Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ρυθμό αφήνοντας όλους μας με την απορία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ακόμα και στο άμεσο μέλλον, βλέπουμε όλα τα λαμπερά events και δρώμενα είτε να ακυρώνονται και να θυσιάζονται στον βωμό της πανδημίας είτε να λαμβάνουν χώρα υπό διαφορετικές συνθήκες. Μια από τις τόσο ξεχωριστές βραδιές για τον χώρο της τέχνης ο οποίος δείχνει να απειλείται περισσότερο από ποτέ, είναι αυτή των βραβείων Oscar που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ωδή στην αίγλη και την πολυτέλεια.
Για το 2021, τα δεδομένα πρόκειται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να χαθεί το glamourness των προηγούμενων ετών!
Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ακυρώσει την απονομή των βραβείων για το επόμενο έτος, αντιθέτως αλλάζει την ημερομηνία τους και προσαρμόζεται πλήρως σε κάθε πιθανή εξέλιξη της επικαιρότητας. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως η 93η απονομή θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 25 Απριλίου 2021.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών παρέτεινε την περίοδο κυκλοφορίας των ταινιών που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιες για το Χρυσό αγαλματίδιο, από την 31η Δεκεμβρίου 2020 στην 28η Φεβρουαρίου 2021.
«Για περισσότερο από έναν αιώνα, το σινεμά διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να παρηγορεί, να εμπνέει και να ψυχαγωγεί τον κόσμο ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του. Σίγουρα φέτος, ήταν μία από αυτές. Η ελπίδα μας είναι ότι επεκτείνοντας την περίοδο που μία ταινία θεωρείται κατάλληλη στην οσκαρική αναμέτρηση αλλά και σπρώχνοντας και την ίδια την τελετή για λίγους μήνες μετά, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε την απαιτούμενη ανάσα στους σκηνοθέτες για να ολοκληρώσουν και να προβάλλουν όσα ετοιμάζουν», δήλωσαν μεταξύ άλλων στο Variety ο πρόεδρος της Ακαδημίας, David Rubin και ο Γενικός Διευθυντής, Dawn Hudson.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει το team των Oscars, ακόμα δεν έχει βγει η τελική απόφαση για το πώς θα λάβει χώρα το μεγάλο event, αλλά γίνονται συζητήσεις για ελάχιστο πλήθος που θα παρευρεθεί, καθώς και για το στήσιμό του στο εμβληματικό Dolby Theatre.
Future changes
Το 1929 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε μια νέα, τελείως πρωτοποριακή και άκρως λαμπερή εποχή για την Έβδομη Τέχνη, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν σηματοδότησαν την ανάδειξη πολλών ηθοποιών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να οδηγηθούν στην κορυφή. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς κατέκτησαν το Χρυσό αγαλματίδιο αρκετές φορές στην όλη κινηματογραφική τους πορεία, μεταξύ των οποίων ο George Clooney και η Meryl Streep.
Σε έναν κινηματογραφικό θεσμό που δεν επιδέχεται συχνά αλλαγές στις τακτικές που εφαρμόζονται εδώ και περίπου έναν αιώνα, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των Oscars ανακοίνωσε στις αρχές του φθινοπώρου πως πρόκειται να εντάξει στο διαγωνιστικό της κομμάτι περισσότερο ενδιαφέρον για τις φαινομενικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, από το 2024 -στην 96η διοργάνωση του θεσμού δηλαδή- προκειμένου να αξιολογηθεί οποιαδήποτε ταινία στην κατηγορία Best Picture θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως σε νέες απαιτήσεις που θα αφορούν στη διαφορετικότητα.
Με τα καινούρια αυτά δεδομένα, οι «κανόνες» διαφορετικότητας θα εστιάζουν στο φύλο του κάθε υποψηφίου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό που ο ίδιος έχει επιλέξει και τις πεποιθήσεις που εκφράζονται μέσα από αυτόν, τη φυλή και την εθνικότητα, καθώς και τα ζητήματα αναπηρίας. Στοχεύοντας στην ποικιλομορφία για την οποία δεν είναι λίγες οι φορές κατακρίθηκε η Ακαδημία του θεσμού, δίνεται το προβάδισμα σε ολόκληρο το Hollywood να εκφραστεί μέσω της διαφορετικότητας, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχεία ενός ευρέως γνωστού θεσμού όπως αυτό των Oscars.
Μάλιστα, προσπαθώντας να καθιερώσει άλλες τακτικές που στόχο έχουν να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις ετήσιες λαμπερές βραδιές, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η Ακαδημία έδωσε στο φως της δημοσιότητας το γεγονός πως προσκάλεσε 819 νέα μέλη στο διοικητικό του συμβούλιο, προσπαθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να διαφοροποιηθεί στο κομμάτι της ψηφοφορίας και της όλης διοργάνωσης γενικότερα.
Βάσει αυτού του νέου που έφτασε στο φως της δημοσιότητας σαν επόμενο γεγονός που όλοι περίμεναν εδώ και χρόνια λόγω της έξαρσης του diversity στα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα, θυμόμαστε τα σπουδαία λόγια του ηθοποιού Chris Rock που παραχώρησε κατά τη διάρκεια των βραβείων το 2016 (μια από τις χρονιές που τα Oscars κατακρίθηκαν για την απουσία αφροαμερικωνών υποψηφίων), με τα οποία υποστήριξε τη θέση του: «Ξέρετε κάτι, αν θέλετε αφροαμερικανούς υποψήφιους κάθε χρόνο, πρέπει απλά να δημιουργήσετε αντίστοιχες κατηγορίες. Αυτό χρειάζεστε. Το κάνετε ήδη με τους άντρες και τις γυναίκες. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως το θέμα δεν είναι να μποϋκοτάρουμε κάτι. Απλά θέλουμε μια ευκαιρία. Θέλουμε οι αφροαμερικανοί ηθοποιοί να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς».
Με αυτές τις προσπάθειες, ο θεσμός προσπαθεί να διαφοροποιηθεί είτε αναγκαστικά είτε με σκοπό να αναδείξει πιο ευαίσθητες πτυχές του, κατανοούμε έντονα τον τρόπο, με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι καιροί που διανύουμε και πόσο επιτακτική είναι η παρατήρηση και η κατανόηση των νέων «κανόνων» ακόμα και για τα standards ενός τόσο συγκεκριμένου event. Ίσως αυτή να είναι η αρχή του τέλους για την πληθώρα κάποιων προτάσεων θεάματος που έχουν τον τρόπο να ντροπιάζουν καθετί το διαφορετικό, καθώς και η αφορμή για να δώσουμε περισσότερη σημασία στην τέχνη που «βομβαρδίζεται» διαρκώς.