγών. Ξεκινήστε να μαγειρεύετε νέα πιάτα, να γεύεστε νέες υφές, να εμπνέεστε και όλο αυτό να σας βοηθήσει στο να μάθετε πως μπορείτε να τρώτε. Αυτό, επειδή το πρώτο διάστημα κυριαρχεί μια σύγχυση ως προς το τι μπορούμε να φάμε, ώστε να ικανοποιήσει την αίσθηση της πείνας μας.
Φτιάξε μια λίστα
Ανακαλύψτε τα συστατικά, τα οποία θα σας αντικαταστήσουν οτιδήποτε προέρχεται από ζωική πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, αντί για βούτυρο – μαργαρίνη, αντί για γάλα αγελάδας – σόγιας, αντί για μέλι - νέκταρ αγαύης, κτλ... Μια χρήσιμη λύση για να γνωρίζετε το πώς να συνεχίσετε.
Ανακαλύψτε τροφές που θα σας δώσουν πρωτεΐνη
Λόγω της συνήθειας να εισπράττετε την ενέργεια από το κρέας, αυτό σίγουρα θα λείψει από τον οργανισμό και μάλιστα πιθανόν να εμφανιστεί και σε συμπτώματα, τύπου κόπωσης. Επομένως, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τις πηγές πρωτεϊνών στους vegan. Μια από αυτές είναι και τα μανιτάρια.
Δείτε το πράγματι ως τρόπο ζωής
Το να είμαστε vegan δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή μας, αλλά περιλαμβάνεται σε πολλούς τομείς της ζωής. Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται στο διατροφικό σας πλάνο να αποφεύγετε κάθε τι που σχετίζεται με τα ζώα, αλλά να αγοράζετε καλλυντικά, σαμπουάν, κρέμες που δοκιμάζονται και γίνονται πειράματα πάνω τους. Οπότε πρέπει παράλληλα να αλλάξετε ολοκληρωτικά τον τρόπο σκέψης σας.