Η vegan κουζίνα εξελίσσεται συνεχώς. Όλος και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να βγάλει εντελώς το κρέας από τη ζωή του και να ακολουθήσει μία «πράσινη» διατροφή, με στόχο την καλύτερη υγεία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό έχει οδηγήσει στη εύρεση και τη δημιουργία πολλών και διάφορων συνταγών, οι οποίες θα χαρίσουν ποικιλία αλλά θα ανταμείψουν με τη γεύση τους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Είτε ανήκετε στην κατηγορία των vegan είτε όχι, συγκεντρώσαμε παρακάτω τις 4 πιο γευστικές συνταγές που θα σας ξετρελάνουν με την πρώτη μουκιά.
Enjoy !
Κιμάς από κουνουπίδι
Υλικά
- 360 γρ. κουνουπίδι
- 260 γρ. μανιτάρια λευκά
- 90 γρ. καρύδι, αλεσμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- φρέσκια και ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνουπίδι , το χωρίζουμε σε φουντίτσες και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώσπου να γίνει σαν ρύζι. Προαιρετικά το απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η υγρασία. Πολτοποιούμε και τα μανιτάρια. Σε ένα μπολ βάζουμε το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνω στους 180C για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο κιμάς μου και να ξεραθεί. Δοκιμάζετε κι ανάλογα πώς τον θέλετε τον απομακρύνετε από τον φούρνο. Ταιριάζει τέλεια με μπασμάτι, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση σε τορτίγια ή κρέπα ή να τον βάλετε μαζί με σάλτσα σε πίτσα. Είναι τόσο γευστικός που δεν θα θέλετε να τελειώσει.
Κριθαρότο με λαχανικά και σόγια
Υλικά
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 2 κολοκυθάκια
- 3 πιπεριές φλωρίνης ψητές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 80 Ml σόγια (περίπου 4 κ.σ. σούπας)
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόψτε το κολοκυθάκι και τις πιπεριές σε λεπτά sticks. Κόψτε το κρεμμύδι σε φετάκια. Σε μία κατσαρόλα, βάλτε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίξτε το κριθαράκι. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά. Παράλληλα βάλτε τα λαχανικά σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε για 5-6 λεπτά σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σβήστε τα λαχανικά με τη σόγια και βάλτε το σοταρισμένο κριθαράκι στο τηγάνι. Ρίξτε περίπου 1 κούπα από το ζωμό ή το νερό και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να το απορροφήσει σχεδόν τελείως. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να βράσει το κριθαράκι κατά την προτίμησή σας. Αν χρειαστεί συμπληρώστε και επιπλέον ζωμό ή νερό από αυτό της συνταγής. Κατεβάστε το κριθαράκι από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο και έχει χυλώσει. Σερβίρετε αμέσως.
Συνταγή: Madame Ginger
Ελληνικά τάκος με φασόλια χάντρες
- Υλικά
- 600 γρ. φασόλια, χάντρες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. σάλτσα BBQ
- 500 γρ. αραβικές πίτες, μικρές
- 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα φασόλια και βράζουμε για 30 λεπτά.Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο σε φέτες τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, τα φασόλια και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά. Βάζουμε τη σάλτσα bbq, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε 6 πιτάκια σε μια φόρμα για muffin με 12 θήκες και βάζουμε από 1 κ.σ. γέμιση. Πασπαλίζουμε με το μισό τσένταρ και ψήνουμε για 3-4 λεπτά να λιώσει το τυρί. Βάζουμε από 1 κ.γ. γιαούρτι, κόλιανδρο και σερβίρουμε. Εναλλακτικά, βάζουμε το μισό τυρί στο τηγάνι και ανακατεύουμε για να λιώσει. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα πιτάκια, μοιράζουμε το γιαούρτι και τον κόλιανδρο και σερβίρουμε ωμά. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Burger λαχανικών
Υλικά
- 150 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. κινόα, βρασμένη
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο παντζάρι, τριμμένο
- 1 γλυκοπατάτα, τριμμένη
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. αλεύρι, +extra για το πασπάλισμα
- 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
- Ξύσμα από 2 lime
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Για την πίκλα καρότο:
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- Για το σερβίρισμα:
- Ψωμάκια για burger
- Vegan μαγιονέζα
- Ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
- Vegan cheddar
Εκτέλεση
Για τη πίκλα καρότο:
Προσθέτουμε σε ένα μπολ το καρότο, το ξύδι, την καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπάζοντας το μπολ με διάφανη μεμβράνη.
Για τα burger:
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε στο μπολ την κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα lime, το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε εκ νέου. Ζυμώνουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα σχηματίζουμε με το μείγμα των μπιφτεκιών δίσκους διαμέτρου 6-7 εκ. και πάχους 3 εκ. Ψήνουμε 7 λεπτά την κάθε πλευρά των μπιφτεκιών, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια λαχανικών μέσα στα ψωμάκια για burgers με την πίκλα καρότο, vegan μαγιονέζα και ντομάτα.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης