Τα πρώτα κρύα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπούμε στην κουζίνα και να ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε τις αγαπημένες μας σούπες. Ένα γεύμα που εκτός από χορταστικό είναι και απόλυτα θρεπτικό. Οι παραλλαγές πολλές για να ικανοποιήσουν όλους τους γευστικούς κάλυκες και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες με τον πιο... νόστιμο τρόπο. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις δικές μας αγαπημένες επιλογές έτσι ώστε να δοκιμάσετε αυτήν που σας ταιριάζει.
It's cooking time!
Σούπα γλυκοπατάτας με καρότο και γάλα καρύδας

Υλικά
- 500 γρ. γλυκοπατάτες
- 300 γρ. καρότα
- 100 γρ. γάλα καρύδας σε κονσέρβα
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1,5 λίτρο νερό, βραστό
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας. Χτυπάμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα λαχανικά και να έχουμε μια λεία βελουτέ σούπα. Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σούπα βελουτέ κουνουπιδιού

Υλικά
- 1 ½ κιλό κουνουπίδι, χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- Μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πατάτα, το κουνουπίδι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιούμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο multi. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Μανιταρόσουπα βελουτέ

- 1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (15γραμ.)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 500 gr φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
- 200 gr κάστανα προβρασμένα
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 3 φλ. ζωμό κότας
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζες μοσχοκάρυδο
- Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
Ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.). Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχοινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή: Αργυρώ ΜπαρμπαρήγουΣούπα με παντζάρια

Υλικά
- 3 μεγάλα παντζάρια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. άνηθος
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 τέταρτο του ποτηριού νερό
- 1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Τυλίξτε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στον φούρνο για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, βάλτε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τοποθετήστε τη κατσαρόλα στην άκρη. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα παντζάρια από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και ξεφλουδίστε τα. Μετά, προσθέστε τα στο προηγούμενο μείγμα και τελικά ρίξτε και τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το ξίδι. Σιγοβράστε τα για άλλα 15 λεπτά. Ύστερα, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, κάντε πουρέ τη σούπα. Σερβίρετε με μπρουσκέτες και απολαύστε!
