Η νησιώτικη ομορφιά και τα γραφικά σοκάκια δεν είναι τα μόνα σημεία που καθιστούν ξεχωριστά τα νησιά της χώρας. Κατά την περίοδο του Πάσχα τα ελληνικά νησιά έχουν την τιμητική τους και αποτελούν τους ιδανικούς προορισμούς για αποδράσεις. Κυκλάδες, Επτάνησα και Δωδεκάνησα μας προσφέρουν μία ξεχωριστή διάθεση ως γραφικές τοποθεσίες που αναβιώνουν πασχαλινά έθιμα.
Σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να κρατάνε τις παραδόσεις ζωντανές, με ιδιαίτερες παραλλαγές των κλασσικών εθίμων του Πάσχα, που προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Γιορτάζουν το Πάσχα με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, αναβιώνοντας πατροπαράδοτα ήθη, έθιμα και παραδόσεις που πραγματικά αξίζει να γνωρίσει κανείς από κοντά.
Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού γιορτάζονται με ξεχωριστή λαμπρότητα και κατάνυξη σε μερικά από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά!
Τήνος
Το νησί των Κυκλάδων που χαρακτηρίζεται για τον θρησκευτικό του χαρακτήρα κατέχει τα δικά του έθιμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Με τον Ιερό Ναό της Τήνου να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ανά τον κόσμο, το νησί τις ημέρες του Πάσχα γίνεται πόλος έλξης και επιτρέπει στον καθένα να ανακαλύψει τις ομορφιές του και να βιώσει το κυκλαδίτικο Πάσχα.
Τα πασχαλινά έθιμα στο νησί ξεκινούν τη Μεγάλη Τρίτη, κατά την οποία οι νοικοκυρές προετοιμάζουν πίτες με ανάλατο τυρί, ζάχαρη και πορτοκάλι, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται παραδοσιακά τα αυγά σε κόκκινο χρώμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή ακολουθεί η λιτανεία των έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας και η είσοδος του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με τους αναμμένους πυρσούς. Ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στο νερό όπου πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνος χαιρετισμός προς όσους έχουν χαθεί στη θάλασσα. Στην πρώτη Ανάσταση σκορπίζονται λεμονόφυλλα μέσα στην εκκλησία όπου οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν για να έχουν τύχη.
Πάρος
Ακόμη ένα κυκλαδίτικο νησί φημίζεται για τα πασχαλινά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο και προσελκύουν τους επισκέπτες που επιθυμούν να τα βιώσουν από κοντά. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται στον Άγιο Γεώργιο ένα τελετουργικό μέσα στη φύση, ενώ το μεσημέρι προσφέρετε παραδοσιακή σούπα με ρεβίθια στο χωριό του Προδρόμου. Η ημέρα ολοκληρώνεται το βράδυ με τις αναπαραστάσεις των Παθών στα χωριά Μάρπησσα, Πρόδρομος, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.
Στην Παροικιά το βράδυ του Επιταφίου συναντιούνται τρεις επιτάφιοι που ακολουθούνται από τους πιστούς, ενώ κυριαρχεί σιωπηλή και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το Μεγάλο Σάββατο στο νησί μετά το «Χριστός Ανέστη», τα πυροτεχνήματα κάνουν την νύχτα μέρα και η περιοχή γεμίζει με χαρμόσυνους ήχους από τις καμπάνες. Την ημέρα του Πάσχα στη Νάουσα ο κόσμος γιορτάζει στο λιμάνι με κοινή μουσική από όλα τα μαγαζιά που κρατάει τη διάθεση ζωντανή μέχρι αργά το βράδυ.
Ύδρα
Το γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού έχει πλούσια ιστορία και όμορφη αρχιτεκτονική που δημιουργεί στον επισκέπτη την εντύπωση πως ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Ο καλλιτεχνικός χαρακτήρας της Ύδρας εμπνέει καλλιτέχνες και εικαστικούς αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιάζει με τη λιτότητα της στα στενά σοκάκια με τα αρχοντικά.
Ένα από τα πολλά πασχαλινά έθιμα του νησιού είναι η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Θαλασσινός Επιτάφιος στα Καμίνια πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στα Καμίνια το 1923 και καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να αγιαστούν τα νερά και να έχουν τύχη οι ναυτικοί. Την Κυριακή του Πάσχα κάθε σπίτι στην Ύδρα ψήνει τον οβελία και στη συνέχεια πραγματοποιείται στο «κάψιμο του Ιούδα» στο λιμάνι του νησιού.
Σύρος
Η Σύρος αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά και αρχοντικά νησιά των Κυκλάδων και μία βόλτα στην Ερμούπολη αποτυπώνει τον εμβληματικό της χαρακτήρα. Πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά κοσμούν κάθε σημείο της πόλης και μεταφέρουν τους επισκέπτες στις εποχές της ιταλικής αποικίας. Στο νησί υπάρχουν δύο θρησκευτικές κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, οι οποίες γιορτάζουν μαζί το Πάσχα.
Στην Άνω Σύρο οι Επιτάφιοι των Καθολικών ξεκινούν από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στην Ερμούπολη οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως και Μεταμορφώσεως. Παρότι ξεκινάνε από διαφορετική ενορία, συναντιούνται στη πλατεία Μιαούλη. Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, η Πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα στασιδιών. Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά του αγάλματος του Ιησού τοποθετημένου σε χρυσό ανοικτό κουβούκλιο καλυμμένο με βιολέτες, λεμονανθούς και πασχαλιές και ακολουθούν τα πολύχρωμα λάβαρα των διαφόρων αδελφοτήτων. Το απόγευμα της Κυριακής ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης, σε εκκλησία της Ερμούπολης, ο οποίος διαβάζεται σε 12 γλώσσες.