fbpixel

Search icon
Search
O οίκος κοσμημάτων Buccellati παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση ρετροσπεκτίβα στη Βενετία
ARTS & CULTURE

O οίκος κοσμημάτων Buccellati παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση ρετροσπεκτίβα στη Βενετία

Με τίτλο "The Prince of Goldsmiths, Rediscovering the Classics", την επιμέλεια της παραγωγής έχε το Balich Wonder Studio και η Alba Cappellieri


Μια έκθεση Buccellati πρόκειται να γιορτάσει την ιστορία του οίκου πολυτελών κοσμημάτων, πλούσια σε δεξιοτεχνία και δημιουργικότητα. Η νέα μεγάλη αναδρομική έκθεση, με τίτλο "The Prince of Goldsmiths, Rediscovering the Classics" («Ο πρίγκιπας των χρυσοχόων, ανακαλύπτοντας εκ νέου τους κλασικούς»), θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία, ενώ δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε από το Balich Wonder Studio και θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με την Μπιενάλε της Βενετίας 2024.

Το Oficine 800 στο κανάλι Giudecca θα αποτελέσει το απόλυτο σκηνικό για τα κοσμήματα και τα ασημικά Buccellati, με την επιμέλεια της Alba Cappellieri, η οποία ενώνει σε ένα κοινό project-ρετροσπεκτίβα αντικείμενα που καλύπτουν όλες τις δημιουργικές δεκαετίες του οίκου.

5-Bt8dZ.jpg

«Ο τίτλος της έκθεσης, "The Prince of Goldsmiths", προέρχεται από τα λόγια του Ιταλού ποιητή Gabriele D'Annunzio, του οποίου η φιλία με τον Mario Buccellati μαρτυρά τη σύνδεση του οίκου με την ιταλική ιστορία από τότε που ο τελευταίος το ίδρυσε το 1919», αποκαλύπτει ο δημιουργικός διευθυντής του Balich Wonder Studio, Claudio Sbragion. «Η ιδέα της έκθεσης είναι "Rediscovering the Classics", μια φυσική αποστολή της χρυσοχοϊκής τέχνης της, η οποία, για πάνω από έναν αιώνα, σχεδίαζε κοσμήματα με αιώνια ομορφιά, ανέγγιχτα από τις τάσεις και καθοδηγούμενα από τις κλασικές αναλογίες όλων των ιταλικών τεχνών. Η κλασική ιταλική αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η γλυπτική ενέπνευσαν τις χρυσοχοϊκές δημιουργίες και συνομιλούν με τα πολύτιμα κοσμήματα της έκθεσης, τα οποία ενισχύονται με εγκαταστάσεις βίντεο που "βυθίζουν" τον επισκέπτη στον κόσμο της Buccellati.»

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στις γενιές της οικογένειας Buccellati, στα ασημένια και χρυσά αξεσουάρ, στα πιο διάσημα ασημένια designs και, τέλος, στα κοσμήματα. Για τον Buccellati, η Βενετία ήταν η πιο φυσική επιλογή έδρας για την αναδρομική έκθεση. «Η Βενετία είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως αριστούργημα της τέχνης, εκτός του ότι είναι η γενέτειρά μου», προσθέτει ο Marco Balich, πρόεδρος του Balich Wonder Studio και υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ιδέας. Ομοίως, η Buccellati συμβολίζει τη διαχρονική ομορφιά και την τέχνη ενός χρυσοχόου που ζει καθημερινά στον σύγχρονο κόσμο. 

1-O2Cx9.jpg
Το venue της έκθεσης


Το χαρακτηριστικό μακρύ και στενό σχήμα του Oficine 800 οδήγησε σε έναν μοναδικό εκθεσιακό σχεδιασμό, αποτελούμενο από δύο παράλληλα τμήματα. «Τα σχήματα σχεδιάζουν μια ιδανική γραμμική προοπτική, η οποία γίνεται η διαδρομή για τον επισκέπτη», λέει ο Sbragion. Μερικές φορές, πρόκειται για μια ευφάνταστη διαδρομή που προτείνεται από την αφήγηση-βίντεο σε οθόνες ενώ άλλες φορές, η προοπτική πολλαπλασιάζεται απείρως, χάρη στον παλαιότερο θεατρικό μηχανισμό των καθρεφτών. Όπως υποδηλώνει η ιδέα της έκθεσης, το προνόμιο και τα όρια της εργασίας σε έναν ιστορικό χώρο μπορούν να γίνουν η δημιουργική έμπνευση.

3-l0V9U.jpg

«Η έκθεση που παρουσιάζουμε στη Βενετία είναι ένας φόρος-τιμής στην οικογένειά μας και στους σχεδιαστές που, εμπνευσμένοι από την κλασική τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, δημιούργησαν υπέροχα αριστουργήματα», αναφέρει η οικογένεια Buccellati. «Η έκθεση ανατρέχει στα διακριτικά θέματα των δημιουργιών Buccellati, αναδεικνύοντας τη δεξιοτεχνία και την πολυτιμότητα των "κλασικών" πανίσχυρων κομματιών της ιστορίας μας. Μας άρεσε η ιδέα να παρουσιάσουμε σύγχρονα κομμάτια, καθώς και κομμάτια αρχείου και vintage με έναν σύγχρονο αντισυμβατικό τρόπο, μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων που είναι οπτικές, απτικές και εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις», καταλήγει.

Info: Η έκθεση "The Prince of Goldsmiths, Rediscovering the Classics" θα διεξαχθεί από τις 18 Απριλίου έως τις 18 Ιουνίου 2024 στη Βενετία, buccellati.com