fbpixel

Search icon
Search
Tα βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε και να χρησιμοποιείτε στο σπίτι
HEALTH

Tα βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε και να χρησιμοποιείτε στο σπίτι

Δείτε πώς κι επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει


Υπάρχουν δύο μεγάλα θετικά πρόσημα που αποκτάτε από την καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων: Ξέρετε ακριβώς από πού προέρχονται αλλά και τι συνέβαινε κατά τη διάρκειά της ανάπτυξής τους. Επειδή, μας αρέσει να εξερευνούμε νέα μονοπάτια προσωπικής ευεξίας και ενασχόλησης, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο εύκολα και «λειτουργικά» βότανα για αρχάριους, που μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι στο σπίτι σας. Plus, αναλύουμε και τα πολλά θαυματουργά οφέλη τους. A must-read!


ΛΕΒΑΝΤΑ


shutterstock-173467403.jpg

Τα οφέλη της: Η λεβάντα ανήκει σε μια κατηγορία βοτάνων, τα οποία συμβάλλουν σ' ένα υγιές νευρικό σύστημα και προσφέρουν μια αίσθηση ισορροπίας στο σώμα. Σαν και αυτή είναι το χαμομήλι και η βαλεριάνα. Μάλιστα, σύμφωνε με μελέτες η λεβάντα συνεισφέρει στη δημιουργία μιας αίσθησης ηρεμίας.

Πώς να την καλλιεργήσετε: Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο και προτιμότερα σε ξηρά εδάφη και δεν θέλει πολύ νερό. Αφήστε την λοιπόν κάπου ηλιόλουστα και ξεχάστε την για λίγο. Καλλιεργείται αργά, οπότε μην περιμένετε αποτελέσματα από πρώτο χρόνο. 

Ποιο μέρος του φυτού να χρησιμοποιήσετε: Τα μπουμπούκια των ανθέων, κυρίως. Τα άνθη και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα.

Πώς να τη μαζέψετε: Μην περιμένετε να ανοίξουν τα λουλούδια - έτσι τα φυσικά έλαια από το φυτό δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά. Κόψτε κάθε στέλεχος γύρω από την κορυφή των φύλλων, αλλά αποφύγετε να κόψετε τα ξυλώδη μέρη του φυτού. (Δεν θα μεγαλώσει ξανά.) Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας ή ένα ψαλίδι για να ξεφλουδίσετε τα μπουμπούκια.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Διαλύστε μερικά μπουμπούκια για να φτιάξετε σπιτικό τσάι ή ψήστε τη λεβάντα σας σε κάτι γλυκό. Σκεφτείτε ότι ακόμα και μόνο το να μυρίζεις λεβάντα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσεις τα οφέλη της - ίσως θα θέλετε να τοποθετήσετε τσαμπιά λεβάντας γύρω από το σπίτι ή να συσκευάσετε τα αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων σε ένα πουγκί. 

Ταιριάζει με: Δεντρολίβανο και βαλεριάνα.


ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


shutterstock-567889069.jpg

Τα οφέλη του: Το δεντρολίβανο βοηθά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, αλλά κι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι ευρύτερα δημοφιλές γι' αυτόν τον σκοπό. Στη βοτανολογία, θεωρείται επίσης ένα χωνευτικό τονωτικό και λέγεται ότι επιτυγχάνει και την υγιή κυκλοφορία.

Πώς να το καλλιεργήσετε: Το δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό και μπορεί να ευδοκιμήσει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, μετά βίας χρειάζεται νερό. Απλώς τοποθετήστε το σε ένα μέρος που να λαμβάνει το φως του ήλιου καθημερινά.

Ποιο μέρος του φυτού να χρησιμοποιήσετε: Τα φύλλα.

Πώς να το μαζέψετε: Κόψτε ολόκληρα κλωνάρια με ένα ψαλίδι κήπου.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Στο μπάνιο μετά από ένα σκληρό work out. Πάρτε μια χούφτα δενδρολίβανο - δεν χρειάζεται να ξεχωρίσετε τα φύλλα από τα κλαδιά, αλλά ίσως θέλετε να τα ξεπλύνετε - τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο φακελάκι και βυθίσετε τα στη μπανιέρα σας.

Ταιριάζει με: Βασιλικό και λεβάντα. 


ΡΙΓΑΝΗ


shutterstock-1655846341.jpg

Τα οφέλη της: Το λάδι ρίγανης είναι χρήσιμο όταν ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση - είναι φυσικά αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και αντιικό. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να το εφαρμόσετε επάνω σε κάποια πληγή. Επιπλέον, μόλις ανθίσει, η ρίγανη τείνει να προσελκύει τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές.

Πώς να την καλλιεργήσετε: Λατρεύει τον ήλιο, γι' αυτό φυτέψτε την σε ένα μέρος όπου είναι χτυπάει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ποτίστε την όταν το χώμα πλέον είναι ξηρό στην αφή και κόψτε το φυτό ξανά εβδομαδιαία - μπορείτε να τσιμπήσετε τους μίσχους με τα δάχτυλά σας - για να ενθαρρύνετε την πυκνή ανάπτυξη.

Ποιο μέρος του φυτού να χρησιμοποιήσετε: Τα φύλλα.

Πώς να τη μαζέψετε: Κόψτε τα κλωνάρια - όχι περισσότερο από το 1/3 του φυτού κάθε φορά - και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα φύλλα περνώντας τα δάχτυλά σας κάτω από το στέλεχος. Μπορείτε επίσης, να καταψύξετε τα φύλλα για έως κι έναν χρόνο.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε την ως τσάι ή ρίξτε την μέσα σε κάτι αλμυρό. Πιθανότατα δεν θα μεγαλώσετε αρκετά για να δημιουργήσετε ένα DIY λάδι ρίγανης, αλλά αν το κάνετε, φροντίστε να εμποτίσετε ένα ματσάκι με φύλλα ρίγανης σε λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και αφήστε το μέσα για μερικές εβδομάδες.

Ταιριάζει με: Εάν πίνετε ρίγανη ως τσάι, συμπληρώστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.