H 60ή έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης, γνωστή ως Venice Biennale Arte έχει ως φετινό τίτλο "Foreigners Everywhere – Stranieri Ovunque", ο οποίος περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενο της. Ισχυρές λέξεις με εκρηκτικούς συνδυασμούς, που αντικατοπτρίζουν τόσο μερικά από τα τρέχοντα συμβάντα της κοινωνίας, όσο και πιθανά σενάρια του μέλλοντος.
Ο Adriano Pedrosa επιμελήθηκε μια Biennale Arte που αντανακλά την προσωπική του προσέγγιση στη μελέτη και την έρευνα, η οποία είναι απαλλαγμένη από κάθε προκατάληψη σε σχέση με όσα έχουν ήδη κατοχυρωθεί. "Με τιμά και με προσγειώνει αυτός ο διορισμός υψηλού κύρους, ειδικά ως ο πρώτος Λατινοαμερικανός που επιμελείται τη Διεθνή Έκθεση Τέχνης και μάλιστα ο πρώτος που εδρεύει στο νότιο ημισφαίριο", σχολίασε ο Pedrosa.
Αυτή η έκδοση της Biennale Arte διαθέτει τόσο έναν σύγχρονο όσο και έναν ιστορικό πυρήνα. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η παρουσία Ιταλών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα διασποράς, τα έργα των οποίων εκτίθενται στα γυάλινα καβαλέτα που είχαν αρχικά σχεδιαστεί από την αρχιτέκτονα Lina Bo Bardi για το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο. Αυτή η Μπιενάλε Arte, λοιπόν, φιλοξενεί δείγματα περιθωριοποιημένης, αποκλεισμένης και καταπιεσμένης ομορφιάς.
Η έκθεση διαρκεί από το Σάββατο 20 Απριλίου έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα shows που διαθέτει η έκθεση και ξεχωρίσαμε.
"Monte di Pietà" του Christoph Büchel στο Fondazione Prada
Το ανατρεπτικό αυτό έργο του Christoph Büchel στο Fondazione Prada αποτελεί μία από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορείτε να αποκτήσετε. Συγκεκριμένα, το κτίριο στο οποίο τοποθετήθηκε το έκθεμα παρουσιάζει μία ποικιλία από πράγματα που λειτουργούν ως λαβύρινθος και ως μία μορφή αφήγησης που αναλύουν την ιστορία του χρέους, των χρημάτων, της αξίας, του πολέμου, της τέχνης αλλά και την ιστορίας της ίδιας της Βενετίας. Πρόκειται για ένα έργο σατιρικό, συγκλονιστικό και απρόοπτα διασκεδαστικό.
"From Ukraine: Dare to Dream"
Μία ομαδική έκθεση που προκαλεί να αναρωτηθούμε, αν μπορούμε, πως θα φαντάζει το αύριο σε έναν κόσμο γεμάτο με βία. Το αποτέλεσμα της εκπληκτικής και συγκινητικής αυτής έκθεσης προκύπτει από την συνεργασία Ουκρανών καλλιτεχνών όπως ο γλύπτης Nikita Kadan και οι κινηματογραφιστές Roman Khimei και Yarema Malashchuk. Οι ίδιοι τοποθετούνται δίπλα σε εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούν αξιοσέβαστα διεθνή ονόματα, όπου όλοι ζητούν έναν κόσμο χωρίς πόλεμο.
"Portraits in Life and Death του Peter Hujar"
Ο φωτογράφος Peter Hujar καταγράφει τα πρόσωπα που φωτίζουν την Νέα Υόρκη του 1970 όπως κανένας άλλος. Αυτά τα πορτρέτα σε τετράγωνο σχήμα με ανθρώπους όπως ο John Waters, ο William Burroughs, η Fran Leibowitz και η Susan Sontag εμπνέουν μία ηρεμία που δεν θα περίμενε κανείς από συγγραφείς και καλλιτέχνες που αναδιαμόρφωσαν και τάραξαν όλα τα κοινωνικά όρια της τότε κοινωνίας. Ένα παρόμοιο έργο υπάρχει και στις κατακόμβες του Παλέρμο, με μία αίθουσα αφιερωμένη σε εικόνες του Hujar από την δεκαετία του 1960, κάτι που απέκτησε ακόμα πιο συγκλονιστική υπόσταση μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη από AIDS το 1987.
"Pierre Huyghe Liminal στην Punta Della Dogana"
Στον δεύτερο χώρο του Pinault στη Βενετία το απόλυτο σκοτάδι κυριαρχεί στην κατάληψη του Pierre Huyghe. Αποκαλύπτεται μία ομάδα διαφορετικών έργων βίντεο, γλυπτικής, τεχνητής νοημοσύνης και perfomance. Η παρατήρηση των εκθεμάτων δεν είναι εύκολη, αλλά η μοναδικότητα και η παράδοξη αισθητική τους αξίζει την προσπάθεια. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης άλλωστε διακρίνεται για την ικανότητα του να μπερδεύει τον χρόνο, την τεχνολογία, τα αντικείμενα και τι σημασία της ανθρωπιάς.
"Josefa Ntjam: swell of spaec(i)es"
Ένα από τα έργα με τον πιο φουτουριστικό χαρακτήρα που παρουσιάζεται στην Βενετία αποτελεί το έργο της Josefa Ntjam. Πρόκειται για ένα αμάλγαμα κινούμενης εικόνας, ήχου από τη Fatima al Qadiiri και γλυπτών μεδουσών από βιολογικά υλικά, το οποίο εκφράζει την αφρικανική μυθολογία, τον θρησκευτικό συμβολισμό και την επιστημονική φαντασία. Ένα σπουδαίο ταλέντο που σίγουρα αξίζει να ανακαλυφθεί περαιτέρω η τέχνη του.
Feautre Image source: labiennale.org